Futrola – najvažnija sporedna stvar

Futrola za NL3

Futrola za NL3

Koliko god je važan čelik od koga je napravljeno sečivo, geometrija oštrice, ergonomija rukohvata i balans noža, dobar nož se ne može zamisliti bez odgovarajuće kvalitetne futrole. Od futrole zavisi laka dostupnost noža, a opet i sigurnost da nož ne ispadne i izgubi se, kao i da se vlasnik ne povredi na sečivo pri savijanju, čučnju i drugim pokretima.

Kako odabrati futrolu? Pre svega treba poći od namene noža i potreba korisnika. Dobro sašivene futrole od debele kvalitetno obradjene kože su sigurno lepše sa estetskog aspekta, ali su nešto manje pogodne za vlažne uslove, posebno kada su u pitanju ugljenični čelici.

Koža je topao materijal od koga se prave prelepe futrole. Dobro štavljena koža, tretirana biljnim jedinjenjima je veoma upotrebljiva za izradu futrola. Može da se oblikuje po želji, da se boji i ukrašava alatima. Na majstoru je samo da pusti na volju mašti i veštim rukama.

Tesno skrojene futrole odlično obuhvate nož i sprečavaju ispadanje i gubljenje noža, ali se nepažnjom mogu iseći pri stavljanju i vadjenju noža. Dešava se da od vlage preterano smekšaju i pobuđave, pošto i pored impregnacije upijaju vlagu, pa mogu prouzrokovati pojavu korozije kod noževa od prostijih čelika.

Plastične futrole se izradjuju od Zytela, koji je sintetiči polimer sposoban da se brizga ili duva u alate. Može biti raznih boja. Otporan je na veliki broj hemikalija, pa i neke kiseline. Često se koristi za izradu futrola za noževe. Ono što je važno za nožare jeste održavanje futrole koja dolazi u dodir sa organskom masnoćom, soli, uljem, kiselinom iz voća i povrća – jednom rečju jedinjenjima iz životnih namirnica.

Zytel ima zadovoljavajuću elastičnost i otpornost na udar, deformacije i dobro drži zadat oblik. Kada je UV stabilizovan odlično podnosi dugotrajna izlagaganja suncu, mada crna boja posle dugo vremena može malo da posivi. Na niskim temperaturama se dobro ponaša, ali ga je tada lakše lomiti. Sve u svemu, ovo je dobar materijal koji odlično ispunjanava pre svega higijenske i sigurnosne zahteve, a to je veoma važno kada se upotrebljava kao futrola za oštra sečiva. Pošto je potpuno vodootporan, bez problema se koristi u vlažnim uslovima ili kao sigurna futrola za ronilačke noževe. Posebno je zanimljiv u situacijama kada je teško redovno prati i održavati sečiva. Pošto je otporan na soli, dovoljno je samo “osoliti” prljavo sečivo i vratiti ga u zytel navlaku. Važna karakteristika je da je to jeftin materijal pogodan za masovnu proizvodnju, lako se održava toplom vodom i sa par kapi deterdženta. Pošto nije u grupi poliolefina, lako se popravlja na terenu sa par kapi super lepka.

Iako plastične futrole teško mogu biti lepše od kožnih, u određenim uslovima su upotrebljivije. Zato dilema “kožna ili plastična futrola” zapravo i ne postoji, jer se futrola bira zavisno od konkretne situacije. Renomirani proizvodjači noževa za većinu vrednih sečiva nude sve tipove futrola, raznih boja i oblika, stavljajući kupca na slatke muke da li da se opredeli za praktičnost ili lepotu. Istinski ljubitelji noževa obično nisu u dilemi – uzimaju i kožnu i plastičnu futrolu.

3 futrole

Futrole za F1 nož


← povratak na prethodnu stranuPogledajte noževe iz naše ponude: