Boker noževi iz Solingena – kvalitet i tradicija po povoljnoj ceni

    Boker je  nemačka nožarska firma stara 140 godina sa sedištem u Solingenu. Danas kao i mnoge druge firme svoje noževe proizvode i van Nemačke. Razlozi su jednostavni: jeftinija radna snaga, jeftiniji pogoni i lakša dostupnost novim čelicima. Nije tajna da se Evropske čeličane bore sa teškim ekonomskim problemima, što za posledicu ima i umanjenu inovativnost.
    Boker proizvodi noževe u više cenovnih razreda, veoma vodeći računa da i kvalitetom jeftinijih noževa sačuva tradiciju i ime. Zato saradnja sa velikim imenima u nožarstvu nije ništa novo – Bob Dozier i njegova kolekcija Traveler, pro Skiner rađena u japanskom Aus 8 čeliku. Boker održava i tradiciju klasičnih lovačkih preklopivih noževa, posebno seriju sa izmenjivim sečivima (komplet sečivo + testera) što je jako korisan alat.
    Kupci su sve probirljiviji, svetska kriza je učinila da je novca manje, pa je i tu neophodan kompromis. Zato Boker koristi neke starije čelike sa veoma prihvatljivim cenama i kvalitetom, kao što su Aus 8, 440A ili 8Cr13MoV,12C27 i druge.
    Predstavljamo noževe koji imaju optimalan odnos cena – kvalitet.

Boker set sa izmenljivim sečivom i testerom

    Sečivo je od čelika 440C dužine 90 mm, debljine 4mm, flet oštreno sa malom sekundarnom oštricom. Otvara se  noktom. Jasno je uočljiv klasičan Bovi oblik, sa trbuhom za dranje. Sečivo je na rukohvatu utvrđeno masivnom osovinom između dva teška, debela komada nerđajućeg čelika. Na sečivu, ispod ureza za nokat je laserom ugraviran Boker logo sa stilizovanim znakom drveta, a isti je ukucan u koren sečiva. Ovaj znak je rezervisan za noževe i sečiva premijum kvaliteta i dizajna, a namenjen za noževe koji se rade sa puno ručnog rada i to isključivo u Nemačkoj, u gradu Solingenu.

    Testera u kompletu je dužine 80 mm i debljine 4 mm. Ovo je izrazitno robusna i upotebljiva alatka. Testera je dvoredna je sa posmaknutim zubima i «grize» drvo, rog ili kost bez muke. Jasno se vidi da sečivo testere nije prosto štancovano, već je najpre kaljeno pa glodano. Testera je izrađena od potpuno nerđajućeg manganskog čelika. Kritika da je sečivo testere kratko nikako ne stoji, ako znamo da je ovo preklopiv izmenjiv nož sa puno pokretnih delova. Nepotrebno dug list testere bi sigurno za posledicu imao savijanje, lom, prevelika zapinjanja pri testerenju i kao rezultat kidanje iz ležišta i povrede.
    Sečivo ili testera se brave veoma preciznom «lock back» kočnicom velike snage. Kočnica je ogromna, 4 mm debela i upada u sedište 6 x 6 x 4 mm na telu noža ili testere. Ceo sklop je dostupan za čišćenje zbog svoje veličine, tako da manja četkica ili krpa lako dopiru u sve inače teško dostupne «lavirinte» na preklopivim noževima.
    Osovina u rukohvatu je priča za sebe – ona ne može da bude okrugla zbog bravljenja i izmenjivanja pa su inženjeri obradili okrugli profil sa dve naspramne strane u četvrtku, a druge dve u sferni oblik i precizno uležištili u masivne utvđivače. Sečivo ili testera se vade samo u položaju kada su pod uglom od 90 stepeni u odnosu na ručku. Polirana osovina ima drugu boju u odnosu na utvrđivače što jasno govori da je termički tretirana i da se neće pojesti lako kao kod jeftinih noževa. Ovim je onemogućeno povređivanje pri radu, a montiran alat nema zazore i leži veoma stabilno u ležištu. Mogu se dokupiti i drugi tipovi sečiva (postoji opcija sa kukom za otvaranje plena) ili testere, postoji čak i damaskus testera.
    Rukohvat je težak i masivan, bez suvišnih ukrasa, osim okruglog loga sa prepoznatljivim drvetom, Bokerovim znakom kvaliteta. Ukrasni deo ručke je izrađen od crnog poliranog bivoljeg roga. U dnu su masivni utvrđivači, kao i izbušena rupa za traku ili kožnu oputu.
    U pakovanju stiže futrola od crne kordure, sa džepom za sečivo ili testeru, a  može da se nosi o pojasu ili u rancu. Tu je i lepa svilenkasta ukrasna navlaka crvene boje sa Boker logom i detaljno uputstvo za popunavanje Bokerovog registracionog lista i ograničene doživotne garancije. Kao opcija se nudi mogućnost kupovine kožnih futrola.
    Ovo je svakako nož koji više vredi nego što košta, a proizvođač je pomirio nekoliko važnih faktora: čvrstoću, dugotrajnost, upotrebljivost, lepotu… Svima nam ponekad nedostaje mogućnost udaranja po sečivu preklopivog noža komadom drveta (battoning), da bi se presekla veća grana ili kost, što se naravno ne sme činiti jer oštećuje pokretne delove na nožu, pa je Boker to nadomestio ponudivši testeru za veće granje, kosti i rogovlje, što je retko interesantna osobina preklopivog noža.

Boker TRAGAČ

    Tragač je Bokerov lovačko-terenski nož, koji svojom dužinom i debljinom sečiva zadovoljava većinu zahteva na terenu. Skoro je idealna kombinacija uz sekiru ili veliki kamp nož, a možda i mačetu.

    Kompletna dužina noža je 210 mm, dužina sečiva je 95 mm, debljina u leđima 3,5 mm. Čelik je Aisi-440 A kaljen na 56-57 Hrc. Ovo je jak full-tang nož. Rukobran, dve nitne i cev utisnuta u rupu u dnu rukohvata su od nerđajućeg čelika. Ručka je od veoma lepo mat obrađenog tvrdog, ergonomski isprofilisanog Pakka drveta.
    Futrola je kožna sa trakom koja obuhvata ručku i kožnim umecima koji sprečavaju zasecanje stranica futrole i probijanje bokova.
    Nož je jednostavan, lepo leži i u većoj šaci, isporučuje se veoma oštar i sa lakoćom prodire u meso, povrće, skida koru sa drveta… Ovakav tip sečiva može da zadovolji većinu poslova na otvorenom, kao i pripremu mesa i hrane, dok sečenje većih komada drveta, kosti, roga predstavlja teškoću – ali ovo sečivo i nije u startu namenjeno za takve poslove.

Boker PUUKKO
 

    Ovo je klasično nordijsko sečivo. Puukko na više jezika znači jednostavno «nož». Ovakav model se radi u Laponiji i na hladnom severu već više od hiljadu godina. Alatka je nastala iz ozbiljne potrebe da svako, pa i deca sa 4-5 godina, uz sebe imaju nešto čime se sprema plen i hrana, seče drvo za potpalu, brani od napadača, pali vatra kremenom, čisti riba, pravi kuksa i drugo.
    Ovakav model se radi u više dužina i od Leukku Puukko modela se razlikuje po tome da je dosta kraći. Ukupna dužina je 225 mm, sečivo je dugo 110 mm, u leđima sečiva debljina je 3,2 mm. Sve govori u prilog tome da je ovo malo «lovačkije» sečivo, a zbog mirenja lovačkih i ribolovnih karakteristika sečivo je široko 22,5 mm, pa je olakšan rad i sa manjim plenom ili tanko rezanje traka mesa i ribe. Čelik je Aisi 440 A kaljen na 56-57 Hrc. Futrola je od brušene braon kože.
    U duhu klasičnih nordijskih noževa ručka je izradjena od breze, sa umecima od mikarte i prednjom i zadnjom kapom od nerđajućeg čelika. U tački gde se završava brezovo drvo i počinje mikarta je mali štitnik za prst, ukopan u drvo tako da je kažiprst potpuno obezbeđen i ne može da sklizne na sečivo. Ovaj čisto psihološki problem je i dodatno rešen tako da naoštreni deo sečiva ne ulazi u ručku, što je slučaj kod drugih sličnih modela. Sam rukohvat je zaista odlično isprofilisan, tako da nema straha od klizanja prstiju i šake na sečivo. Izostanak rukobrana sa gorne strane je još jedna posledica tradicije i iskustva od mnogo godina. Sečiva bez gornjeg rukobrana su «veštija» za rad u plenu, posebno kada se radi obrada trbušne duplje, pa može doći do probijanja želuca i creva vrhom ili sečivom. Meso se tako odmah zagadi i nije za jelo. U takvim situacijama i kada se radi sa manjim plenom (ptica, zec…) lovac drži sečvo, a masivan gornji rukobran samo smeta. Nordijski noževi su jako stara unverzalna sečiva za svakodnevnu upotrebu i od njih se traži samo to daefikasno rade. Ovaj nož to i ispunjava.

Debeli derač
 

    Boker je napravio ovaj dobar derač i siguran lovački nož, a da pri tom nije predimenzionisano ni sečivo ni ručka. Ono što prvo pada u oči je velika širina drop point sečiva od 35 mm, što znači siguran i precizan rad u plenu. Druga stvar je lep rukohvat, ergonomski profilisan, izrađen od korena oraha u braon zlatnim tonovima. Nitne i cev u rupi za traku ili kožu su od mesinga i lepo se uklapaju uz ručku.
    Nož je full tang dužine 223 mm, sečivo je dugo 110 mm i debelo 3,2 mm, čelik je Aisi 440A, tvrdoće 56-57 Hrc. Futrola je braon, jednodelna sa trakom koja obuhvata rukohvat i jakim drikerom.
    Rukobran je masivan od nerđajućeg čelika, odlično ispoliran i nasađen uz sečivo i rukohvat da se prelaz teško uočava. Na mestu gde se sečivo spaja sa rukohvatom vidljivo je veliko proširenje, tako da je nož dodatno ojačan na mestima gde sečiva najčešće pucaju. Palcem je moguće pritisnuti dodatno koren sečiva, što pojačava pritisak pri težim poslovima.
    Ovo je siguran derač po prihvatljivoj ceni, koji će veoma dugo i dobro služiti vlasniku.

Lovac na jelene
 

    Ovo je nešto teži Boker namenjen za sve poslove. Ima 4 mm debelo sečivo, sa oborenim ivicama za lakši rad u plenu ili sečenje i obradu drveta i granja.
    Nož je dug 225 mm, sečivo je dužine 110 mm, rukobran je deo sečiva tako da je ovo i veoma snažan nož srednje dužine. Izradjen je od čelika Aisi 440 A, kaljen na 56-57 Hrc. Futrola je jednodelna od tamno braon kože i nož u njoj lepo i sigurno leži.
    Bočne strane rukobrana su od tamnih komada ružinog drveta, lepljenih i fiksiranih debelom mesinganom nitnom. Drugi deo ručke je od  tvrdog korena ružinog drveta, a nitne od SS čelika su u mesinganim cevima, od istog materijala je i cev koja je u rupi za traku.
    Da bi pojačali vizuelni efekat, dve različite boje istog drveta su izdvojene sa kosim separatorima od SS čelika. I rukohvat i rukobran su zaista majstorski odrađeni, nema grubih prelaza ni ivica koje žuljaju, tako da ni dugotrajan rad ne zamara previše.
    Boker se nije nepotrebno bavio novim dizajnom, već je koristio proverena rešenja starih majstora (u detaljima se prepoznaju uticaji Boba Lovelesa) i to je na ovom sečivu očigledno.
    Sa dobrim balansom cene i kvaliteta i zvučnim imenom Solingen, kupac  neće pogrešiti ako se opredeli za ovaj model.


← povratak na prethodnu stranuPogledajte noževe iz naše ponude: