F1 univerzalni nož

F1 nož u različitim varijantama
Ukupna dužina noža: 210 mm
Dužina sečiva: 97-100 mm
Debljina sečiva: 4,5 mm
Oštrica: konveks
Težina noža: 150-200 gr (zavisno od tipa rukohvata)
Čelik: laminirani nerđajući Vg-10 + 420J-2, 
laminirani nerđajući SGPS 3G + Vg-2
F1 Vg-10, laminiran sa 420J-2 čelikom, tvrdoće 59/55 HRC
F1 SGPS-3G, laminiran sa VG-2 čelikom, tvrdoće 62/59 HRC
Rukohvati: mikarta ili termoran ili bez rukohvata 
(golo sečivo za samogradnju)
Futrole: plastična-zitel, kožna na preklop 
ili kožna otvorena duboka dangler
Fallkniven je pre više od dvadeset godina razvio univerzalno sečivo za potrebe švedskog ratnog vazduhoplovstva, kao osnovni nož za preživljavanje. To je sigurno najispitivaniji nož svih vremena. Ukratko, lak je, kompaktan, izrađen od vrhunskog čelika, ima sigurnu futrolu koja omogućava da se nož bezbedno smesti u đžep jakne ili pantalona, torbe ili ranca.
Kada je započela proizvodnja, od više tipova čelika odabran je japanski ATS-34 čelik (Hitachi), tada fantastično rešenje. Nešto kasnije počeo je eksperiment sa VG-10 čelikom (nelaminirana varijanta), da bi se stiglo do laminiranog VG-10 + 420J-2, a potom i do jednog od najsuperiorniih čelika današnjice laminiranog SGPS3G čelika (3G+VG-2). Svi čelici koje koristi Fallkniven su japanski, iz čeličane Takefu. Za razumevanje čelika korisno je pročitati tekst Ključ za čelike.
F1 nož – osnovni model
Osnovni model F1 noža radi se sa rukohvatom od crnog termorana, koji je odlično isprofilisan, tako da lepo leži u ruci bilo sa ili bez rukavice. Čekering je dubok, izražen i ne klizi. Na rukohvatu nema oštrih ivica koje brzo naprave žulj. Cela ručka je vrlo ergonomski odrađena.
Model F1bm (prestala proizvodnja)
F1mm naslednik modela F1bm
Postoji i više varijanti rukohvata radjenih od mikarte u nekoliko boja. To su ograničene serije u zelenoj, crnoj, kestenjastoj i slonovača beloj mikarti, a namenjene su kolekcionarima. Proizvodnja rukohvata u crnoj mikarti je prestala (F1bm), a naslednik je nož F1mm sa rukohvatom u crvenkasto-kestenjastoj nijansi mikarte.
Konveksna oštrica ima blagi drop point
Vremenom je takodje evoluirala i oštrica, a kao najoptimalnije rešenje se pokazao konveks sa blagim drop pointom.
Konstrukcija je skoro full tang, što se vidi na kraju rukohvata gde čelik izlazi van ručke, a ispred njega je rupa sa cevastom nitnom za padobransko uže ili kožu, koja sigurno fiksira termoran na tangu.  
Rukobran je dovoljno dubok da ne smeta pri radu, a pruža dovoljno sigurnosti, pa izostaje onaj subjektivni osećaj straha da prsti i dlan ne skliznu na sečivo. Taj branik je tako pravilno dimenzionisan da ne smeta pri otvaranu divljači. Pri vraćanju noža u futrolu baš taj rukobran proizvodi onaj karakterističan zvuk  “klik”, koji garantuje da je nož sigurno zabravljen u futroli. 
F13G
Univerzalnost ovog noža je puno puta dokazana na terenu, kako u ledenim polarnim uslovima Švedske tako i u vlažno-toplim tropskim uslovima.
Pored toga što je najpoznatiji kao tzv. survival nož za spašavanje, F1 je odličan lovački i pecaroški alat, ali i jedno opšte upotrebljivo bushcraft sečivo namenjeno boravku u prirodi, planinarenju, a nije malo ni onih koji ga rado koriste i u kuhinji.
Futrola za F1 je takodje vremenom menjala svoj izgled, tako da je danas u upotrebi nekoliko osnovnih modela: klasična zitel (plastična), kožna futola na preklop i otvorena nordijska varijanta futrole (dangler), a postoji i poseban model namenjen za vojsku.
Plastična futrola (zitel)
Plastična zitel futrola je temeljno ispitivana i u surovim polarnim uslovima, gde se materijal dobro pokazao na izrazito niskim temperatrama. Pucanje izazvano hladnoćom je retkost i dešava se isklučivo na ekstremno niskim temperaturama i kada je pritisak na navlaku izrazito velik. Sve ove futrole veoma sigurno drže nož i sprečavaju povrede pri transportu, bilo da nož visi o pojasu u hodu ili  se nosi u džepu, torbi, rancu; naravno, futrole pouzdano sprečavaju i oštećenje druge opreme.
Plastične futrole su vodootporne, otporne na masnoću, soli i neke kiseline.
Kožna preklopna futrola
Kožne futrole jesu lepše jer nožu daju onaj šmekerski lovački izgled, ali one za uzvrat iziskuju bar malo pažnje i održavanja. Izrađene su od 3,5 mm debele kože i održavaju  se finim uljima, na primer uljem za rukavice. Iako se koža štavi biljnim preparatima, zbog različitih hemikalija koje se koriste u procesu obrade kože, pri kvašenju ove futrole mogu da ostave fleke na sečivu.
Otvorena duboka dangler kožna futrola
Te fleke na sečivu, kao i fleke od soli, morske vode i sl. lako se skidaju  vlažnom krpom i uz malo deterdženta pranjem u toploj slatkoj vodi. Nož se zatim obriše i osuši.
Pošto je ovo sečiva izrađeno od visoko antikorozionih materjala, održavanje je svedeno na minimum. Ako se pravilno koristi i povremeno održava ovaj nož traje jako dugo i  prenosi se potomcima u nasledje. 
DC4 – dijamantsko keramički oštrač
Sečivo se oštri kombinovanim dijamantsko-keramičkim oštračem, koji je razvijen za ove tipove čelika. Posebna prednost je to što su ovi oštrači kompaktni i pogodni za upotrebu na terenu.
Osim u formi noža sa futrolom, F1 se može nabaviti i kao sečivo bez ručke. To omogućava da se nožu da lični pečat izborom specifičnog materjala za rukohvat (rog, mikarta, drvo, plastika, stabilizovana kost ili obično uže) i dizajniranjem futrole po želji.
Po svojoj dužini, profilu sečiva, kvalitetu upotrebljenog laminiranog  čelika, dizajnu futrole koja se bira u osnovnom paketu Fallknivenov model F1 zadovoljava veliki deo potreba onih koji uživaju u izazovima boravka u prirodi. Zato je i dobio epitet univerzalnog noža.
Po kvalitetu materijala i izrade, retko ko od konkurencije svojim proizvodima može da parira ovom nožu. Za koju god varijantu F1 noža se odlučili, sigurno je da ćete imati pouzdan nož koji ćete voleti.

F1bm sa ručkom od crne mikarte (više se ne proizvodi)


← povratak na prethodnu stranuPogledajte noževe iz naše ponude: