Руска ножарска школа: Златоуст – ножеви са Урала

Град Златоуст као и истоимени произвођач “Златоуст” по традицији је исто што и Секи сити у Јапану или Солинген у Немачкој, можда и нешто више. Сада приватизована ковачница је и у периоду Совјета одржала изразито висок квалитет производа, делом захваљујући и високим захтевима бивше империје (производили су делове за тенкове и ракете). Посебна прича је челик 110х18М, произведен и патентиран 1966. године. То је врхунски челик сличног састава као и БГ42.
Руси су давно почели да производе челик у вакуму (пресовање под високим притисцима до димензија нано честица). Прерадом у вакуму нема честица гасовитог остатка у материјалу, а резултат је већа густина, боље држање оштрице и већа антикорозивност. Овај челик је изворно намењен авио индустрији и има двадесетогодишњу гаранцију. Погрешно је поредити га са АТС 34 који нема ванадијум.
Имајући у виду врхунске карактеристике челика, сматрамо да је руска ножарска школа у Србији потпуно неоправдано запостављена. Овде представљамо: Фокс 1 дамаски нож, Реј-Скат дерач и Бејби.


← povratak na prethodnu stranu



Pogledajte noževe iz naše ponude: