Ексклузивни интервју: PETER HJORTBERGER, власник фирме “Fallkniven”

Човек који је традицију прековао у нову технологију

СИН ВИКИНГА – КОВАЧ НОЖЕВА

(Аутор интервјуа: Борис Пишот, заступник “Fallknivena” за Србију)

“Fallkniven” слави четврт века и то је изванредан повод да нам кажете о Вашим првим корацима у ножарству, проблемима са којима сте се у почетку сусретали и визији која Вам је дала снагу да се изборите за место на врху.

- Компанија је започела са радом увозећи и продајући познате марке ножева, углавном из Америке, Европе и Јапана. Продајући те ножеве, а истовремено анализирајући искуства купаца, убрзо сам стекао јасну слику о предностима и недостацима тих ножева. Ова сазнања су ми била изузетно драгоцена када је моја компанија добила захтев од Шведског министарства одбране да развије нови тип ножа за преживљавање намењен пилотима. Широм отворених очију трагао сам за најбољим могућим решењем, неосврћући се при том на трошкове, што је резултирало појавом F1 ножа. Најтеже је било убедити генерале зашто би требало инсистирати на напредним решењима и када је реч о ножевима, ништа мање него када је реч о ваздухопловству.

Традиција минимализма

Скандинавска традиција лова, риболова и боравка у природи, као и искуство дивљег нетакнутог природног окружења су вероватно били велика предност за неког ко је одлучио да се посвети производњи врхунских ножева. Какав је Ваш став према традицији и како Вам је пошло за руком да повежете традицију са “high – tech” материјалима и одржите у равнотежи тај необични спој?

- Шведска традиција ножарства базира се пре свега на схватању да је нож алат за сечење и из тог разлога се шведска производња ножева током стотину година заснивала углавном на производњи радних ножева. Није се посебно полагала пажња на изглед ножева, већ пре свега да они буду једноставни, изразито јефтини али поуздани алати. Оно што сам узео од минималистичке традиције свог поднебља је направити добар радни алат без непотребних детаља. Оно што сам традицији додао јесте нагласак на побољшању сигурности употребе ножа, као и подизање ових алата на највиши могући технички ниво доступан у датом тренутку. Ниједан произвођач ножева никада раније није користио врхунски челик за оштрицу у серијској производњи ножева. Дакле, моја идеја водиља је све ово време имала чврсто упориште у северњачкој традицији и може се сажети у следећем: “чиста” и једноставна форма ножа без непотребних детаља – само изванредна оштрица и сигуран удобан рукохват.

Нови материјали и технологије имају несумњиво значајан утицај на производњу ножева. Који су Ваши омиљени материјали и по чему се разликује Ваша филозофија сечива у односу на друге водеће произвођаче? Због чега одлучно избегавате високо карбонске челике који нису изразито stainless steel?

- Велики произвођачи ножева су најчешће почињали тако што је појединац имао одличну идеју и био вођен амбицијом да направи тако добар нож какав до тада није виђен на тржишту. Када идеја треба да се материјализује и прерасте у фабричку производњу, по правилу бива да сјајна идеја лагано губи на својој вредности и фокус власника производње се на крају помера ка исплативости производње. То је главни разлог због чега наилазимо искључиво на стандардне челике код великих, разрађених произвођача ножева. Када сам започињао развој пилотског ножа за преживљавање F1, спровео сам многа истраживања у намери да изнађем каквим је све искушењима обично изложен војник. Тако на пример, истраживања су показала да је употреба ножа у директном борбеном контакту тек на седмом месту кад је о коришћењу ножа реч, што ме је довело до закључка да двосекла оштрица не треба да буде разматрана као мудро решење нити савремени дизајн. Уместо тога, сведена чиста форма ловачког ножа са једном оштрицом, на робусном сечиву од нерђајућег челика који дуго држи оштрицу и безбедним рукохватом, јесте оно чиме сам се руководио при изради ножа за преживљавање и остале намене.

- До сада, високо карбонски челици су увек добијали битку у конкуренцији са нерђајућим челицима, будући да су били бољи у многим техничким аспектима. Данас су нерђајући челици јачи, боље држе оштрицу, боље испуњавају високе хигијенске захтеве, а површина сечива тешко оксидише. Ови виши квалитети су схваћени као предност и купац то зна да цени. И војска се тиме руководила, опредељујући се за нерђајуће челике најновије генерације (Powder Steel).

Outdoor или Urban

Fallkniven значи преклопиви нож. Каква је перспектива преклопивих ножева у поређењу са ножевима фиксног сечива?

- Ако се осврнемо на прошлост, приметићемо да је производња преклопивих ножева била изузетно велика пре сто година. Па ипак, овде горе на северу Европе, нож са фиксним сечивом је опстао као најпожељнији алат за сечење, понајвише због своје изразите снаге и лакоће употребе када су руке влажне и хладне. Пре више од двадесет година спровели смо детаљна испитивања на терену у летњим и зимским условима, паралелно за ножеве са фиксним сечивом и преклопиве ножеве, са циљем да јасно формулишемо предности и недостатке једних и других. Резултати су показали да су ножеви са фиксном оштрицом сигурнији, јачи и јефтинији, па се тако преклопиви ножеви никада не могу разматрати као ножеви за преживљавање. Опет, имајући у виду да светска популација постаје све више урбана, ношење фолдера је прихватљивија варијанта од ношења ножа са фиксним сечивом за појасом. Према томе, преклопиви ножеви су примеренији за урбане потребе, а ножеви са фиксним сечивом за боравак и активности у природи – ето, то је моје виђење.

Јубилеј своје фирме сте прославили лансирањем нових модела ножева PHK и HK9cx. Да ли то значи да сте наклоњенији ловачким ножевима него осталим? Да ли се PHK и HK9cx могу сматрати Вашим ремек делом?

- Од детињства уживам у лову и риболову. Наравно, стекао сам огромно искуство у погледу тога какве морају бити перформансе неког ножа, да би се он добро показао на делу. Рекао бих да су PHK и HK9 модели моја најскорије рођена деца и можда на најочигледнији начин показују колико далеко сам стигао у погледу техничких достигнућа и дизајна. Па ипак, стално једни модели престижу друге, али за купца се углавном све своди на одабир величине ножа и дизајна, будући да може бити потпуно сигуран да су сви критеријуми од значаја за врхунски нож беспрекорно испуњени. Будућност доноси нове моделе, а шведска традиција поред “чисте” форме, једноставног и безбедног дизајна опстаће још и као синоним за врхунску техничку израду по ценама које прате тај врхунски квалитет.

Нови материјали у пракси

Познато је да Fallkniven производи ножеве за шведску војску. Такође је познато да је велики успех A1 и F1 ножева учинио да Fallkniven постане познат у светским размерама. Како гледате на улогу коју данас имају војни ножеви, не бајонети?

- Као год што је масовност војних снага изгубила на значају, исту судбину имају и серијски произведени јефтини војни ножеви. Елитни војници, врхунски образовани и обучени за коришћење high-tech опреме, нерадо прихватају да носе витешки нож од два долара. У том смислу, серија Шведских ножева за преживљавање, која се састоји од модела WМ1, F1, S1 и A1 је најнапреднија серија ножева данашњице. Произведени од ламинираних челика (VG10), ови модели имају осигурану будућност и кад је реч о држању оштрице, а и по својој укупној снази. Зато би се куповина Fallkniven ножа за обичне дневне послове могла сматрати претеривањем. Међутим, никад се не зна у каквој неочекиваној ситуацији човек може да се затекне, а онда ћете се свакако боље осећати ако је нож који имате у руци Fallkniven.

На бројним форумима о ножевима могу се прочитати крајње различита мишљења о начинима оштрења, материјалима за рукохвате, врстама футрола за нож… Како Ви размишљате о овим питањима?

- За оштрење било ког ножа, мој савет је да се користи дијамантски оштрач најфиније гранулације. Он је подесан за сваки тип челика, није потребно уље за хоновање нити квашење водом и врло брзо ће се постићи довољно оштра ивица. Поступајући као да сечете танак слој оштрача, држите тачно одговарајући угао и правилан потез. Ето, како дијамантски оштрач омогућава да оштрење буде и првокласно и једноставно.

- Што се тиче материјала за рукохвате, ми смо се определили за добро проверени Thermorun Elastomer, с обзиром да је то материјал који одолева времену и отпоран је на хемикалије, укључујући и течности за прање. Својства овог материјала омогућавају постизање атрактивног дизајна ручке ножа, уз наглашену сигурност, удобност и ергономичност. Прављење калупа за бризгање је изузетно скупо, али све након тога је сасвим прихватљиви трошак. За оне који више воле да њихови омиљени ножеви имају модни “шмек”, нудимо прилично велики избор материјала од егзотичног дрвета, кости, коже, микарте, чак и украсне детаље од природног бисера који чине да изузетан алат буде и престижни модни детаљ.

- Футроле су оно на шта многи еминентни произвођачи ножева полажу пуно пажње, док се ми у Fallknivenu поносимо тиме што нудимо безбедну и практичну навлаку за нож која омогућава лак приступ кад користимо нож. Ја свакако препоручујем нове Zytel футроле јер су једноставно а добро осмишљене, двоструко обезбеђене (еластичним зубом који притиска рукобран и траком око рукохвата), јефтине, издржљиве и хигијенске – па шта више да очекујете од футроле за нож?

Шта бисте, на крају, поручили љубитељима ножева у Србији?

- Моју филозофију прављења ножева најбоље ћете разумети када се будете нашли негде у шуми, држећи у руци Fallkniven нож.

Борис ПИШОТ


← povratak na prethodnu stranuPogledajte noževe iz naše ponude: