WETTERLINGS – SEKIRE KOJE SE PRENOSE SA OCA NA SINA

     
     Wetterlings je švedski proizvodjač sekira koji postoji više od sto godina i uz takodje švedsku firmu Gransfors predstavlja vrh svetske proizvodnje sekira.

Kovačka vatra
      Wetterlings je lociran je u gradu Storviku, koji je srce industrije čelika i prestonica kovačkog umeća. Storvik je šire poznat i po Bessmerovom patentu – peći za topljenje čelika u kojoj se nečistoća iz čelika odvaja oksidacijom. Za sebe kažu da znaju sve o sekirama i da se tu generacijama živi od kovačkog zanata.
      Istorijat proizvodnje Wetterlings sekira
      Kovačnicu je 1880.g. osnovao Sven Axel Wetterling. Radio je zajedno sa svojim bratom Ottom Wetterlingom, koji je kovački zanat i osnove industrijske proizvodnje izučavao u Americi. U to vreme proizvodili su 20-30 sekira dnevno. Kada je 1915.g. Otto umro, Sven nije mogao sam da nastavi da vodi fabriku, pa ju je prodao svom velikom konkurentu i dobrom prijatelju Magnusu Liljebladu, a ovaj je proizvodnju tehnološki unapredio i osposobio svog nećaka Gustava Johanssona da stane na čelo fabrike. Za Wetterling su tada počele zlatne godine, čemu je doprineo snažan razvoj drvne industrije. Već 1933.g. fabrika je imala 16 radnika koji su proizvodili oko  108.000 sekira godišnje.
      Kada je 1968.g. Gustavov sin Ingvar preuzeo rukovodjenje fabrikom, prodaja sekira je još uvek dobro išla, ali je tehničko-tehnološki progres u drvnoj industriji koji je nastupio tokom 1970-tih učinio da sekira prestane da bude neophodan alat radnika u šumarskoj industriji. Fabrike sekira su jedna za drugom propadale i od dvadeset fabrika, samo tri su opstale. Situaciju je dodatno komplikovao prodor jeftinih kinsekih sekira na tržište, pa su preostali švedski proizvodjači pokušali da opstanu snižavajući svoje cene, što se neminovno bilo odrazilo na kvalitet sekira.
      Od pre desetak godina Ingvarov sin Lars vodi porodičnu fabriku i uspeo je da iznova snažno podigne proizvodnju, uspostavivši standarde proizvodnje koji su važili pre nego što je nastupila kriza prodaje sekira. Sekirama je vraćen tradicionalni izgled i funkcija, koje su imale početkom dvadesetog veka, a proizvode se ne samo na tradicionalan način, već i tradicionalnim alatima, kao pre stotinu godina, sa namerom da se to prenese i budućim pokolenjima. I danas se koriste mašine iz 1907. godine jer u ovoj firmi smatraju da su to najbolje mašine kada ih pokreću umešne ruke zanatlija obučenih veštini izrade sekira, koja se zasniva na stogodišnjoj tradiciji. Izgled radionice je retro, onako kako je izgledala kad je osnovana. 
      Šta podrazumeva Wetterlings kvalitet
      Wetterlings sekire su tvrdoće 57-58 HRC. Izradjene su od posebno legiranog čelika koji sadrži C, V, Mn. Veštim kovanjem molekuli ugljenika se transformišu i sabijaju, pa na taj način sekira dobija superiornu oštricu. 
Alat za alate
      Svaka sekira je jedinstvena, a njen čelični deo je napravljen za doživotnu upotrebu.  Najpoznatiji majstori iz čijih ruku izlaze ove vrhunske sekire su Jan-Olof Prim, Kenneth Andersson, Tommy Johansson i Christoffer Malm. U Wetterlingsu smatraju da su svi njihovi kovači izuzetno kvalitetni, te da zato nije potrebno posebno isticati inicijale kovača na sekiri.
      Rukohvati za sekire se izradjuju od elastičnog hikori oraha, maste se, utrljava se vosak, a onda se pod pritiskom nabijaju u glavu sekire i osiguravaju duplim klinovima. Ističu da su sa pravom uvereni da je njihov proizvod najbolji na tržištu i za sve svoje alate daju doživotnu garanciju.
      Wetterlings ima ekskluzivnu prodavnicu sa ograničenim serijama u Njujorku, a vodeći je snabdevač švedskog i ogromnog ruskog tržišta, kako za potrebe lovaca, tako i drvoseča. Posebno su ponosni na Wildlife i Large Hunting sekiru, koje su i najprodavanije.
      Najpopularniji modeli Wetterlings sekira
      Na našem tržištu će se uskoro naći pet najprodavanijih modela Wetterlings sekira, koje svojim kvalitetom zadovoljavaju sve potrebe lovaca, planinara, zanatlija koji se bave drvetom, ozbiljnih majstora koji znaju da naprave kolibu, hobista i dr.
Mala sekira
       
     Mala sekira je kratak univerzalni alat, koji može da se nosi o pojasu, u rancu ili džepu. Koristi se i kao čekić i kao sečivo za odvajanje kože od mesa, kao i sečenje kostiju u lovu. Teška je 550 gr, dugačka 255 mm, konveksno naoštrena, sa kožnom futrolom.
Wildlife sekira
      Wildelife sekira je nešto duža od prethodnog modela. Pogodna je za lov, kao i za sečenje maklure i pripremu drveta za vatru. Dovoljno je mala da može da stane u ranac. Zbog duže drške ima veću polugu, pa je podesna za sve poslove u prirodi. Teška je 550 gr, dugačka 330 mm, konveksno naoštrena, sa kožnom futrolom.
Mala lovačka sekira
      Mala lovačka sekira je izuzetno upotrebljiv lovački alat, koji se lako nosi. Zbog veće mase odlična je za čerečenje većih komada divljači, ali i za pripremu drveta za vatru i rad u kampu. Teška je 700 gr, dugačka 406 mm, konveksno naoštrena, sa kožnom futrolom.
Velika lovačka sekira
      Velika lovačka sekira je namenjena za sve poslove u logoru, od zabijanja šatorskih klinova, ukucavanja eksera, pa do sečenje krupnih komada mesa. Zbog duže drške manje zamara ruke. Veoma je pogodna i za cepanje drveta. Teška je 700 gr, dugačka oko 510 mm, konveksno naoštrena, sa kožnom futrolom.
Šumska sekira
      Šumska sekira je ozbiljan alat za obradu drveta. Tako je dimenzionisana da ne smeta u transportu ili kad se nosi na ledjima. Vrlo ergonomski je izradjena. Svojom težinom od 850 gr i dužinom od 660 mm zadovoljava većinu potreba ljudi koji borave u prirodi, a sa sobom nose i nož. Konveksno je naoštrena, sa kožnom futrolom.
      Sve sekire se isporučuju odlično naoštrene, napravljene su da traju jako dugo, a uz malo dodatne pažnje, mogu da se prenose sa oca na sina.

      Uputstvo za održavanje Wetterlings sekire

     Držite sekiru stalno oštru, koristite klasičan vlažan kamen ili dijamantski oštrač. Nikada ne koristite turpiju. Ako baš morate da oštrite sekiru na električnoj mašini, temperatura ne sme da predje 2200C, zato što će čelik da izgubi svoju elastičnost. Na jako niskim temperaturama čelik postaje izrazito krt. Ako ste u mogućnosti pre upotrebe zagrejte rukama sekiru. Nikada ne grejte sekiru na otvorenoj vatri. Svoju sekiru čuvajte na suvom ali ne preterano toplom mestu, da se drvena ručka ne bi rasušila. Izbegavajte nepotrebno dugo držanje sekire na suncu. Da bi se sprečila korozija, namažite čeličnu glavu sekire čistim uljem ili nekom finom mašću.
      Wetterlings sekira je vredan alat i zahteva korišćenje i održavanje sa dužnom pažnjom.

← povratak na prethodnu stranuPogledajte noževe iz naše ponude: