SK6 Krut (Barut) – Prvi oficijelni test novog Fallkniven noža u polarnim uslovima

Ekskluzivan tekst i snimci Erica Hjortbergera, direktora Fallknivena

BARUT, VATRA I LED
 
Nož, drvo, vatra, sneg i čovek

    Ovo je inicijalni test SK6 Krut noža, na terenu u polarnim uslovima, pri suvom vazduhu, temperaturi od oko -15C i snežnom pokrivaču visine preko70 cm.  Test je trajao samo 3 dana, zato što su dani u polarnom krugu još uvek previše kratki, a vremenske prilike nedovoljno predvidive, sa čestim snežnim padavinama koje otežavaju kretanje teškim motornim sankama. 

    Veliki put na kome ćemo obaviti detaljno testiranje ovog noža biće 10. marta 2011.g., kada će konvoj sa osam motornih sanki poći od Švedske do Levija u Finskoj. Taj put do polarnog kruga, će biti kada dani budu duži i sa više sunca, pa će i fotografije svake etape biti atraktivnije.

Udaljenost do mesta u polarnom krugu

    Optimalna dužina radnog noža

    U urbanim društvima uočljiva je tendencija da se daje prioritet noževima sa kratkim sečivom. To je možda  rezultat  aktuelnog urbanog razvoja, koji generalno stvara strah od noževa uopšte, što je fenomen koji nije lako objašnjiv.

    Pre pedesetak godina noževi sa sečivom dužine 10-12 cm bili su namenjeni deci ili ženama, dok je uobičajena dužina sečiva koja su koristili muškarci bila 15 cm pa naviše (Leukku Puukko). To je bila posledica podele rada unutar porodice, kao i šire društvene podele rada, što nema nikakve veze sa današnjim mačo-stil pristupom kada je reč o upotrebi noža. Ne tako davno nož je predstavljao pre svega radni alat, a danas je predmet raznih  zakonskih regulativa, koje se ne odnose na njegovu tipičnu i prevashodnu upotrebu u šumi i na terenu.

SK6 Krut (Barut)

    Povratak tradiciji

     SK6 Krut (Barut) treba posmatrati kao tipičan «muški» nož, čija oštrica od oko 15-16 cm idealno omogućava da se odrade svi tradicionalno muški poslovi koji iziskuju upotrebu noža.

Nož sa rukohvatom od mašćene breze

     Po svojoj konstrukciji SK6 je multifunkcionalan nož, pre svega za sečenje, cepanje i ostale teške terenske poslove. Kao što je poznato, svojstvo cepanja direktno zavisi od dužine sečiva. Ravan moćan dizajn ovog noža, snaga i ergonomičnost, udruženi sa čelikom velike tvrdoće i žilavosti, neverovatnim držanjem oštrice, sugerišu da je ovo univerzalan alat namenjen lovcima, ribolovcima i planinarima koji cene istinski kvalitet.

Izdržljiv nož za rad bez milosti

    Nož kao produžena ruka

    Činjenica da švedska kompanija Fallkniven, koja postoji od 1984. godine tek sada počinje da promoviše seriju  nazvanu Švedski noževi, navodi nas da se zapitamo šta se zapravo krije iza takvog koncepta noža. Analizirajući tri do sada predstavljena noža iz ove serije, uočavamo da se radi o prilično svakidašnjem izgledu – drvena drška, sjajno sečivo – pa će mnogi reći na prvi pogled ništa posebno. Medjutim, kad se upustite u testiranje ovih noževa radeći u šumi i na terenu, izranja sasvim posebna filozofija noža koja je dugo nedostajala na globalnom tržištu – zglob i prsti imaju apsolutnu kontrolu nad ovim najstarijim alatom, tako da se može reći da misao precizno upravlja oštricom. Zato volim formu noža čistih linija, jer  mi omogućava da imam potpunu kontrolu nad tim kako nož radi, a to čini da je SK6 nož sa kojim se lako i precizno rukuje.

Cepanje drveta

    Naravno, moramo u ovom predstavljanju spomenuti i kožnu futrolu, jer se retko sreće ovakva, istovremeno i luksuzna i izuzetno funkcionalna, jednom rečju fantastična futrola. Ona svakako poskupljuje nož, ali ne bi priličilo da se ovako kvalitetan nož nosi u običnoj futroli. Insistirali smo na vrhunskom kvalitetu od početka do kraja.

Kožna futrola za SK6
    Zašto je SK6 koncept noža budućnosti
 
     SK6 Krut je elegantan muški nož izuzetne lepote, a uz to krajnje funkcionalan i široko upotrebljiv. Jednom rečju nož kome je teško odoleti. 

Sečenje drveta

     Njegova cena je visoka, ali treba imati na umu ono što za svoj novac dobijate – ručno radjen nož od najsuperiornijeg laminiranog kobaltnog čelika u luksuznoj futroli. Sigurno će proći prilično vremena pre nego što se na tržištu pojavi nož koji će moći da predstavlja konkurenciju ovom nožu.  Zato je izbor SK6 noža dugoročno dobar i ekonomski isplativ potez. Ovaj nož će biti svakome za ponos, tihi i pouzdani prijatelj, uvek pri ruci na opasaču.

Tekst i snimci: 
Eric Hjortberger, januar 2011.

Priredio: Boris Pišot


← povratak na prethodnu stranuPogledajte noževe iz naše ponude: