Napravi sam svoj nož

Da li spadate u one koji vole da majstorišu i iz hobija prave razne predmete? Da li biste voleli da sami napravite svoj nož?
Uživanje u pravljenju noža nije rezervisano samo za jako dobre majstore, već se time mogu baviti i hobisti različitog nivoa znanja i spretnosti, uz uslov da imaju dovoljno strpljenja.
Komplet za izradu noža
Onima koji tek počinju predlažemo da nabave komplet u kome se nalazi sve što je neophodno za nož: sečivo, ručka, šrafovi i futrola. Potrebno je ručku i sečivo zalepiti i sklopiti, a potom pažljivo obraditi ivice ručke. Od alata treba imati šmirglu, šrafciger, finu turpiju, a od dodatnog materijala  epoksidnu smolu i malo lepljive trake.
Ručke za sklapanje noža
Sečiva koja dolaze u kompletu su od D2, AUS8 i karbonskih  čelika, u full tang ili hiden tang varijanti. Ručke su od drveta, kože ili roga. Komplet može biti sa ili bez futrole.
Oni malo veštiji mogu se opredeliti za gotova sečiva od laminiranog VG10, SS12C27, D2 ili Bohler ugljeničnog čelika. U tom slučaju nabavljaju samo sečivo sa bolsterom, a ukoliko žele mogu uzeti i materijal za izradu ručke. Dimenzije sečiva su od sasvim kratkih pa do mačete.
Fallkniven sečiva A1, S1, H1, F1, WM1
Finsko karbonsko sečivo
Izrada kožne ručke
 
Najveštijima nudimo sirov čelik SS12C27, N690, D2 i karbonski čelik za izradu sečiva, a sve ostalo je prepušteno njihovom umeću.
Čelik za izradu sečiva
Na našem forumu http://survival.freeforums.orgpostoji tema Uradi sam, sa puno korisnih saveta koji se odnose na postupak rada, korišćenje alata, izbor materijala potrebnih za izradu sečiva, ručke i kožne futrole. Najčešće je sve propraćeno fotografijama faza izrade, a ima linkova do drugih korisnih sadržaja iz ove oblasti koji su raspoloživi na internetu.
Dobrodošli na forum

← povratak na prethodnu stranuPogledajte noževe iz naše ponude: