Sekire

Vrh Vario2000 i dupla

Sekira služi za komadanje mesa, kresanje granja zabijanje klinova šatora, pa je zato nezaobilazni deo opreme za boravak u prirodi.

Usavršavanjem procesa kovanja, termičke obrade, kao i upotrebom elastičnih čelika, sekira je postala alat koji traje kroz generacije. Oštrice sekire su konveksne, kovane i diferencijalno kaljene. Svaka sekira se proba posle oštrenja udarcem drugom sekirom direktno u sečivo. Test je uspeo ako se na oštrici vidi samo mali “ujed”, a nikako ne pukotina.

Pored unapređenog oblika čelične glave sekire i rukohvat je evoluirao i dobio ergonomski oblik. Za rukohvate se koriste žilavi komadi oraha, najčešće hikori orah. Da bi se sprečila korozija, glava sekire se mora povremeno namazati finim uljem bez aditiva. Ručka se impregnira toplim lanenim uljem.

Sekiru treba održavati oštrom. Za to se koristi klasičan vlažan kamen ili dijamantski oštrač. Preporučujemo Fallknivenove dijamantske oštrače. Nikada se ne koristi turpija, niti je poželjno oštrenje sekire brusilicom ili drugim motornim alatima. Ako baš mora da se oštri na električnoj mašini, to svakako treba da radi profesionalac, neprelazeći temperaturu koja se označava “kao prag bola”, jer će čelik izgubiti svoju elastičnost.

Na jako niskim temperaturama čelik postaje izrazito krt. Preporučljivo je pre upotrebe rukama zagrejati sekiru. Sekira se nikada ne greje na otvorenoj vatri. Čuva se na suvom ali ne preterano toplom mestu, da se drvena ručka ne bi rasušila. Treba izbegavati nepotrebno dugo držanje sekire na suncu.

Helko je nemačka kovačka firma, koja kuje sekire još od 1844. godine. I danas se Helko sekire proizvode po staroj oprobanoj tradicionalnoj tehnologiji.

 

Helko velika Classic Line sekira

Hultafors velika

Helko velika Classic Line sekira

Ova sekira je veoma ozbiljan alat za rad u logoru. Koristi se obaranje drveta, cepanje drva za vatru, kao i za druge teže poslove koji zahtevaju masivnu sekiru. Sečivo je široko, konveks naoštreno, sa jasno vidljivom linijom diferencijalnog kaljenja. Sečivo je tako koncipirano da je pogodno za sečenje najtvrđih vrsta drveta.

Težina  2 kg
Dužina ~ 900 mm
Tvrdoća 54/56 Hrc
Rukohvat hikori drvo
zaštita za sečivo

 

Helko srednja Classic Line sekira

Srednja

Helko srednja Classic Line sekira

Ovo je kamp sekira. Može se nositi u rancu. Na kampovanju služi za zakucavanje klinova šatora, obaranje i sečenje drveta i granja. Dobar je alat za drvodelje. Koristi se za grublje drvodeljačke radove, odsecanje čvorova, ravnanje dasaka ili oblica, kao i ukucavanje eksera i klamfi. Sečivo je široko, konveks naoštreno, sa jasno vidljivom linijom diferencijalnog kaljenja. Sečivo je tako koncipirano da je pogodno za sečenje najtvrđih vrsta drveta.

Težina 1,1 kg
Dužina  ~700 mm
Tvrdoća 54/56 Hrc
Rukohvat hikori drvo
zaštita za sečivo

 

Helko mala Classic Line sekira 

Helko mala Classic Line sekira

Helko mala Classic Line sekira

Podesna je za sve  poslove na terenu i uz nju je dovoljno nositi manji nož, bilo da je reč o lovu, planinarenju ili kampovanju. Nosi se u rancu, o pojasu ili u džepu, kao i u gepeku kola. Ručka je ergonomski profilisana, lepo leži u šaci i omogućava fine kontrolisane poteze kod preciznog sečenja. Sekira je dovoljno mala pa može da posluži za obradu divljači, sečenje kostiju i mesa. Sečivo je široko, konveks naoštreno, sa jasno vidljivom linijom diferencijalnog kaljenja.

Težina 700 gr
Dužina  ~380 mm
Tvrdoća 54/56 Hrc
Rukohvat hikori drvo
zaštita za sečivo

 

 Helko dupla sekira

Dupla sekira

Helko dupla sekira

Dvosekle sekire su u osnovi napravljene kao šumske sekire. Ovaj alat namenjen je za dugotrajne radove, jer ima dva sečiva, pa je potreba za oštrenjem u toku rada znatno manja u poređenju sa sekirama koje imaju jedno sečivo. U naše vreme ovakve sekire se ređe koriste za šumske poslove, ali sve više kao vredan ručno kovani alat za takmičenja u gađanju sekirom. Ova dupla sekira je moćan i precizno  izbalansiran alat.
Težina 1,5 kg
Dužina ~750 mm
Tvrdoća 54/56 Hrc
Rukohvat hikori drvo

 

Helko velika Vario 2000 sekira

Velika Vario 2000

Helko velika Vario 2000 sekira

Vario 2000 je potpuno revolucionarni sistem izrade sekira sa izmenljivom čeličnom glavom, koja se fiksira sa dva kaljena imbus šrafa. Šrafovi čvrsto fiksiraju rame sekire kroz ručku. Zamena glave sekire je izuzetno jednostavna i može se brzo izvršiti na terenu. Kada se sekira demontira, oštrica može da se koristi umesto noža. Osim što je sekira funkcionalnija, ovako osmišljen sistem omogućava i mnogo lakši transport u rancu, a sve to ne poskupljuje proizvodnju.
Težina 1,3 kg
Dužina  ~750 mm
Tvrdoća 54/56 Hrc
Rukohvat hikori drvo
zaštita za sečivo

 

Helko mala Vario 2000 sekira

Helko mala Vario 2000 sekira

Helko mala Vario 2000 sekira

Ovo je najmanja sekira u klasi Vario 2000. To je lakši kompaktan alat namenjen za nošenje u rancu prilikom odlazaka u prirodu ili kao manja kućna sekira. Služi za pripremu drveta na terenu ili kod kuće. Sekira se lako rasklapa i transportuje, što je karakteristika svih Vario 2000 modela. Ukoliko se nosi velika količina opreme, zbog težine Vario 2000 sekira može da se rasklopi i da je podele i nose dve osobe. Sekira je diferencijalno kaljena i linija se jasno vidi.

Težina 700 gr
Dužina ~450 mm
Tvrdoća 54/56 Hrc
Ručka hikori
zaštita za sečivo