Čelik

Čelik je legura najmanje dva elementa, gvožđa (Fe) i ugljenika (C). Elementi Mn, Si, Mo, Va, W, Ti, Co i drugi koji se nalaze u leguri, unapređuju rezne karakteristike čelika.

Čelik

Čelik

Za kvalitet čelika nije dobro prisustvo nečistoća, kao ni prisustvo nekih elemenata u značajnijem procentu, kao npr. aluminijuma i bakra. Veoma je važna količina ugljenika u leguri, jer od toga zavisi stepen izvodljivosti termičke obrade čelika.

Termička obrada čelika je najznačajnija operacija u postupku izrade sečiva. Ako ona nije dobro izvedena, karakteristike oštrice su više nego skromne.

Termičkom obradom čelika oštrica se višestruko unapređuje kroz poboljšane rezne karakteristike sečiva.

Osnovne karakteristike termički dobro tretirane oštrice su :

- držanje oštrine, a to je dugo opiranje materjalu koji se seče
- zadržavanje zadovoljavajućeg stepena žilavosti oštrice

Držanje oštrine i stepen žilavosti su uvek obrnuto proporcionalni, pa je zato izuzetno važno ispravno odabrati čelik, imajući u vidu veličinu i namenu sečiva.

Čelik koji se koristi za izradu lovačkih, bushcraft i survival noževa

1. Ugljenični čelik, više ili manje legirani, sa više od 0,4% C, manje ili više korodira.

Najpoznatije vrste ugljeničnog čelika su: O1, O2, 5160, 52100, 1055, 1075, 1084, 1095, W1, S1, L6, A2, 3V, 4V (…), uslovno D2.

2. Nerđajući čelik (Stainless Steel) sadrži 12% ili više hroma, antikorozivan (SS) tj. otporan na agresivan uticaj vode, soli i blagih kiselina. Oksidni sloj koji se na ovakvom čeliku stvara je izrazito stabilan – ali postoji.

Da bi se koristio za izradu sečiva i ovaj čelik mora imati min 0,4% C. Ukoliko ima manje C može se kaliti, ali se takav čelik po pravilu koristi za jeftina sečiva ili ga ozbiljni proizvođači noževa koriste samo za laminaciju.

Najpoznatije vrste SS čelika: uslovno D2, 420J2, 420Hc, 440a, 440B, 440C, 154CM, N690, Z60, 12C27, AEBL, AUS 8, S35Vn, ATS-34, Vg-10, BG-42, ruski МШД 110X18 (…)

3. Damaski čelik nastaje kombinacijom dva ili više tipa ugljeničnih ili nerđajućih čelika. Svetlija ili tamnija boja damaskog čelika izaziva se kiselinama. Skupi damaski čelik dobija se od kombinacije SS čelika koji se takođe tretiraju kiselinama.

Česta kombinacija ugljeničnih čelika je O1+L6 i 1084+15N20, dok se kod SS čelika kombinuju 440C+19C27 i AEBL+304.

4. Keramika – nemetalna jedinjenja za izradu oštrica.

5. Titanijum koji ima malu tvrdoću oko 47Hrc, ali zahvaljujući tome što je nemagnetičan i otporan na koroziju, služi za izradu minerskih i skupih ronilačkih noževa.

6. Laminirani čelik je nastao procesom laminacije koji podrazumeva ojačavanje čelika slaganjem slojeva kao kad se pravi sendvič: u sredini je tvrđi izrazito oštar čelik koji ima ulogu “rezača”, a po bokovima je mekši elastičniji čelik: 42J2+Vg-10, Vg2+SGPS, 420+CovryX, ZDP189+Vg-10.

Laminacija se radi i od prostijih ugljeničnih čelika i od visokokvalitetnih SS čelika ili kombinovano SS + ugljenični.

Damaski čelik je prvi oblik laminacije čelika.

7. Powder Steel je grupa čelika izrazito visoke čistoće, koja se dobija tehnologijom praha RSP (Rapidly solidified Steel) ili VIM –VAR procesom. Ovako dobijeni čelik nije uvek SS već može biti i ugljenični.

Najpoznatije vrste su: SGPS, CovryX, ZDP189, RWL34, ELMAX, CPM (D2, 3V, 4V, M4).

Što se tiče lovačkih, bushcraft i survival noževa, dominiraju ugljenični i SS čelik. Keramika i titanijum još uvek ne pružaju dovoljno dobre rezultate za ove namene.