NL1 Tor – Remek delo u svetu nožarstva

NL1 Tor
NL1 Tor je veoma velik i jako dobro izbalansiran terenski nož, koji kao da je srastao sa rukom. Naravno, nije namenjen za dranje zečeva i druge sitne divljači, već je u pravom smislu reči “kamp nož” ili “ekspedicioni nož”. Jako se razlikuje od drugih tankih a dugačkih sečiva. Njegova oštrica se “ne uvija” i “ne jauče” od vibracija. Ovakav nož vlasniku pruža sigurnost tenka među trotinetima.
NL1 Tor je potpuno ručno rađen nož: nema obrade na CNC mašinama, nema glodanja, samo ogromna zanatska veština i strpljenje, što ovom nožu daje posebnu vrednost.
Fallkniven je vodio računa ne samo o čeliku i kvalitetu kože za futrolu, već o kompletnom dizajnu. Svi detalji su sa estetskog stanovišta odradjeni tako da na najbolji način zaokružuju sliku kako ovog vrednog noža, tako i visoko pozicioniranog proizvodjača.
NL1 Tor je impresivan komad vrhunskog čelika, namenjen za najteže poslove: komadanje mesa i kostiju u funkciji moćnog čopera, ali i kao sečivo za cepanje drveta koje menja sekiru u kampu, planini ili bilo gde na terenu. Nož bez problema zamenjuje manju sekiru, uz preklopiv nož je idealna kombinacija za teren.
Moćno sečivo
Sečivo je konveks i omogućava teške poslove. Oštrica je od VG-10 čelika, a čelik VG-10 laminiran je sa 420J2 (nešto mekši čelik, ali elastičniji i žilaviji), koji delimično amortizuje i apsorbuje vibracije nastale teškim udarcima i komadanjem drveta.
Laminacija je logičan postupak za ovako duga sečiva (254 mm) gde su aksijalna opterećenja izraženija nego kod kratkih sečiva, a drška nešto duža (130 mm) pa su i sile koje deluju na sečivo mnogo veće, što za posledicu ima uvijanja pri prodiranju oštrice u materijal ili pri vađenju iz reza. Ovo drugo često ima fatalne posledice po sečiva nelaminiranih noževa. Sečivo je uz sam rukobran debelo 7 mm, a široko 42 mm.
Vrhunska ergonomija rukohvata
Rukohvat je od slagane presovane debele kože lepljene epoksidom. Štitnik za ruku je od specijalno polirane SS legure, a kapa koja fiksira i utvrđuje ručku je od masivnog  dur-aluminijuma. U njoj je vešto sakriven navoj sa maticom koja je veza između tanga noža i rukohvata. Veza “rasklopiva” nije korišćena slučajno, već da se sečivo može lako i na terenu dotegnuti ako dođe do eventualnog olabavljivanja rukohvata.
Tang prolazi celom dužinom kroz rukohvat, a u dnu je utvrđen šrafom za zadnju kapu. Presovana lepljena koža dobro upija vibracije prenete sa sečiva, mnogo bolje nego kod modela sa rukohvatima od manje elastičnih materjala.
Presovana koža perfektno naleže na rukobran i na aluminijumski utvrđivač, pa nema šanse da bilo šta zapadne pod rukohvat ili pod metal, što je posebno važno sa higijenskog aspekta.
Stariji model futrole za NL1 Tor

Novodizajnirana futrola za NL1 Tor

Futrola je novodizajnirana od kože debele 4 mm, sa duplim štepom i separatorima između prednje i zadnje strane, dodatno ojačana šrafovima po uglovima na ustima futrole. Kopča sa drikerom bravi nož u futroli dijagonalno preko rukobrana. Mudro je koncipirana: ispred vidljive nitne je uže kojim se kožna traka doteže ili otpušta u zavisnosti od potrebe, jer ne smemo zaboraviti da se koža tegli od vlage iz vazduha, od korišćenja, kao i impregnacije kože mastima ili uljima. Taj detalj je veoma uočljiv.
Drugi važan detalj, je kačenje futrole za kajiš. Sa zadnje strane futrole su dva drikera, koji se primećuju tek kada se futrola okrene što znači da se pazilo na vizuelan efekat. Njihovim otkopčavanjem futrola se lako skida i kači o pojas, bez petljanja oko opasača.  Drikeri su su okrenuti na unutra tako da sam pritisak futrole na bok i butinu i njena težina ne dozvoljavaju otkačinjanje. Koža na gornjem delu futrole koja ide preko kajiša namerno nije prosto presavijena, jer bi to veoma smetalo pri nošenju. Koža je presečena i zatim nitovana na umetnuti kožni odstojnik i na zadnji komad kožeokrenut ka telu.
Otvor za kajiš je širok, udoban, predviđen i za najširi opasač, tako da futrola lako klizi gore-dole, pa je sed ili čučanj olakšan, što je jako bitno kod ovako masivnog noža. Sa donje strane futrole nalazi se kratak debeli jednostruki jezik sa dve rupe za učvršćivanje futrole oko butine ili o uprtač.

NL1 Tor je ne samo vredna alatka koja efikasno i pouzdano služi više generacija, već istinsko remek delo u svetu nožarstva.

← povratak na prethodnu stranuPogledajte noževe iz naše ponude: