Fallkniven Frej i Idun na zajedničkom zadatku

 

Fallkniven NL-4 i NL-5 su dva lepa ručno rađena noža.
Pažnju ne privlače samo lepotom već i
velikom upotrebnom vrednošću u lovu, na terenu, u kampu. 
To su pouzdani alati sa sečenje mesa, povrća, drveta …

NL-4 Frej pouzdan prijatelj na terenu

 

NL-4 Frej
Frej je nordijski dobri bog mirotvorac, bog prosperiteta, kralj trolova i vilenjaka, veštih mističnih magova iz šuma dalekog severa. Po njemu je dobio ime nož NL-4 Frej. To je vitak nož, sečivo je dugo 130 mm, debelo 5 mm, a ukupna dužina noža je 244 mm. Nož je potpuno ručno izradjen sa odličnim balansom. Rukohvat je radjen od debele kože, tretirane i lepljene epoksijem, prednji rukobran i zadnja kapa su od aluminijuma, zbog balansa.
Sečivo je jedna od modifikacija “clip point” oblika, neko bi rekao kratak Bovi model, konveksno naoštren, gornja strana sečiva – penetrator je oboren glodanjem ili pri oštrenju tako da lako prolazi kroz meso ili drvo, ali su i sile koje nastaju pri cepanju razložene u više tačaka. Pogrešno se smatra da je ovakvim oštrenjem nož oslabljen. Ovaj nož je iz poridice laminiranih čelika VG-10 + 420J2. Sečivo je široko i precizno vodi rez pri obradi plena, čak i kod životinja sa debelom kožom kao što je divlja svinja. Pri radu u zglobovima kostiju se posebno oseća snaga i dobra geometrija ovog vrha i kompletnog sečiva, a dovoljan razmak od rukobrana do samog početka oštrice omogućava da se upre prstom i malo produži rukohvat, što treba činiti vrlo oprezno.
Nož se isporučuje jako oštar. Sečivo je dovoljno snažno za oprezno udaranje garanom u predelu gde ne počinje nagli pad ka špicu. Ovaj nož nije izrazit čoper kao neki drugi Fallkniven modeli A-1, A-2, NL-2 NJORD, NL-5 THOR, SK-6. Slično modelu S-1 nož je u velikoj meri univerzalan, namenjen za dugotrajan boravak u prirodi, lov, šumu, planinu, ribolov sa kopna, ili opšte poslove pripreme hrane u logoru.
Futrola je izradjena od debele svetle kože sa ukrasom, mašinski štepana i sa drikerom koji čvrsto fiksira rukobran. Kožni rukohvat i futrola vremenom patiniraju, što dodatno ulepšava izgled noža. Kožni delovi se bez problema održavaju i impregniraju prirodnim kremama za rukavice, obuću, ili voskovima bez silikona.
Navoj – utvrđivač rukohvata je u ravni zadnje kape i vidi se tek kada se ručka okrene ka sebi, što je jasan znak koliko je vođeno računa i o estetici, a ne samo o visokoj upotrebnoj vrednosti ovog alata.
Fallkniven ovaj svoj nož sažeto opisuje kao pouzdanog prijatelja u šumi i na terenu. On se može porediti sa modelima S-1, NL-5, F-1, H-1, SK-6, HK-9, NL-3, PHK, uslovno i sa modelima WM-1, TK- 5/6-Kronor serijom, kao i F-2 modelom od 4,5 mm.

NL-5 Idun odličan derač

 

NL-5 Idun    (Foto: V. Nikolić)
 Idun po kome je nož NL-5 dobio ime je bog plodnosti, ponovnog rađanja kao sveopšteg kruženja u prirodi i čuvar jabuka koje su davale večnu mladost nordijskim bogovima.
NL-5 Idun je kraći nož, sečivo je blagi drop-point, dugo 100 mm, debelo 5 mm, a ukupna dužina noža je 215 mm. Ručka je rađena od debele presovane kože tretirane epoksi smolama tako da ne upija vodu, masnoće, krv. Održava se jednostavno, sa malo finih ulja za kundake pušaka ili voskovima za pamučne jakne.
Čelik je poznati, laminirani Vg-10, zavidne tvrdoće i žilavosti (59 HRC), futrola je od svetle , debele kože sa ukrasima vikinške tradicije. NL-5 je pre svega odličan derač, koji leži kao saliven u ruci, ne smeta pri radu u utrobi divljači, sa lakoćom prolazi između kostiju, sala, ili seče vezivno tkivo. Takođe je veoma upotrebljiv i u šumi za obradu drveta i cepanje manjih komada za vatru. Fleke koje zaostanu na sečivu od masnoće, krvi ili smole drveta se jednostavno skidaju, najbolje odmah pamučnom krpom ili toplom vodom u logoru.
Iako kraći model, u rukama veštog lovca ovo je precizan alat. Prednji štitnik za prste je izrađen od legure srebra i nikla, a presovana koža vremenom lepo potamni, dobija onu patinu iz “starih dobrih vremena”, tako poželjnu i cenjenu od strane lovaca ili kolekcionara. Zadnja kapa sa utvrđivačem – šrafom je od iste legure, sama matica je kružna i urađena u klasičnom stilu. Potreban je nešto specifičniji alat za skidanje rukohvata, sa dve igle u ključu, mada nema nikakve potrebue za demontažom ove jake ručke.
Drop point konveksno sečivo je dobro za rad u drvetu. Izražen deblji vrh buši i tvrdo drvo bez problema, seče grane, odvaja luč iz korena granja i precizno seče meso na tanke trake poput debljeg noža za filetiranje, mada on nema tako veliku elastičnost zbog svoje debljine od 5 mm.
Po ovom sečivu je moguće oprezno udarati drugim komadom drveta, što više ka rukohvatu, ali se mora stalno imati na umu da oštrica pada okomito ka sredini, sa manje izraženim trbuhom. Ovo nije čoper i nema snagu velikih ekstremno debelih sečiva. Konfiguracija oštrice je pretežno lovačka. NL-5 je pre svega derač sa dobrim karakteristikama jednog jakog noža za bezbrižan boravak  u prirodi.
Nož se poredi sa modelima SK-6, F-1, H-1, Hk-9, TK – 5/6 Kronor serijom, PHK, S-1, NL4 Frej i uslovno sa WM-1 modelom i F-2 modelom od 4,5 mm.
Izbor izmedju ova dva noža je slatka muka. Olakšava je samo to što se kvalitet i pouzdanost u oba slučaja podrazumeva.

← povratak na prethodnu stranuPogledajte noževe iz naše ponude: