Fallkniven А1 – тест у теренским условима

Fallknivenov нож модел А1 у руци лежи апсолутно савршено. Било да је мокар, блатњав или масан баланс је такав да руку замара само рад, а не и лоша геометрија ножа. Широко сечиво дебљине 6 мм, доста посла обавља већ самом својом масом и изразитом оштрином. Оштрица је дуга 160 мм, а рез са мало пажње веома прецизан, тако да се и врло захтевни послови са лакоћом завршавају. При том, оштрица траје заиста дуго.

На терену смо били пет дана и нож користили за најразличитије послове: чишћење кромпира, отварање лимених конзерви, сечење грана за клинове, гранчица за потпалу, дебљег дрвета за подупираче и носаче колибе, пљоштимице смо укуцавали клинове, копали канале око шатора и у релативно сувој земљи са доста камена, као и у расквашеној земљи… По горњој тупој страни ножа је ударано буковом граном дебљине око 50 мм. Да бисмо исекли суве борове гране за потпалу, користили смо нож као широки клин за уздужно цепање сувог дрвета, ударајући по задњој ојачаној страни дршке граном као чекићем. Оштрицом ножа смо више пута секли чак и бодљикаву жицу. Осим нормалнно иступљеног сечива, никаквих других оштећења није било.

Дршка ножа је подједнако удобна за рад и са меким рукавицама, као и без њих. Тек када се руке толико озноје да су и саме рукавице влажне, контрола почиње да се губи.

Нож у пластичној футроли лежи стабилно и не испада ни при веома јаким потресима. На футроли је монтирана навлака за fire steel, а испод ње је оштрач, што такође није утицало да после дугог хода, савијања на кајишу, качења о траву и грање нож и даље остане на свом месту. Нож није испао из футроле чак ни када се при пењању на дрво откопчао дрикер.

Преостало је да се нож испроба још само у морској води, пре него утиске сажмемо у реч – изванредно!


← povratak na prethodnu stranuPogledajte noževe iz naše ponude: