Novo u ponudi: OTTER 1840

ispis Otter

Otter 1840

OTTER 1840 (u prevodu Vidra 1840) je stara nemačka kuća koja proizvodi odlične noževe, makaze, testere i druge zanimljive alate. Nalazi se u Solingenu, gradu koji je srce centralno-evropske tradicije proizvodnje oštrica. Proizvodi noževe i za veoma poznatu firmu Frankonija, koju nije neophodno posebno apostrofirati lovcima.

Sve se sklapa, oštri i izrađuje ručno, a drške su od pretežno prirodnih materjala drveta, roga i kože. Uz rog i maslinovo drvo, posebna atrakcija je  Bog-Oak, hrastovo drvo koje je izvađen iz mulja u kome je provelo i po nekoliko hiljada godina bez prisustva kiseonika, čime je na prirodan način stabilizovano. Ističu da teško uvode nove materjale i vrlo su ponosni na to.

Što se čelika tiče i tu je situacija “nemački jasna”. Za izradu oštrica se koristi prvi pravi “super čelik” 440C/Din1.4125 i karbonski C75, što jasno piše na svakoj oštrici. Prevedeno na klasičan srpski jezik može se reći: “Golf dizel 2″ je jedini pravi auto, pa slično tome i ovako izrađeni noževi made by OTTER 1840.

Futrole su napravljene od debele kože. Veoma su jednostavne, minimalistički svedene i napravljene samo sa namerom da dobro služe nožu i vlasniku.

Evo prilike i da razjasnimo jednu famu: u gradu Solingenu ne postoji firma Solingen. Na nju se pozivaju mešetari kad žele da poture nož sumnjivog kvaliteta, obično kineski. Tada se kaže da je u pitanju čuveni proizvođač “Solingen”, pa se onima koji nisu poznavaoci podvali bezvredni primerak ili kopija nekog vrednijeg noža.

U našoj ponudi OTTER 1840 će biti:

- Lovački/Šumski full-tang noževi, 440C čelik, sečivo dužine 95, rukohvat od jelenskog roga ili bog-oaka

- Damaski noževi potpuno ručno kovani, karbonski čelik C75 + čelik svetlijih šara, sečivo dužine 87 mm, rukohvat od bog-oaka

- Klasični nemački lovački preklopni noževi (preteča multi-alata), 440C čelik, sečivo dužine 85 mm, testera za kosti i rogove, otvarač za flaše, šrafciger, sečivo sa tupim zadebljanim vrhom za otvaranje divljači; rukohvat od jelenskog roga; nož je sa lok-bek kočnicom.

Informacije i narudžbine 063/264-191

 

 

← povratak na prethodnu stranuPogledajte noževe iz naše ponude: