Test novog modela preklopnog noža Fallkniven PC

 

Moderan, lak EDC nož za svakodnevnu upotrebu i lako nošenje u džepu, rancu ili oko vrata u maloj futroli.

PC je jednostavan nož svedenih linija. Na sečivu i ručki nema ničeg suvišnog, što je u duhu tradicionalnog švedskog minimalizma. PC je mali nož (ukupna dužina 174 mm, dužina sečiva 73 mm, debljina 3mm). Moglo bi se reći da je “organski produžetak ruke” standardne veličine, pa je otuda rad sa ovakvim sečivom precizan i predstavlja zadovoljstvo.

 

Kome je namenjen PC Fallkniven

PC će voleti svi koji žele da imaju uvek pri ruci lako, kompaktno sečivo, kao i lovci na sitniju divljač i minimalisti koji vode računa o svakom gramu težine, a u rancu već nose testeru ili sekiru, kao i oni koji uz veliki nož nose i drugi manji preklopni nož. PC je prilika i za one koji žele prestižnu marku Fallkniven za manje novca nego što je to uobičajeno za ovako kvalitetan nož, kada se ima u vidu čelik, finalna obrada, dugotrajnost noža i pouzdanost u radu.

Sečivo noža PC je od nerđajućeg laminiranog kobaltnog CoS čelika, koji je dokazao svoju uperiornost i dugotrajno držanje oštrine. Sečivo sa obe strane ima dovoljno duboke useke za nokat i podjednako lako ga otvaraju i dešnjaci i levoruki.

Rukohvat je izrađen od Grilona (poliamid 6.6), dodatno ojačanog fiberglasom. Na rukohvatu nema oštrih ivica, koje po pravilu brzo stvaraju bolne plikove na prstima i dlanu pri radu sa tvrđim drvetom.

 

PC Fallkniven

PC Fallkniven

 

Zašto je PC superioran preklopni nož

Klizni ležaji na osovini sečiva su izrađeni od PTFE – teflona kome možemo dodati epitet samopodmazujući. Cena ležaja od fosforne bronze i PTFE-a je ista ali je PTFE pokazao bolja klizna svojstva i veću otpornost na habanje, prašinu, dlačice tekstila i sintetike, kao i svu prljavštinu koja prodire u međuprostor između sečiva i lajnera-utvrđivača. Masne naslage, vlaga, ostaci soli, voćne kiseline (…) ne reaguju sa teflonom ali vrlo agresivno napadaju fosfornu bronzu. Prašina stvara riseve na kliznim površinama i zadržava “đubre” tik uz osovinu na ležaju.

Održavanje noža je izuzetno lako, samo kap-dve deterdženta i malo tople vode. Pošto gornja strana rukohvata nije zatvorena, sve što upadne u taj prostor lako i izlazi, statički naelektrisane dlačice i ostalo je dovoljno samo izduvati. Sa malo kuhinjskog papira ili štapićima za uši se lako dopire i do najudaljenijih mesta unutar ručke.  Ovo je izuzetno značajna prednost u odnosu na preklopne noževe drugih proizvođača, gde zaostale nečistoće mogu dovesti do zaglavljivanja sečiva, kao i do infekcija i trovanja kada se nož koristi za pripremu hrane.

Lajneri sa kočnicom (lajner-lok), osovina i torx šrafovi su rađeni japanski precizno od termički tretiranog nerđajućeg 420J2 čelika. Lisnata opruga kočnice odlično naseda na zakošeno telo sečiva (brava-kočnica-opruga je debela 1,5 mm a njen ugao je identičan sa suprotnim uglom na sečivu na koji doseda). Kočnica bravi oštricu snažno, nema ni traga ljuljanju ili klimatanju, a prilikom bravljenja i vraćanja sečiva u rukohvat čuje se glasno “klik”. Posebno važno – sila kojom se kočnica potiskuje na dole je sigurno veća od 2 kg, tako da nema bojazni da suviše mala, a previše ljubopitljiva deca mogu da se povrede.

 

P9210260

Rad u rukavicama

 

Test noža

Nož je proveo noć u zamrzivaču (6-7 sati), preklopljen, nakvašen pa otrešen, direktno na zamrznutoj ploči isparivača (oko -15°C), ispod je bila samo streč folija da spreči lepljenje za naslagu leda. Posle prvog za šaku neprijatnog šoka usled kontakta dlana sa ledenim čelikom i plastikom ručke, sečivo se bez problema otvara, a rukohvat se brzo za samo par sekundi zagreje.

Nož je u rasklopljenom stanju stajao na terasi direktno izložen suncu, na tamno braon podlozi plastične žardinjere. Posle višečasovnog stajanja od oko 3 sata nije bilo nikakvih znakova širenja plastike i čelika lajnera niti bilo kakvog toplotom isprovociranog klimanja u osovini. Nikakva klimatanja ili popuštanja šrafova nisu bila uočljiva ni posle naglog tuširanja na mlazu vode iz česme.

Rad u rukavicama, da. Preporučujem rukavice bez prstiju ili fine rukavice od tankih ojačanih materjala, nikako HTZ rukavice od teške debele kože – jer nož će da potone u njih, pa postoji realna opasnost od povrede šake i prosecanja rukavice.

Kada koristimo preklopiv nož ovakvih dimenzija uvek treba imati na umu da na njemu ima pokretnih delova, koji su osetljiviji na neadekvatna opterećenja.

Ima onih koji zameraju izostanak iglice-krune na gornjoj strani ovog sečiva za otvaranje jednom rukom, palcem. Zamerka je više nego neosnovana s obzirom na veličinu noža i neophodnost da se ivice rukohvata zaoble. Primedbu po pravilu iznose oni koji nož nisu imali u ruci. Već posle prvog korišćenja ova kritika pada u vodu.

 

Zašto je PC jeftiniji od drugih noževa P serije

Iako je PC nož deo Fallknivenove P serije osećaj pri radu sa sečivima iz serije je drugačiji, utoliko što je Fallkniven sa namerom proizveo PC kao ekonomski pristupačnije sečivo od malo jeftinijeg čelika umesto skupog 3G, ručku bez egzotičnog drveta, kao i bez skupog ručnog rada koji odlikuje većinu noževa P serije. Iz paketa je takođe izbačena futrola od kordure, što je dodatno oborilo cenu i učinilo ovaj nož dostupnijim. Posle vrlo malo rada sa nožem, svakome je jasno da se trud Fallknivena isplatio.

U budućnosti Fallkniven bi mogao da razmisli i o izradi obloga rukohvata u jarkim bojama, što bi se svakako dopalo jednom broju potencijalnih kupaca.

 

Podaci o nožu

http://ipas.rs/fallkniven/preklopni-nozevi-fallkniven/pc/

UKUPNA DUŽINA 174 mm

DUŽINA SEČIVA 73 mm

DEBLJINA SEČIVA U LEĐIMA 3 mm

ČELIK Nerđajući laminirani CoS čelik/60 Hrc

OŠTRICA Konveks

KOČNICA Liner-lock

RUKOHVAT Grilon ojačan fiberglasom

FUTROLA Posebno se kupuje futrola od kordure

 

 


← povratak na prethodnu stranuPogledajte noževe iz naše ponude: