Zašto se kvalitetni preklopni noževi ne podmazuju

PXL

Serija PXL preklopnih noževa

Kvalitetni skupi folderi su veoma precizne alatke koje imaju više pokretnih delova. Fabrički su podmazani finim uljem pri sklapanju, kako bi se omogućilo lako naleganje delova i time manji škart. Isporučuju se upakovani u sintetičke kesice, a zatim još i u kutije. Kesa sprečava kvašenje i prodor otpada u nož pri manipulaciji i skladištenju, a kutija oštećenja.

Raspakivanjem i upotrebom nož prelazi u manje zaštićeno radno stanje. Preklopni noževi se nose u futroli, džepu, rancu, na mestima gde ima prašine, dlaka,mrvica hleba, peska (…) što sve utiče na zadržavanje prljavštine. Nožem se seče meso, povrće, voće, a to znači da na sečivu ostaju masnoća, kiseline, slatki lepljivi sokovi i sl. Kada se toj smesi doda ulje ma kakvo ono bilo, dolazi do zadržavanja đubreta, a samim tim i do povećane abrazije koja oštećuje pokretne delove – osovinu, ležaje i samu podlogu aksijalnog ležaja. To neizostavno povećava trenje, pojačano abrazivom koji se tu zadržao.

PXL wh (Working Horse / Radni konj)

PXL wh (Working Horse / Radni konj)

Zato je važno znati da kvalitetan preklopni nož koji ima PTFE aksijalne ležaje ne zahteva bilo kakvo podmazivanje, već samo redovno održavanje tj. povremeno pranje toplom vodom sa malo deterdženta, uz temeljito ispiranje i sušenje na promaji. Nož nikada ne treba sušiti pored direktnog izvora toplote ili direktno izloženo suncu, jer čak i kvalitetno sintetikom stabilizovano drvo puca pri izlaganju suncu, a isto važi i za stabilizovanu kost i rog, dok mikarta različito dilatira od čelika, kao i aluminijum. Sve površine koje se kod foldera mažu su rotacione, znači imaju tendenciju da ubacuju prljavštinu. Problem je ubacivanje đubreta ka i u osovinu, povezano sa zadržavanjem đubreta u mediju koji služi da nosi čvrsto podmazno sredstvo npr. PTFE ili MoS2. U bocama pod pritiskom – raspršivačima suvi podmazivač mora biti “rastvoren” u maloj količini nečega, a to su obično veoma laka fina ulja poznata kao sajdžijska ili ulja za kalibraciju precizniznih instrumenata. Ulja su po pravilu jeftinija od suvih podmazivača.

To ulje ima funkciju da:
- suvi podmazivač rastvori u boci
- potpomogne da suvi podmazivač potisnut gasom izadje iz boce
- zadrži suvo podmazno sredstvo na jednom mestu
(ovo je ključno zato što ta mala količina ulja kao magnet skuplja i zadržava đubre )
- spreči zapušavnje ventila na boci

Novije generacije suvih podmazivača mogu sadržati nosač podmaznog sredstva koji vremenom isparava, a to su između ostalog trihloretilen i aceton. Oni nisu zdravstveno prihvatljivi, a mogu i da nagrizu nemetalne delove noža kao i da rastvore veziva – smole ili lepkove koji se ubacuju u kompozitne materijale ručki.

Ukoliko imate dobar preklopni nož, a on nikako ne može biti jeftin, čuvajte ga, održavajte i ne podmazujte.


← povratak na prethodnu stranuPogledajte noževe iz naše ponude: