Ексклузивни интервју: Mike Stewart, власник фирме “Bark River Knives”

МИ СЕ ПОНОСИМО ОНИМ ШТО СТВАРАМО

(Аутор интервјуа: Борис Пишот, заступник “Bark River Knives” за Србију)

Bark River у Србији има бројне поштоваоце међу ловцима и љубитељима боравка у природи, које интересује да сазнају када и како сте запловили у свет ножарства?

- Годинама смо куповали и продавали “custom” ножеве, пре него што смо започели и сами да их производимо почетком 1978. године. Најпре смо радили за једну ножарску фирму, а онда смо кренули са сопственом компанијом.

- Од почетка ми је било јасно да је нож много више од углачаног, сјајног комада метала, за који је причвршћена дршка. Постоје неки профили ножева који су идентични у свим културама широм света, још од времена пре настанка писане историје. С обзиром да су такви профили коришћени као алат у свакодневном послу, у лову, као и у условима борбе за преживљавање, јасно је да управо ти ножеви на најбољи начин обављају посао.

- Мој циљ није био да опонашам тип дизајна који се доказао у пракси. Желео сам да проникнем у ергономску суштину тих ножева, уз потпуно уважавање функција које врше служећи својој сврси, док демонстрирају моћ алата у околностима када неспутани обликујемо свој свет.

- Добар осећај за естетику, који смо укомпоновали са наведеним циљевима, резултирао је изванредно лепим и употребљивим ножевима.

Права мера нове технологије

Нови материјали и технологије имају велики утицај на израду ножева. Шта је то што разликује Bark River ножеве од ножева европских произвођача?

- Нови материјали и технологије свакако утичу на нож као финални производ. Компјутеризована ласерска и wаter-jet технологија (сечење воденим млазом) чине производњу далеко лакшом и бржом у односу на традиционални поступак ковања, који изискује скупу алатну обраду.

- Бројни материјали за израду ручки ножева су такође плод нових технологија. Примера ради, микарта се користи и у компјутерској индустрији за израду матичних плоча. Стабилизовано дрво је такође резултат нових технолошких поступака који утичу на водоотпорност, тврдоћу, али и исто тако и на изузетне естетске карактеристике.

- Различита својства и намена челика доминантно су условљени термичком обрадом, више него саставом челика. Правило је да тестирамо челике, пре него што кренемо са производњом од конкретног материјала. Настојимо да изнађемо прави баланс тврдоће, држања оштрице и лакоће поновног оштрења.

- Увек се може дискутовати о својствима челика и њиховим различитим наменама. Употреба алатних челика је нарочито згодна тема за дискусију. Ми користимо најразличитије врсте челика који су подесни за добро извлачење и држање оштрице, уз очување чврстоће и жилавости сечива.

Какав је Ваш став по питању различитих метода оштрења, о чему љубитељи ножева често полемишу?

- Наше оштрице су конвексне, што одражава изглед какав је оштрица имала у прошлости свуда у свету, све до индустријске ере. Са индустријском револуцијом, “брушење са улегнућем” (hollow grind), као и сечива са малом секундарном оштрицом постају преовлађујући начин оштрења. Првобитно развијани као ножеви за бацање, временом су постали индустријски стандард. Мој став је да конвексно оштрење чини сечиво јачим и омогућава дуже држање оштрице.

- Детаљно упутство о поступку конвексног оштрења сечива се налази на сајту www.brkca.com .

У којој фази су припреме за производњу Bark River преклопивих ножева и када планирате промоцију?

- Bark River фолдери су још у фази истраживања и развоја. Надам се да ћемо их пустити у продају за неколико месеци.

Без тржишне конкуренције

Реците нам нешто о специјализованим војним и ловачким ножевима Black Jack и како се реализује производња у овом домену?

- Black Jack Classic Knives је посебан бренд. Наше испоруке су прилагођене постављеним захтевима у погледу квалитета и цене. То да ли производимо класичне војне или ловачке ножеве је искључиво ствар тражње на тржишту у датом моменту.

Када размишљате о конкуренцији, да ли најозбиљнијег конкурента видите унутар своје породице, пошто се зна да је Ваш син веома успешан у послу са ножевима? Колики је Ваш утицај на њега и да ли мислите да му је било потребно пуно снаге да изађе из Ваше сенке?

- Jim је наследио таленат за дизајнирање ножева. То је уметнички дар. Надам се да ће једнога дана наставити овај посао идући неким својим путем, градећи на темељима породичне традиције свој аутентични стил.

- Што се конкуренције тиче, ја немам осећај да ми уопште имамо било какве тржишне конкуренте. Наши ножеви су увек распродати месецима унапред и заправо немам сазнања да нека друга компанија производи ножеве на начин на који ми то чинимо. Bark River је породична компанија. Запослени у нашој компанији су део наше породице. Ми се поносимо оним што стварамо.

Борис ПИШОТ


← povratak na prethodnu stranuPogledajte noževe iz naše ponude: