Proširujemo asortiman tradicionalnih noževa

HUBERTUS NOŽEVI IZ SOLINGENA
Hubertus klasik
Hubertus je verovatno jedan od najstarijih Nemačkih, a i svetskih  proizvođača noževa, bodeža i druge čelične lovačke opreme fine izrade. Firma je dobila naziv po Sv. Hubertusu, koji je u severnim krajevima Evrope od davnina poznat kao svetac zaštitnik lovaca. Locirana je u gradu Solingenu, prestonici nemačkog nožarstva. Hubertus je sinonim je za takozvane “Solingen” klasične lovačke noževe neprolazne vrednosti. Neki od modela su dizajnirani pre više od stopedeset godina.
Hubertus lovac
Hubertus izradjuje “starinski” tip noževa, one tako poželjne stvari kojima lovci vole da se diče: bavarske lovačke noževe, bodeže samilosti, klasične preklopive noževe, komplete za jelo, komplete sa serviranje i obradu mesa divljači… jednom rečju sve.
Hubertus sa ručkom od roga impale
Hubertus specijal bovi
Hubertus šumski
Hubertus preklopivi

Većina rukohvata je od roga divljači – jelena, divokoze, ovnujskog roga, ali isto tako i od kosti i drveta – palisander, maslina, ružino drvo…., a ima i komada sa rukohvatom od mikarte.
Na nekoliko modela rukohvati su sa stilizovanim odlivenim glavama divljih životinja – jelen, divlja svinja, ris… Neki rukohvati su opet rađeni iz celog komada srneće noge sa srebrnim i zlatnim ukrasima ili graviranim pa veštački patiniranim štitnicima.
Čelici su standardni, većinom Nemački i od toga se teško odstupa:
- Wr.NR1.4034 (oko 53-55 HRC) čelik za steak noževe i pribor za serviranje mesa divljači
- Wr.NR1.4116 (55-57HRC) solidan Nemački čelik za delove na preklopivim noževima (testere, odvijače, otvarače boca, sečiva za otvaranje divljači, spiralne otvarače za boce  …..)
- Wr.NR.1.4109 (oko 56 HRC) i Wr.NR1.4112-440B za sečiva preklopivih noževa i dr.
- Wr.NR.1.4125-440C (58 i više HRC) odličan i opšte prihvaćen za većinu sečiva
- Polako se u upotrebu uvodi i perfektan Švedski 12C27 čelik, a za određene modele se koristi i ugljenični čelik CK-45.
Važno je istaći da Hubertus uvek jasno navodi kvalitet korišćenog čelika.
Noževi se rade lagano, ručno i odlikuju se tako poznatom nemačkom preciznošću.
Futrole su standardnog kvaliteta od debele kože sa jakim štepom, vrlo precizno izrađene. Za takozvane “bavarske” modele se koristi kombinacija kože i metala na otvoru i dnu futrole, a isto je i sa klasičnim bodežima.
Odskora Hubertus proizvodi spasilačke i mornarsko-ronilačke noževe. Po prvi put se za te namene u izradi rukohvata koristi plastika, kao i teflonski premaz za sečiva (modeli Rescue i Nautic) i to isklučivo u bojama kojih nema u prirodi, zbog  lake uočljivosti noža. Za ove modele je korišćen čelik Sandvik 12C27 i 13C26. Sečivo je dužine 70 mm (Rescue) i 100mm (Nautic). Oba sečiva i rukohvati su u jarkim bojama sa robusnim polietilenskim futrolama.
Hubertus nautik
Tu su i profesionalni spasilački-preklopivi noževi, sa rukohvatima u crnoj i dve jarke boje. Modeli su rađeni od Sandvikovog 12C27 i 13C26 čelika (60HRC), sa naoštrenom kukom za sečenje gurtni i testerastim delom na sečivu za užad ili trake. Rukohvat je od zitela. Ovaj nož je namenjen: planinarima, alpinistima, padobrancima, prvoj pomoći, posadi na čamcu, gorskim spasiocima, vatrogascima, vojsci… 
Hubertus spasilački
Takodje zanimljiv model je “skaut”, koji ima karakterističan oblik latice runolista (Edelweis).
Uočljivo je da Hubertus teško menja neke klasične pravce u proizvodnji i da se drži standardno proverene evropsko-nemačke škole dizajna. Pa ipak, nova vremena ih teraju da se kao i ostali prilagođavaju prohtevima kupaca. Uklapanje u moderne tokove se jasno vidi kod novih modela noževa, bilo da je reč o nazivu ili novo uvedenim materjalima.
Iako Hubertus nije predvodnik u korišćenju najnovije generacije čelika kao što je recimoFallkniven, nemačka majstorska tradicija i preciznost  koja se ogleda u vrhunskoj ručnoj izradi, čini ove noževe veoma poželjnim izborom svakog istinskog poklonika dobrih noževa.

Sv. Hubertus tradicionalni zaštitnik lovaca

 
 

← povratak na prethodnu stranuPogledajte noževe iz naše ponude: