Zytel i kydex protiv kožnih futrola

          Zytel futrole

    Zytel je sintetiči polimer sposoban da se brizga ili duva u alate. Može biti raznih boja. Otporan je na veliki broj hemikalija, pa i neke kiseline. Često se koristi za izradu futrola za noževe. Ono što je važno za nožare jeste održavanje futrole koja dolazi u dodir sa organskom masnoćom, soli, uljem, kiselinom iz voća i povrća – jednom rečju jedinjenjima iz životnih namirnica.

    Zytel ima zadovoljavajuću elastičnost i otpornost na udar, deformacije i dobro drži zadat oblik. Kada je UV stabilizovan odlično podnosi dugotrajna izlagaganja suncu, mada crna boja posle dugo vremena može malo da posivi. Na niskim temperaturama se dobro ponaša, mada ga je tada lakše lomiti. Sve u svemu, ovo je dobar materijal koji odlično ispunjanava pre svega higijenske i sigurnosne zahteve, a to je veoma važno kada se upotrebljava kao futrola za oštra sečiva. Pošto je potpuno vodootporan, bez problema se koristi u vlažnim uslovima ili kao sigurna futrola za ronilačke noževe. Posebno je zanimljiv u situacijama kada je teško redovno prati i održavati sečiva. Pošto je otporan na soli, dovoljno je samo “osoliti” prljavo sečivo i vratiti ga u zytel navlaku. Važna karakteristika je da je to jeftin materijal pogodan za masovnu proizvodnju, lako se održava toplom vodom i sa par kapi deterdženta. Pošto nije u grupi poliolefina, lako se popravlja na terenu sa par kapi super lepka.

Zytel futrola

          

          Kydex futrole
 
    Kydex, je sintetički termoskupljajući polimer. Pri proizvodnji se umreži demineralizovanom  vodom, koja pri termooblikovanju na 125 C jednostavno ispari, tako da je moguće kydex formirati u željeni oblik u alatu ili posebno za pojedinačne oblike. Svakako se mora voditi računa da kada jednom primi oblik, samo lomljenjem popušta. Ako pravimo samostalno futrolu za određeni nož, mora se ostaviti dovoljno “lufta” da se ručka kasnije po formiranju oblika može izvaditi iz futrole, inače se futrola toliko stegne oko rukohvata da vadjenje noža iz futrole nije moguće.

    Kydex ima odlična fizičko-hemijska svojstva. Otporan je na soli, kiseline i masnoće organskog porekla u ne koncentrovanom stanju. Dobro podnosi bojenje pigmentima kao i UV stabilizaciju, pa je postojan i pri dugotrajnom izlaganju na direktnom suncu.

    Kydex se proizvodi u više varijanti prema konkretnim specifikacijama naručioca, u obliku tabli ili beskonačnih cevi. Ovo je otporan, jeftin materijal za futrole terenskih, ribarskih i ronilačkih noževa. Veoma je dobar za samogradnju futrola.

Kydex futrola

          Kožne futrole

    Koža je topao materijal od koga se prave prelepe futrole. Dobro štavljena koža, tretirana biljnim jedinjenjima je veoma upotrebljiva za izradu futrola. Može da se oblikuje po želji, da se boji, alatima ukrašava…. Na majstoru je samo da pusti na volju mašti i veštim rukama.

    Tesno skrojene futrole odlično obuhvate nož i sprečavaju ispadanje i gubljenje noža, ali se nepažnjom mogu iseći pri stavljanju i vadjenju noža. Dešava se da od vlage preterano smekšaju i pobuđave, pošto i pored impregnacije upijaju vlagu, pa mogu prouzrokovati pojavu korozije kod noževa od prostijih čelika.

    Iako plastične futrole teško mogu biti lepše od kožnih, u određenim uslovima su upotrebljivije. Zato dilema “kožna ili plastična futrola” zapravo i ne postoji, jer se futrola bira zavisno od konkretne situacije. Renomirani proizvodjači noževa za većinu vrednih sečiva nude sve tipove futrola, raznih boja i oblika, stavljajući kupca na slatke muke da li da se opredeli za praktičnost ili lepotu. Istinski ljubitelji noževa obično nisu u dilemi – uzimaju i kožnu i plastičnu futrolu. 

Kožna futrola

Kožne futrole domaće izrade


← povratak na prethodnu stranuPogledajte noževe iz naše ponude: