HULTAFORS – Kvalitet i pristupačna cena

Hultafors GK
GK nož za teže radove
Ovo je jedan u nizu skandinavskih noževa sa veoma pristupačnom cenom, iako je sasvim uočljivo da kvalitet, izrada i upotrebljivost daleko prevazilazi nisku cenu.
Treba reći da nož odudara po kvalitetu od drugih jeftinih skandinavskih proizvođača (Mora – Bahco, Lindbloms…), prvo po debljini sečiva i finalnoj izradi (Japan, a ne Kina), kao i rukohvatu koji je siguran i za početnike, dužini tanga u rukohvatu, kvalitetu, robusnosti i sigurnosti futrole.
Ukupna dužina noža – 222 mm
Dužina sečiva – 94 mm
Debljina sečiva – 3 mm
Tang: tri četvrtine u rukohvatu.
Čelik: japanski karbonski SK-5, (sličan AISI čeliku 1080-1084, a po termičkom tretmanu i žilavosti liči na AISI 1095)
Tvrdoća: 58-60 HRC
Rukohvat: plastika, kiselo i uljnootporni polipropilen
Futrola: plastika, polipropilen, veoma robuasn odlivak


Na prvi pogled, a i kada se uzme u ruku ovo je snažno sečivo za grube radove, pa čak i za neka blaža udaranja po dršci i sečivu – moguće je cepanje grana prečnika 60-65 mm, ali je potrebno biti jako pažljiv.


Sečivo širine 21-22 mm je od japanskog hladno valjanog SK-5/SK-5M karbonskog čelika. To je dobar alatni čelik tretiran termički i u tečnom azotu. Prema specifikacijama koje se razlikuju od čeličane do čeličane satav čelika je sledeći: C-0,8-0.9%, Si-0,35%, Mn-0,5-0,9%, Ni-0,25%, Cr-0,25%.
Jasno je uočljiva mala razlika između ove cpecifikacije i Aisi 1095 (Takasago, NIPPON Steel, NISSHIN Steel). Posle kaljenja čelik je tvrdoće do 65 HRC, ali se otpusti na 58-60 HRC. Prema specifikaciji ovo je idealna granica za ovaj čelik, zadržan je balans tvrdoće, žilavosti i dobrog držanja oštrine.
Sa gornje strane sečiva se vidi rez od makaza, koji se sa malo truda obradi i dobija se fina oštra površina za grebanje po FireSteel-u.
Fabrička oštrica je skandi sa sekundarnom oštricom, što dodatno ojačava ionako snažno sečivo, a sečiva su fabrički naoštrena kao žilet. Kako mu i ime kaže ovo je jak radni nož koji se ne štedi, baš zato i ima tu sekundarnu oštricu. Naravno ko voli može da je preradi u konveks, međutim u samoj fabrici bi to  drastično uvećavalo troškove, zbog isključivo ručnog oštrenja, a ovo je ipak sečivo sa više nego pristupačnom cenom.


Rukohvat ne klizi. Ime HULTAFORS ispisano na suprotnoj strani od oštrice je u 3D, tako da je to još jedan faktor koji sprečava klizanje masnih, vlažnih ili samo od piljevine prašnjavih ruku, a sitan puder-prah tvrdog drveta zna da bude veoma klizav. Rukohvat je pogodan i za osobe sa većim šakama.
Prednji rukobran ima funkciju sprečavanja iskliznuća prstiju i šake na sečivo, što može da isprovocira teške povrede na terenu. Zadnja kapa je kao i prednji rukobran masivna i izlivena u sklopu cele ručke u jednom komadu.
Bočne strane rukobrana-štitnika za prste su oborene pod uglom od 45-50 stepeni i ne smetaju kada se seče kora, troške sa drveta koje se izbace sa strane ako zakače branik. Ovakav relativno masivan rukobran ima i funkciju čvrstog  “bravljenja” noža u futroli. Polipropilen od koga je izrađena ručka je dovoljno robusan da podnosi grebanja i manja oštećenja, a zadnja kapa je zaravnjena i po njoj je moguće blago udarati mekšim drvetom ili plastičnim čekićem ako postoji potreba da se nož koristi za grublje poslove npr. kao dleto. Polipropilen upija i deo vibracija izazvanih grubim radom.


Futrola je od iste plastike ali tamnija. Iako je ovo odlivak, ivice su oble i nigde nema kačenja ili grubih neobrađenih ivica koje grebu prste i cepaju odeću i ostalu opremu u rancu. Nož dovoljno duboko upada u futrolu i sigurno je fiksiran. S obzirom da je ovo elastičan polimer koji trpi uvijanja, nož sasvim blago raširi futrolu i u njoj je sigurno učvršćen. Kao i ručka, i futrola može bez ikakvih problema da se opere sa kap-dve deterdženta. Sa strane futrole je vidjliva izbočina koja služi za upiranje palca prilikom vađenja noža, a kroz nju je moguće provući komad užeta ili kože i dijagonalno sa suprotne strane fiksirati i Fire Steel. Futrola se može nositi na kajišu ili na dugmetu, kako je proizvođač predvideo. Ako je kajiš širi moguće je jednim rezom doraditi plastični nosač, bez velike muke.
Ovo je veoma pristupačan nož, koji kupcu pruža daleko više nego što cena govori. Dovoljno je robusan da može dosta toga njime da se uradi, bez bojazni da će se sečivo polomiti i oštetiti.
Nož je izvanredan izbor kao jedino lako radno sečivo uz sekiru na svakom terenu i u lovu, odličan je nož u radionici, a i kao drugi rezervni nož u rancu. 
Posebno je dobar izbor kao prvi nož koji se poklanja deci, jer je siguran za rukovanje i omogućava deci da polako i bezbedno uče kako se rukuje sečivom. 


← povratak na prethodnu stranuPogledajte noževe iz naše ponude: