Sekire Kovaštvo Krmelj


Otvorena koksna peć za zagrevanje čelika

Porodica Krmelj se kovačkim zanatom bavi više od jednog veka – radnja je osnovana 1870. godine.

Kovačnica je modernizovana, ali se čelik i dalje zagreva na drvenom uglju u otvorenim pećima iz kojih isijava jara. Imaju kompresorsku i pneumatsku stanicu u pripremnom delu, a glavno mesto je i dalje kovačnica sa pneumatskim čekićima, mada neke sitnije delove Joža Krmelj radi i ručno, onako starinski na nakovnju starom puno godina.

Gotovi otkivci
Špic za pravljenje oka sekire

Kovačnica je upotpunjena i zaokruženom linijom za obradu i zaštitu drveta. Talpe prvo suše, zatim ih obrađuju na željeni oblik i impregniraju lanenim uljem. Pneumatskom presom se drvo nabija na glave sekira ili drugih alata.

Jedini “neekološki” deo radionice je lakirnica i mesto gde epoksidnim premazima lepe i zaštićuju alate. Ovo neće funkcionisati još dugo, kaže Krmelj, ali zahtevi od vatrogasnih službi i prodavaca poljoprivrednih alatki su takvi, pa je takva zaštita još tražena. Kada mi podignu ekološku taksu, prestajem sa ovim i radim samo firnajs, objašnjava Joža, a ovo ide na smetlište.

Sekire se rade od nisko legiranog ugljeničnog čelika 1075 sa 0,75 ugljenika, silikonom i manganom. Kale se diferencijalno, oštrica na oko 57 Hrc, a glava i rame sekire na 55-54 Hrc zbog elastičnosti.

Sekira 0.5 kg

Za početak smo se opredelili za ručno kovanu manju sekiru od 0,5 kg koja je dobar izbor za lovce, planinare i sve one koji žele kompaktan alat pri ruci. Rukohvat je od jasena sa jednim uzdužnim i jednim poprečnim klinom. Na glavi sekire je ukucan Krmeljev znak, a na rukohvatu usijanim žigom prezime porodice. Glava sekire se samo oštri i tu prestaje sva obrada. Isporučuju se u kutijama od recikliranog kartona na podlozi od jasenove strugotine.

Sekira u prezentacionoj kutiji

Druga interesantna alatka je takozvana kamp sekira, od 0,5 kg sa zaštitom od oštećenja i jasno izraženim čekićem za ukucavanje klinova i eksera. Veoma liči na englesku “trade” sekiru prodavanu severnoameričkim starosedeocima. Ona ima veoma visok stepen završne obrade i nepotreban epoksidni premaz, ali i to će se rešiti.

Kamp sekira

Sa zadovoljstvom smo uvrstili u ponudu sekire Kovaštva Krmelj i postali njihov ovlašćeni distributer za Srbiju.

Sa vlasnikom Jože Krmeljom

← povratak na prethodnu stranuPogledajte noževe iz naše ponude: