Ne bira čovek nož, već nož čoveka

     Lovci, planinari, kao i ljubitelji boravka u prirodi savremenim rečnikom nazvani “bushcrafters” obično postavljaju ista pitanja: za koji nož ili kombinaciju sečiva se opredeliti kako bismo bili optimalno opremljeni u prirodi, a da se ne pretovarimo – imajući u vidu da treba poneti dovoljno presvlake, vreću za spavanje, šator ili ceradu, vodu i hranu za više dana, ostalu opremu, oružje… 

SK1 3G i SK6 kobaltni nož

      Da li kupiti preklopivi ili fiksni nož, za koje dimenzije sečiva se opredeliti, da li i kako kombinovati nož sa sekirom? Sva ta razmišljanja stvaraju slatke muke u traganju za pravim izborom, koji prvenstveno zavisi od konkretnih potreba na terenu.
Švedski sto
     Minimalizam je moguć kada se ide par sati na izlet, ili je izvesan boravak uz toplu peć u lovačkim, planinarskim domovima ili u uređenim kampovima sa ognjištima i šatorima. Ukoliko se ide u prirodu na duže, van uređenih objekata, pravilan izbor opreme je od vitalnog značaja. Tada se vodi računa o funkcionalnosti, pouzdanosti, težini, broju ljudi u grupi i raspodeli tereta, a sve je to još povezano i sa godišnjim dobom.
     Nož je neizostavna i nezamenjiva alatka, od kada je sveta i veka. Izbor noža je pitanje individualnih afiniteta. Različita iskustva koja stičemo u prirodi, utiču i na to da vremenom preispitujemo i menjamo svoje afinitete.
     Velika sečiva su moćna pri radu, omogućavaju cepanje drveta, obradu plena i pripremu mesa za hranu, pa zbog svega toga pružaju osećaj sigurnosti na otvorenom terenu. Teška su, ali mogu da zamene sekiru i tako olakšaju ranac. Medjutim, nisu podesna za sve poslove, njima se recimo teže otvara manja divljač. Njihova cena je viša srazmerno većoj količini čelika, kože za futrolu, kao i većoj količini uloženog rada koji njihova proizvodnja iziskuje.
Fallkniven F1 3G
     Kraća sečiva su upotrebljivija za jednostavnije poslove oko pripreme hrane, kao  i za obradu sitnih komada drveta. Većinom se koriste za manje grube poslove u logoru. Laganija su i zauzimaju manje prostora pri pakovanju, manje se vide ispod garderobe, pogodnija su za kraća putovanja i uz sekiru zadovoljavaju svaku potrebu u logoru ili na terenu. Pojavom novih laminiranih čelika visoke klase, dobili su na upotrebljivosti i pouzdanosti,  pa je prednost velikog jakog sečiva donekle relativizirana. 
Preklopivi noževi sa sečivom od 3G čelika
     Preklopivi noževi su specifična podvarijanta, laki i kompaktni, nose se u manjim futrolama u džepu ili oko vrata, često i kao rezervno sečivo ili pomoćni manji nož uz veći kamp nož. S obzirom na svoju konstrukciju, preklopni noževi imaju više pokretnih delova pa su zato komplikovaniji za izradu i srazmerno skuplji, posebno ona sečiva koja se ističu vrhunskim svojstvima čelika, kvalitetnim oblogama rukohvata i visokim stepenom finalne obrade.
     Slično je i sa lovačkim i  drugim tipovima ručno kovanih sekira. Izbor nije veliki, ali se jasno uočavaju razlike u kvalitetu čeliku i materijala za ručke, kao i balansu sekire.

Izvanredna oštrina sekire

     I tu su brojna pitanja pri opredeljivanju: manja sekira za dranje i obradu divljači, ili neki veći model sa dužom ručkom a istom težinom glave, ili sekira težine 850 gr sa rukohvatom od 660 mm, koja predstavlja idealni odnos balansa i upotrebljivosti za rad u šumi, sečenje mesa i obradu manjih komada drveta kada se sekira drži tik ispod glave, kao nož.
Wetterlings sekire
     Univerzalni recept nije lako naći. Teško je i pri kupovini prevazići impuls ljubavi na prvi pogled i držati se striktno liste unapred utvrdjenih kriterijuma koje smo postavili. Poznata je izreka da ne bira čovek nož, već nož čoveka. Ukoliko volite da vam oprema bude pouzdana i da traje, ako kupovinu alata posmatrate kao investiciju, a ne kao trošak, u startu imate manje dilema. Danas se jasno izdvaja nekoliko vrhunskih proizvođača kvalitetnih noževa i sekira od masovne i jeftine “štanc produkcije” bez porekla i deklarisanog kvaliteta. Kombinacija tradicije, kvalitetnog čelika najnovijih generacija i savremene tehnologije, nesumnjivo pruža najviše – funkcionlnost, pouzdanost, trajnost i vrhunski dizajn. Takav alat se prenosi u nasledje sledećim generacijama.
     Da rezimiramo, evo nekoliko standardno dobrih rešenja:
- tipično lovačko sečivo H-1 (laminirani Vg-10 ili SGPS-3G), u kombinaciji sa lovačkom sekirom težine 700 gr i dužine 406 mm (Mala lovačka sekira)
- pilotski nož za preživljavanje F-1 (laminirani Vg-10 ili idealno SGPS-3G) u kombinaciji sa  sa sekirom težine 550 gr i dužine 254 mm (Mala sekira) ili sa sekirom težine 850 gr i dužine 660 mm (Šumska sekira)
- za ljubitelje preklopivih noževa odlična je kombinacija P3G noža (urbani folder od SGPS-3G čelika) sa sekirom težine 700 gr i dužine 550 mm (Velika lovačka sekira)

- za zimski dnevni lov na sitniju divljač, zeca i fazana, idealna je kombinacija U-2 noža (SGPS 3G čelik) i Wildlife sekire težine 550 gr i dužine 330 mm ili već pomenute Male lovačke sekire; spomenimo u ovom kontekstu i “3 Kronor” seriju preklopivih noževa, koji nose ime po tri krune Švedske kraljevske porodice, što je obeležje za vrhunski kvalitet i dizajn; to su mala umetnička dela koja uvek izmamljuju uzdahe posle lova, jer osim što su remek dela pre svega su “radni konji” bez premca.


← povratak na prethodnu stranuPogledajte noževe iz naše ponude: