F1

F1

Nož za lovce, planinare, vojnike, pustolove… Jedan od najuniverzalnijih noževa ikada napravljenih, pruža maksimum za uloženi novac.

F1 je prvi Fallknivenov nož. Razvijen je na zahtev Švedskog ratnog vazduhoplovstva kao osnovni spasilački nož. Uveo je novi svetski standard u pogledu kvaliteta, ergonomije i upotrebljivosti.

Testiran je u ekstremno teškim uslovima na terenu: niske i visoke temperature, delovanje sunca (UV zraci), slana voda, blage kiseline, ulja, maziva, neka goriva… Testiranje je nastavljeno u londonskoj nezavisnoj laboratoriji za ispitivanje sečiva Catra, kao i u laboratoriji univerziteta u Lulei.

Prve serije su rađene u Evropi od više tipova čelika. Usvojen je model od japanskog ATS-34 čelika, rađen u nemačkoj fabrici Linder u Solingenu. Iako je reč o vrhunskom čeliku u to vreme, Fallkniven proizvodnju seli u Japan, zbog preciznosti u termičkoj obradi i čelika po najvišim standardima. Počinje da koristi Takefuov Vg-10 kao nelaminirani čelik, a ubrzo ide stepenicu više i uvodi laminirani nož kao standard u proizvodnji.

F1 je pretrpeo mnogo unapređenja od čelika, preko rukohvata, do futrole.

Danas se proizvodi u dve varijante: laminirani Vg-10 čelik i laminirani SGPS/3G čelik. Dimenzije, rukohvat, tang, način oštrenja i futrola su isti kod oba modela.

F1L3Ggm960x320

F1L 3Ggm

Početkom 2014. godine, u čast jubileja 30 godina rada, Fallkniven je izbacio na tržište novi F1 model sa oznakom F1L 3Ggm (green micarta). Nož ima prelepu ručku od zelene mikarte, na kojoj se ističe kružni znak “tri krune” Švedske kraljevske porodice. Ručka je izvanredno ergonomski profilisana. Prstobran je od nikl-silver legure. Nož je potpuno ručno radjen i proizvodiće se u ograničenoj numerisanoj seriji.  Sečivo je 100% full-tang od superiornog laminiranog 3G čelika.  U kompletu sa nožem je crna preklopna kožna futrola. Ovo je nešto ekskluzivniji model lovačkog noža i isporučuje se u drvenoj poklon kutiji.

Iako je razvijan prvenstveno kao spasilački nož, F1 je vremenom postao univerzalni nož. Svojim kvalitetom je presudno doprineo imidžu superiornosti Fallknivenovih sečiva u odnosu na konkurenciju.

Fallkniven F1 VG10 – F1 3G – F1L 3Ggm  osnovni podaci
UKUPNA DUŽINA  210 mm
DUŽINA SEČIVA  97 / 100 mm
DEBLJINA SEČIVA U LEĐIMA 4,5 mm
ČELIK Nerđajući laminirani VG 10/59 Hrc ili 3G/62 Hrc
OŠTRICA Konveks
TANG Skoro full tang / Full tang
RUKOHVAT Termoran / Zelena mikarta
FUTROLA Koža / Zitel

← povratak na prethodnu stranuPogledajte noževe iz naše ponude: