Kako je nastao F1 3G

F13G Fallkniven

Nož za lovce, planinare, vojnike, pustolove… 
Jedan od najuniverzalnijih noževa ikada napravljenih, pruža maksimum za uloženi novac.

F1 je prvi Fallknivenov nož. Razvijen je na zahtev Švedskog ratnog vazduhoplovstva kao osnovni spasilački nož. Uveo je novi svetski standard u pogledu kvaliteta, ergonomije i upotrebljivosti.

Testiran je u ekstremno teškim uslovima na terenu: niske i visoke temperature, delovanje sunca (UV zraci), slana voda, blage kiseline, ulja, maziva, neka goriva… Testiranje je nastavljeno u londonskoj nezavisnoj laboratoriji za ispitivanje sečiva Catra, kao i u laboratoriji univerziteta u Lulei.


Prve serije su rađene u Evropi od više tipova čelika. Usvojen je model od japanskog ATS-34 čelika, rađen u nemačkoj fabrici Linder u Solingenu. Iako je reč o vrhunskom čeliku u to vreme, Fallkniven proizvodnju seli u Japan, zbog preciznosti u termičkoj obradi i čelika po najvišim standardima. Počinje da koristi Takefuov Vg-10 kao nelaminirani čelik, a ubrzo ide stepenicu više i uvodi laminirani nož kao standard u proizvodnji.


F1 je pretrpeo mnogo unapređenja od čelika, preko rukohvata, do futrole.


Danas se proizvodi u dve varijante: laminirani Vg-10 čelik i laminirani SGPS/3G čelik. Dimenzije, rukohvat, tang, način oštrenja i futrola su isti kod oba modela.


Iako je razvijan prvenstveno kao spasilački nož, F1 je vremenom postao univerzalni nož. Svojim kvalitetom je presudno doprineo imidžu superiornosti Fallknivenovih sečiva u odnosu na konkurenciju.FALLKNIVEN F1 VG10 – F1 3G OSNOVNI PODACI


UKUPNA DUŽINA

 210 mm

DUŽINA SEČIVA

97 mm

DEBLJINA SEČIVA U LEĐIMA

 4,5 mm

ČELIK

Nerđajući laminirani VG10/59Hrc ili 3G/62 Hrc

OŠTRICA

 Konveks

TANG

Skoro full tang

RUKOHVAT

Termoran

FUTROLA

 Koža / Zitel


—————————————————–
Sve informacije o nožu i ceni 063/264-191
—————————————————–


← povratak na prethodnu stranuPogledajte noževe iz naše ponude: