Fallkniven U4 – vučji zub ili medveđa kandža

Fallkniven U4 i oštrač DC4 sa kožnom futrolom
Ovo je najnovije mezimče iz Fallknivenove porodice – U4 mladji brat U2 noža.
Fallkniven U4 je kratki preklopivi nož sa crnim rukohvatom od Zytela. Sečivo je od dobro poznatog i superiornog laminiranog SGPS-3G čelika tvrdoće 62 Hrc. Njegove male dimenzije mogu da zavaraju sve dok se nož ne upotrebi prvi put. Izrazito oštro 2,25 mm debelo sečivo malih dimenzija omogućava precizan rad i fine duge rezove.  Nož se drži sa tri prsta u šaci, a pošto je sečivo kratko lock-back kočnica ga sigurno utvrđuje u ležištu u drugoj polovini ručke. Pošto je ovo kratak preklopiv nož on nije namenjen za teške poslove sečenja granja ili komadanja mesa od kostiju. Ovo je pomoćni nož za lovce i pecaroše, perfektan je za filetiranje manjih komada mesa, ribe, seckanje povrća ali i duborez u drvetu (pravljenje kašike, sečenje najlona, kože ili konopca).
U4 i U2 – sve na dlanu
Male dimenzije U4 noža čine ga idealnim za nošenje oko vrata kada smo na reci ili u lovu, a može se nositi  i kao privezak na ključevima, kao drugi ili treći nož na kampovanju. U dnu rukohvata je rupa za traku kojom se nož vezuje.
Dužina preklopljenog noža je 70 mm, ukupna dužina je približno 125 mm, a dužina sečiva je 53 mm.
Zbog lakšeg pristupa sečivu i pranja Fallkniven koristi provereni metod: sečivo je utvrđeno u Zitelu osovinom-šrafom koja se lako demontira i sklapa šestougaonim Torx standardnim ključem T-10.  Sečivo je fabrički stegnuto ”na jako” i to nije nikakva greška, pošto je rukohvat plastični a on se naravno od toplote šake ili pri nošenju oko vrata malo raširi pa pritisak bočnih strana ručke na sečivo popusti.
Sečivo je drop point, konveksno oštreno sa malom sekundarnom oštricom što je potpuno normalno za sečiva ove debljine. Nož se otvara noktom tako da nema ni problema sa propisima oko nošenja, naravno uz adekvatnu upotrebu.
U2 i U4 – stariji i mladji brat
Većina korisnika poredi U4 sa njegovim starijim bratom Fallkniven legendom U2. Ova dva noža imaju i sličnosti i razlike, a najbitnija je u profilu sečiva: U2 je kopljastiji model sa daleko izraženijim špicom, naravno i nešto duži. Pitanje je budućih vlasnika šta im se više dopada ali svakako da je izbor sad olakšan.
Kao i U2, model U4 lepo leže u futrole dijamantsko-keramičkih oštrača.Tako ušuškan se neće izgrebati u džepovima uz ključeve i kovanice, a njegova elegancija biće još više istaknuta kvaltetnom kožnom futrolom.

← povratak na prethodnu stranuPogledajte noževe iz naše ponude: