Kako izabrati dobar nož

Nož je neizostavna i nezamenjiva alatka, od kada je sveta i veka. Izbor noža je pitanje individualnih afiniteta. Različita iskustva koja stičemo u prirodi, utiču i na to da vremenom preispitujemo i menjamo svoje afinitete.

Za koji nož ili kombinaciju sečiva se opredeliti kako bismo bili optimalno opremljeni u prirodi? Da li kupiti fiksni nož ili preklopni džepni, za koje dimenzije sečiva se opredeliti, da li i kako kombinovati nož sa sekirom? Sva ta razmišljanja stvaraju slatke muke u traganju za pravim izborom, koji prvenstveno zavisi od konkretnih potreba na terenu.

Minimalizam je moguć kada se ide par sati na izlet, ili je izvestan boravak uz toplu peć u lovačkim, planinarskim domovima ili u uređenim kampovima sa ognjištima i šatorima. Ukoliko se ide u prirodu na duže, van uređenih objekata, pravilan izbor opreme je od vitalnog značaja. Tada se vodi računa o funkcionalnosti, pouzdanosti, težini, broju ljudi u grupi i raspodeli tereta, a sve je to još povezano i sa godišnjim dobom.

Fallkniven A1 i NL3

Fallkniven A1 i NL3

Fiksni noževi velikog sečiva su moćni pri radu, omogućavaju cepanje drveta, obradu plena i pripremu mesa za hranu, pa zbog svega toga pružaju osećaj sigurnosti na otvorenom terenu. Teški su, ali mogu da zamene sekiru i tako olakšaju ranac. Medjutim, nisu podesni za sve poslove, njima se recimo teže otvara manja divljač. Njihova cena je viša srazmerno većoj količini čelika, kože za futrolu, kao i većoj količini uloženog rada koji njihova proizvodnja iziskuje. U ovu grupu spadaju A1, PHK, NL3, Vulkan V1. Oni koji tragaju za nekim srednjim sečivom koje miri krajnosti, obično se odlučuju za S1.

Fallkniven NL5

Fallkniven NL5

Kraća sečiva su upotrebljivija za jednostavnije poslove oko pripreme hrane, kao  i za obradu sitnih komada drveta. Većinom se koriste za manje grube poslove u logoru. Laganija su i zauzimaju manje prostora pri pakovanju, manje se vide ispod garderobe, pogodnija su za kraća putovanja i uz sekiru zadovoljavaju svaku potrebu u logoru ili na terenu. To su WM1, KK, F1, H1, TK2. Pojavom novih laminiranih čelika visoke klase, dobili su na upotrebljivosti i pouzdanosti,  pa je prednost velikog jakog sečiva donekle relativizirana.

Radni konj PXLwh i KK Kolt Knife

Radni konj PXLwh i KK Kolt Knife

Preklopni džepni noževi su specifična podvarijanta, laki i kompaktni, nose se u manjim futrolama u džepu ili oko vrata, često i kao rezervno sečivo ili pomoćni manji nož uz veći kamp nož. S obzirom na svoju konstrukciju, preklopni noževi imaju više pokretnih delova pa su zato komplikovaniji za izradu i srazmerno skuplji, posebno ona sečiva za koja se koristi vrhunski čelik, kvalitetne obloge rukohvata i karakteriše ih visoki stepen finalne obrade (U4, U2, GP, PXLwh).

Šumska sekira

Šumska sekira

Slično je i kada su u pitanju  lovačke i  druge ručno kovane sekire. Izbor nije veliki, ali se jasno uočavaju razlike u kvalitetu čeliku i materijalu za ručke, kao i balansu sekire. I tu su brojna pitanja pri opredeljivanju: manja sekira za dranje i obradu divljači, ili neki veći model sa dužom ručkom a istom težinom glave, ili sekira težine 850 gr sa rukohvatom od 660 mm, koja predstavlja idealni odnos balansa i upotrebljivosti za rad u šumi, sečenje mesa i obradu manjih komada drveta kada se sekira drži tik ispod glave, kao nož.

Univerzalni recept nije lako naći. Teško je i pri kupovini prevazići impuls “ljubavi na prvi pogled” i držati se striktno liste unapred utvrdjenih kriterijuma koje smo postavili. Poznata je izreka da ne bira čovek nož, već nož čoveka. Ukoliko volite da vam oprema bude pouzdana i da traje, ako kupovinu alata posmatrate kao investiciju, a ne kao trošak, u startu imate manje dilema. Danas se jasno izdvaja nekoliko vrhunskih proizvođača kvalitetnih noževa i sekira od masovne i jeftine “štanc produkcije” bez porekla i deklarisanog kvaliteta. Kombinacija tradicije, kvalitetnog čelika najnovijih generacija i savremene tehnologije, nesumnjivo pruža najviše – funkcionlnost, pouzdanost, trajnost i vrhunski dizajn. Takav alat se prenosi u nasledje sledećim generacijama.

H1 i PHK

Lovački noževi H1 i PHK

Da rezimiramo, evo nekoliko standardno dobrih rešenja:

- tipično lovačko sečivo H-1 (laminirani Vg-10 ili SGPS-3G), u kombinaciji sa lovačkom sekirom težine 700 gr i dužine 406 mm (Mala lovačka sekira)

- pilotski nož za preživljavanje F-1 (laminirani Vg-10 ili idealno SGPS-3G) u kombinaciji sa  sa sekirom težine 550 gr i dužine 254 mm (Mala sekira) ili sa sekirom težine 850 gr i dužine 660 mm (Šumska sekira)

- za ljubitelje preklopnih noževa odlična je kombinacija moćnog radnog konja PXLwh, izradjenog od laminiranog kobaltnog čelika, sa sekirom težine 700 gr i dužine 550 mm (Velika lovačka sekira)

- za zimski dnevni lov ili lov na sitniju divljač, zeca i fazana, idealna je kombinacija U-2 noža (SGPS 3G čelik) i Wildlife sekire težine 550 gr i dužine 330 mm ili već pomenute Male lovačke sekire; spomenimo u ovom kontekstu GP, ekskluzivni preklopni  laminirani kobaltni nož, čije  je obeležje za vrhunski kvalitet i dizajn. To je remek delo savremenog svetskog nožarstva i uvek izmamljuje uzdahe posle lova, jer osim što je remek delo istovremeno je i “radni konj” bez premca.

 

Informacije o noževima i ceni 063/264-191


← povratak na prethodnu stranuPogledajte noževe iz naše ponude: