NL1 TOR – Pouzdan oslonac u divljini


NL1 Tor

Tor (Thor) je jedan od vrhovnih bogova u Nordijskoj mitologiji, uz  jednookog Odina. On je gromovnik sa maljem. Nož NL1 Tor je impresivan komad vrhunskog čelika, namenjen za najteže poslove – komadanje mesa i kostiju u funkciji moćnog čopera, ali i kao sečivo za cepanje drveta koje menja sekiru u kampu, planini ili bilo gde na terenu. S obzirom da nož bez problema zamenjuje manju sekiru, uz drugo manje sečivo ili preklopiv nož je idealna kombinacija za teren.
Sečivo je konveksnog profila, koji omogućava ovako teške poslove. Izrađeno je od superiornih čelika: oštrica je od VG-10 čelika, a čelik kojim je VG-10 laminiran je 420J2 – nešto mekši čelik, ali elastičniji i žilaviji, koji delimično amortizuje i apsorbuje vibracije nastale teškim udarcima i komadanjem drveta.
Laminacija je logičan postupak kod ovako dugih sečiva (254 mm) gde su aksijalna opterećenja izraženija nego kod kratkih sečiva, a drška nešto duža (130 mm) pa su i sile koje deluju na sečivo mnogo veće, što za posledicu ima uvijanja pri prodiranju oštrice u materijal ili pri vađenju iz reza. Ovo drugo često ima fatalne posledice po sečiva nelaminiranih noževa. Da bi se maksimalno povećala upotrebljivost ovog alata, sečivo je u korenu uz sam rukobran debelo 7 mm, a na najširem delu je široko 42 mm.
Moćno sečivo od superiornog čelika
Rukohvat je od slagane presovane debele kože lepljene epksidom. Štitnik za ruku je od poliranog nerđajućeg čelika, a kapa koja fiksira i utvrđuje ručku je od masivnog komada aluminijuma, u kome je navoj sa maticom koja je veza između tanga noža i rukohvata. Veza “na  šraf” nije korišćena slučajno, već da se sečivo može lako i na terenu dotegnuti ako dođe do eventualnog olabavljivanja rukohvata.
Tang noža prolazi celom dužinom kroz rukohvat i u dnu je utvrđen šrafom za zadnju kapu. Presovana lepljena koža dobro upija vibracije prenete sa sečiva, bolje nego kod modela sa rukohvatima od drveta ili drugih tvrdjih materjala.

Presovana koža savršeno naleže na rukobran i na aluminijumski utvrđivač tako da nema mogućnosti da bilo šta zapada u rukohvat ili pod metal, što je važno sa higijenskog aspekta.
Novodizajnirana futrola

Futrola je novodizajnirana od kože debljine 4 mm, sa duplim štepovima i separatorima između prednje i zadnje strane, dodatno ojačana šrafovima na otvoru futrole. Kopča sa drikerom bravi nož u futroli dijagonalno preko rukobrana. Veoma mudro je koncipirana: ispred vidljive nitne je komad užeta kojim se ova traka doteže ili otpušta u zavisnosti od potrebe, jer ne smemo zaboraviti da se koža tegli od vlage iz vazduha, od korišćenja, kao i impregnacije kože mastima ili uljima. Taj detalj je veoma uočljiv.
Drugi ništa manje važan detalj je kačenje futrole za kajiš. Sa zadnje strane futrole su dva drikera, njihovim otkopčavanjem se futrola lako skida ili kači o pojas bez otkopčavanja kopče kajiša. Primedba da se ovi drikeri mogu otkačiti je bespredmetna zato što su oni okrenuti na unutra tako da sam pritisak futrole na bok i njena težina ne dozvoljavaju otkačinjanje. Koža na gornjem delu futrole koja ide iznad kajiša namerno nije prosto peklopljena – to bi beskonačno smetalo pri nošenju, već je presečena, a zatim nitovana na umetnuti kožni odstojnik i na zadnji komad kože okrenut ka telu.
Otvor za kajiš je veliki, udoban, dimenzionisan i za najširi opasač, pa futrola lako klizi gore-dole, tako da je sed ili čučanj olakšan što je jako bitno kod ovako masivnog noža. Sa donje strane futrole nalazi se kratak jednostruki jezičak sa dve rupe za vezivanje futrole oko butine ili o uprtač.
NL1 sečivo je daleko od smešnih Rambo igracaka. Iako veoma velik to je dobro izbalansiran nož koji sigurno leži u ruci. Naravno, nije namenjen za dranje zečeva i druge sitne lovine – zato se i naziva “kamp nož” ili “ekspedicioni nož”.
Za razliku od drugih tankih a dugačkih sečiva njegova oštrica se ne uvija i “ne peva”, tako da ovakav kvalitet vlasniku pruža onu sigurnost tenka među trotinetima.
Fallkniven je vodio računa o svemu – čeliku, kvalitetu kože, finalnoj obradi, izradi futrole, štepovima, bojenju, svim onim detaljima koji zaokružuju sliku kako noža tako i ovako visoko pozicioniranog proizvođača.
NL porodica – NL1, NL4, NL5
I na kraju, važno je napomenuti da je NL1 Tor potpuno ručno rađen nož, nema obrade CNC mašinama, nema glodanja, samo ogromna zanatska veština, puno strpljenja i posvećenosti. To se odnosi i na celu NL seriju noževa, a ovde smo već pisali o noževima NL4 i NL5 koji su takodje deo naše ponude  http://vrhunskinozevi.blogspot.com/2011/04/fallkniven-frej-i-idun-na-zajednickom.html
NL1 Tor je vredna i skupa alatka namenjena da vas efikasno i pouzdano služi, kao i da traje više generacija…

← povratak na prethodnu stranuPogledajte noževe iz naše ponude: