Finski Roselli noževi

Heimo Roselli
    Heimo Roselli je Finac, samouki kovač koji je zanat izučio iz nebrojeno pokušaja. Radi tradicionalne Puukko noževe – svedenog oblika i bez ikakvih nepotrebnih detalja: “Samo upotrebna vrednost i dugotrajnost…” – kaže na teškom engleskom. “Pre dvadeset godina niko nije hteo da pravi nož kakav sam ja zamislio, pa sam sam uzeo čekić i nakovanj i upalio vatru. Sada je to prijatan porodični posao.”
Roselli Hunter

    Roselli proizvodi dva tipa sekira i noževe raznih oblika. Koristi isključivo ugljenične čelike, ali jedan se posebno izdvaja, a to je UHC – ultra high carbon steel sa čak 2% ugljenika. Pretpostavlja se da je ovo ustvari “Wootz” damaskus čelik, čija receptura vodi poreklo iz Indije. Radi se u malim profilima i može se kombinovati i sa drugim čelikom zbog onoga što zovemo “standardnim damaskim tonovima” (crne i svetlije sive boje).
Roselli sekira
    
    Model Hunter se radi i u skoro jednobojnoj varijanti, mada su vidljive karakteristične sitne isprekidane linije, koje liče na TV smetnje. Čelik je zapanjujuće tvrdoće i do 66 Hrc. Sečivo je dugo cca 105mm, debljine 3mm i uz rukohvat veoma široko 33mm. Jasno je da je ovo i derač, iako Roselli kaže da je to nož za sve. Oštrica je skandi i stvarno brije. Rukohvat je udoban, izrađen od brezovog drveta i tretiran kuvanim lanenim uljem, a pošto se koristi sezonska breza boje su različite. I ulja koja se koriste su različitih nijansi. Ono što se na prvi pogled vidi je da ručka ima mali branik ukopan u drvetu pri izradi, što nije karakteristika svakog Puukko modela.
Roselli Hunter sa futrolom

    Na rukohvatu bi se mogla izbušiti i rupa za traku ili konopac, mada istina je da traka može da “iščupa” sečivo kada se zakači u hodu za granje. Takodje bi bilo dobro nazubiti gornju stranu sečiva da ne kliza pri obradi plena.
Roselli Grandfather

    Futrola je kožna, izrađena iz jednog komada kože. Karakteristično “tesno” skrojena uz ručku, a pri vrhu je koža posuvraćena na unutra što još pojačava stisak oko rukohvata. U futroli je plastični umetak koji sprečava prosecanje kože i povrede pri sedu i čučnju. Roselli je odbacio karakteristični upredeni kožni nosač za pojas koji landara i na širokom komadu kože prosekao dva kanala za kačenje o pojas. Kada je nož u futroli o pojasu dozvoljava potpunu slobodu pokreta nogom napred-nazad, kao i bezbedne nagle pokrete.
Roselli demonstrira oštrenje noža
    
    Ovo je univerzalno sečivo za lov, dranje, pripremu ribe (tu stupa na snagu ona rupa u ručki, da nož ne potone u mutnu vodu ili more), kao i za klasičnu pripremu hrane u kuhinji. Kako god ga koristili, užitak je nemerljiv.

← povratak na prethodnu stranuPogledajte noževe iz naše ponude: