Rasul – čelik koji seče čelik

Rasul G-10

Rasul je nož ručne izrade napravljen sa idejom da se planinarima, lovcima i svima koji borave u prirodi ponudi jedno superiorno, izuzetno izdržljivo sečivo.
Ukupna dužina: 220 mm
Dužina sečiva: 105 mm
Debljina sečiva: 3,8 mm
Sečivo: drop point sa konveks oštricom
Ručka: sa izraženim rukobranom
Obloge ručke: rade se od mikarte, G-10 (moguće ih je skinuti i zameniti)
Futrola: kajdeks
Najpre pogledajte dva testa koji će vam slikovito pokazati zašto proizvodjač u prvi plan ističe izuzetnu izdržljivost, a onda pročitajte detaljnu analizu čelika od koga je sečivo napravljeno.
Čelik od koga je je Rasul izradjen je Vanadis 23. To je Belerov čelik relativno novije generacije. Visoko legirani Powder Metal brzorezni čelik spada u grupu legura velike čistoće sa skoro zanemarivim sadržajem nemetala u leguri .
Vanadis 23 je Hrom (Cr) Molibden (Mo) Tungsten (W –wolfram) – Vanadijumski (V) čelik, koji uz propisani termički tretman ima vrhunsku dimenzionu stabilnost.
Struktura čelika Vanadis 23
U mašinskoj industriji brzorezni čelici ovako visoke tempetaturne otpornosti služe za sečenje ugljeničnih čelika i to u graničnim situacijama hlađenja.
Čelik se temperira u vakumskim pećima, u inertnom gasu sa velikim protokom.
Da bi se postigle maksimalne performanse proces se ponavlja tri puta.
Potom se radi kriogenizacija komada i na tvrdoći se dobija još oko 1 HRC. To međutim i nije bitno u meri u kojoj je bitna relaksacija komada i anuliranje zaostalih napona u materjalu.
Ceo proces termičke obrade je zahtevan i neophodno ga je u potpunosti  ispoštovati. Pored poštovanja zadatih parametara, veliki značaj ima i korišćena oprema, koja je sofisticiranija od opreme koja se koristi za prostije tipove čelika. Striktno poštovanje procedure se odražava i na brzinu izrade sečiva, neminovno je da se sečiva rade daleko sporije. Uloženi rad, oprema i mašinska obrada vuku i povećane troškove. U zavisnosti od potreba idealna tvrdoća je od 61-64 HRC.
Za početak ćemo imati manju količinu ovih noževa. Ukoliko ste zainteresovani da na vreme obezbedite svoj primerak, to možete učiniti telefonom 063/264-191.
Rasul

 


← povratak na prethodnu stranuPogledajte noževe iz naše ponude: