Test noževa na terenu: PHK i SK6 Krut

Zapis iz lova
Fallknivenov PHK nož (Professional Hunter ‘s Knife) ima zadivljujuće karakteristike. Prije svega bih zapazio da je za pojasom neprimjetan, što je u stjenovitim planinama i te kako važno. Vjerujte da sam dolazio u situacije kada mi lovački nož smeta jer me “odguruje” od stijene, u trenucima kada stojim uz stijenu kao “pauk”!
Futrola noža je odlično osmišljena, skladna i jednostavna. Jedinu zamjerku imam na plastiku koja mi ponekad proizvodi zvuk kada se provlačim kroz gustiš ili spuštam pored stijena, a to je u lovu na divokoze ponekad velika smetnja. Problem rješavam tako što nož stavim za pojas pozadi.
Prave vrline sječiva dolaze do izražaja tek u dodiru sa divljači. Na fotografijama se može vidjeti da nož siječe dlake po sredini. Imam osjećaj da bih njim mogao naoštriti dlaku! Rezovi duž kože su precizni i čisti. Zglobove presijeca po tetivama. Kod odsijecanja glave divljači primjećujem da oštar piramidalan vrh lako nalazi pravac izmedju kičmenih pršljenova.
U nedostatku lovačke sjekirice, koristio sam ga da rasiječem kičmu uzduž i moram da priznam očekivao sam neka oštećenja na sječivu. Nakon toga, na sječivu nije bio ni najmanji ris, a kamo li “zub” ili nešto slično, što se dešava kod Buck-ovih ili nekih drugih sličnih noževa. Znači, apsolutno ništa! Sječivo je i dalje bilo ispolirano kao novo. Što je još zanimljivije, nakon obradjenih nekoliko komada krupne divljači (srna, veprova i divokoza), sječivo je i dalje oštro kao žilet – nemam riječi. 
Nož je odličan i za pripremanje kampa, lako siječe manje grane jednim potezom, kod pripremanja drva za vatru koristio sam drvenu palicu i njom lupao po nožu sa gornje strane, na taj način veoma lako siječe sve manje panjeve do 15 cm prečnika. Čak sam ga koristio i kao naslon za pušku prilikom pucanja na divljač! Metal koji viri iz drške na zadnjoj strani poslužio je da nož zabodem duboko u drvo sa strane i dovoljna je bila majica zamotana preko noža da napravim odličan oslonac na vertikalnoj strmini gdje nije bilo ničega osim mene i tog jednog drveta.
Nosio sam ga u Sibir u lov u Usurijskoj tajgi. Ruski lovci gaje veliku tradiciju prema noževima i imaju dosta ručnih radova vrhunskog kvaliteta. Ipak su se svi divili ovom nožu neobičnog oblika i čvrstine. Šta će tek reći kad vide SK6 Krut, koji sam sada nabavio!
U čelike se ne razumijem, ali ovaj nož je napravljen od najboljeg čelika koji sam do sada video. Nakon svih ovih poslova, nož i futrolu je lako oprati toplom vodom. Jednom riječju, neprimjetan za pojasom, ali i tek kako primjetan na djelu!
Kad se SK6 Krut pojavio na tržištu, odmah sam znao da će i taj nož biti moj. Namjera mi je bila da dopunim kolekciju i imam nož za sve situacije u svim uslovima. Nekako mi je tako djelovao. I ispostavilo se da sam bio u pravu. Kod lova na krupnu divljač (to jedino i lovim), u planinama svaki suvišan gram zadaje velike probleme. Tu je potrebno satima pješačiti, nositi tešku opremu, oružje, divljač. Sjekirica bi bila potrebna, ali je teška, ma koliko da je mala i “lovačka”. Ovdje vam problem rješava nož, koji je ujedno i nož i sjekirica. A to bih mogao reći za SK6 Krut. Dužina i masa noža se pokazala kao optimalna – iz njegovih gabarita izlazi maksimum efikasnosti. Ne bi valjalo ni da je duži, niti kraći. Ručka izvanredno leži u svakoj šaci, ne kliza u ruci i zato nož odaje osjećaj samopouzdanja kod lovca.  
Kod pomenutog sječenja divljači niz kičmu, nije potrebno koristiti drvenu palicu za udaranje noža kao kod PHK. Dovoljno je praviti udarce i zamahe kao satarom i sve kosti su presječene u par poteza. Ne moram govoriti da na nozu nema oštećenja. Kao i PHK, dlake presijeca pod kosinom. Grudnu kost presijeca samo jednim oštrim pritiskom, od vitih rebara do vrata, nebitno kod koje vrste krupne divljači, veličine od srne do jelena! Jedino sam primijetio da ne drži oštricu tako dugo kao PHK. 
Čuveni Bowie oblik dolazi do izražaja kod početne obrade kože divljači i prvih rezova. Nož ne zadire u meso već glatko prati kožu u dugim rezovima duž unutrašnje strane nogu, niz grudi itd. Veoma je dobar kod skidanja kože divljih svinja jer lako prati kožu tik uz salo, bez prosijecanja i oštećenja kože. Kod pripremanja kampa, radova oko kampa i šumskih skloništa je nezamjenjiv.
Futrola noža je veoma lijepa i atraktivna, neuništiva je, djeluje masivno i skupocjeno, a s druge strane jednostavno. Po mojem mišljenju je, ipak, malo teža nego što bi trebalo.
Za lovca početnika, koji želi jedan nož u karijeri, ovaj nož ima sve preporuke. Za profesionalne lovce, avanturiste, kampere u svim krajevima svijeta ovaj nož je pravi izbor. Onima koji su samo kolekcionari ne bih ga preporučivao, jer bi bila prava šteta da ovakvo jedno sječivo leži u nekoj prašnjavoj vitrini!
 (Tekst i snimci: Miki Bulatović – Kolašin)
 
Podaci o testiranim noževima
PHK – Professional Hunter’s Knife
 Ukupna dužina 239 mm
Dužina sečiva 126 mm
Debljina sečiva  5 mm (Full Tang)
Čelik laminirani SGPS 3G (VG2 + SGPS + VG2) 
Tvrdoća 62 HRC
Ručka Thermorun
Rukobran nikl-silver legura
Futrola Zytel
SK6 Krut
 Ukupna dužina 277 mm
Dužina sečiva 158 mm
Debljina sečiva  6 mm (Tang celom dužinom rukohvata)
Čelik laminirani CoS (Kobaltni čelik) 
Tvrdoća 60 HRC
Ručka od mašćene breze
Rukobran i zadnja kapa nikl-silver legura
Futrola specijalno dizajnirana od teške debele kože

 

← povratak na prethodnu stranuPogledajte noževe iz naše ponude: