Кресни ватру: Fire SteelFire Steel (Fire Starter) је модерна верзија јако старог начина паљења ватре, када се за то користио кремен уз други оштар камен.

Легура метала (ferrocerium) од које се производи Fire Steel веома је ретка. Када се брзо загребе оштрицом, Fire Steel производи варнице високе температуре до око 3000 C. На сунцу и на високим температурама није запаљив, па је безбедан за ношење. Fire Steel је употребљив и на екстремно ниским температурама чак до -50 C. Отпоран је на влагу, па му киша, снег и потапање у воду не могу ништа. Због свега тога свој пети елемент – ватру можете да носите у џепу, ранцу, торби, као привезак око врата или на футроли ножа. Користи га војска, планинари, ловци, извиђачи, љубитељи боравка у природи и др.

Најпознатији је шведски Fire Steel или Fire Flash. Производи се у више димензија, различитих пречника и дужина. IPAS продаје Fire Steel XXL дужине 65 мм и пречника 9,5 мм. Испоручује се са робусном пластичном ручком и челичним ножићем, који је везан конопцем за ручку Fire Steelа.

Начин употребе

Наћи суво дрво или кору дрвета (идеално од брезе), суву траву, папир или било који други лако запаљив материјал. Важно је да буде сув и што више уситњен. Ако је у питању кора дрвета, челичним ножићем или оштрицом ножа се уситни у прах и стави на подлогу од суве коре, суве траве или папира. Врх Fire Steelа се наслони на кору, чиме се она притисне да се не помера, а челичним ножићем се снажно превуче преко црног штапића Fire Steelа. При томе лете варнице, које пале суву подлогу. Уместо челичног ножића који је у комплету са Fire Steelом може се користити било која оштрица ножа, маказа, секире, оштар камен, стакло или леђа ножа. Због високе температуре која се при том развија могу остати тамно сивкасти трагови на оштрицама, па је препорука да се то не ради са вредним ножевима и алатима, осим у крајњој нужди. Fire Steel је поред ножа, чутуре, и компаса незаобилазни део опреме сваког иоле озбиљног survival комплета, а уз ципеле и бивак врећу најважнији део опреме за боравак у природи (распитајте се за IPAS survival комплете 063/264-191).


← povratak na prethodnu stranuPogledajte noževe iz naše ponude: