Survival komplet

Screen Shot 2016-10-10 at 16.41.44

Kompaktno sečivo od nerđajućeg čelika sa rukohvatom od mikarte, a sve upakovano u futrolu od kordure sa puno dodatne opreme u survival kompletu.

Ovo je odličan survival komplet sa Epsilon nožem: drop point nerđajuće sečivo široko uz rukohvat 30 mm, flat naoštreno sa sekundarnom oštricom, jako lepo ergonomski obrađena ručka od crno-sive kanvas mikarte što je jedan od najboljih materijala za terenske uslove i futrola od crne debele kordure sa plastičnim umetcima, koji sprečavaju prosecanje pri izvlačenju i vraćanju noža. Nož može da se nosi i vertikalno i horizontalno bez bojazni od ispadanja. Traka koja obuhvata sečivo se završava čeličnom “krokodil”  obujmicom. Ovaj nivo izrade se retko viđa i kod daleko skupljih varijanti futrola.

Futrola je napravljena u stilu “tovarne mazge”. Na nju je moguće bezbedno zakačiti dodatnu futrolu sa sitnom opremom koja se dobija u kompletu. Ceo nož sa futrolom i dodatnom torbicom se može sigurno i “nevidljivo” nositi pod jaknom ili džemperom.

Sečivo Epsilon noža je napravljeno da zadovolji mnogo potreba: dovoljno je široko da posluži kao dobar lovački nož derač, zatim za sečenje drveta i pripremu vatre, bušenje rupa… Nerđajuće je što je bitno u zimskim i vlažnim uslovima, lako se oštri, izdržljivo je pri teškim radovima sa drvetom i dovoljno debelo da može da trpi udarce po leđima pri cepanju drveta.

Od fiksnog noža je teško napraviti multi funkcionalno sečivo, kao što je pošlo za rukom Švajcarcima, ali Španci su očigledno uspeli i u tome:

- Sa gornje strane sečiva i u zadnjem donjem delu ručke nož je blago ozubljen, što sprečava klizanje šake kako napred na sečivo tako i pozadi. Ova ozubljenja su dobra i kada se pali vatra sa Fire Steel štapićem, koji se dobija u kompletu.

- Gornje ozubljenje je niže od linije leđa noža, što dodatno sprečava povrede usled klizanja masnih prstiju ka oštrici i omogućava sigurno upravljanje i prenošenje sile sa palca na sečivo u zoni 1/3 koja je uvek najopterećenija.

- U zadnjoj zoni sečiva uz rukohvat je heksagonalni otvor izuzetno precizno probijen i u njega čvrsto leže ključ – produžetak sa dva bitsa koji se dobija u kompletu. To je veoma korisna alatka na terenu, a i u vozilu na primer. Pored standardne upotrebe, krstastim bitsom se mogu bušiti rupe u drvetu i plastici.

- Nitne koje utvrđuju mikartu za čelik ručke su šuplje i kroz njih je moguće provući konopac kojim se povećava trenje između masne šake i ručke. Takođe omogućuje vezivanje noža za drvo ili provlačenje trake fluorescentnih ili jarkih boja koje sprečavaju gubljenje noža. Razmak između nitni je 55mm, što je dobro znati pri pletenju mreže, merenju razdaljina na karti i sl.

- Sa desne strane rukohvata uz sam kraj, pored rupe za traku ili padobransko uže, nalazi se slepa rupa čije dno je konkavno. Namenjena je za pridržavanje i pritisak štapa kojim se radi paljenje vatre lukom – trenjem drveta o drvo.

- Čelik rukohvata se završava trouglastim dvostrano naoštrenim probojcem za lomljenje stakla, pleksiglasa ili otvaranje konzervi.

Oštrica je tako naoštrena da ne probija garderobu i potrebna bi bila zaista velika sila da se korisnik povredi.

ALFA EPSILON OSNOVNI PODACI
UKUPNA DUŽINA  195 mm
DUŽINA SEČIVA 85 mm
DEBLJINA SEČIVA U LEĐIMA 4 mm
ČELIK Nerđajući ACX380 1.4116, 12C27, Ma5M tvrdoće 56-58Hrc
OŠTRICA Drop point flat sa sekundarnom oštricom
TANG Full Tang
RUKOHVAT Crno-siva kanvas mikarta
FUTROLA Crna debela kordura, na koju se kači survival kit

IMG_20161007_124904Dodatna oprema koja ide u survival kompletu je bogata:     

1. Torbica od kordure koja podseća na nosače pištoljskih okvira. U nju se pakuje dodatna oprema. Torbica na sebi ima kopče i trake za kačenje o pojas ili na futrolu noža. Trake sa drikerom su dovoljno široke za pojas. Ispod su još dve trake koje sprečavaju gubitak dodatne torbice čak i kada se driker otkači, bilo da je torbica na futroli noža ili nakačena na trake ranca ili uprtača.

U torbici su ušivene još dve elastične trake koje sprečavaju ispadanje alata pri vađenju konopca. Čičak traka poklopca je široka i bogato našivena, tako da pokriva celu prednju stranu. Dovoljno je sasvim malo preklopiti poklopac i cela torbica je sigurno zatvorena. Torbicu je moguće koristiti za nošenje piljevine i brezove kore za potpalu vatre ili za zahvatanje vode iz plitkih izvora. Sa prednje strane je moguće zalepiti manji kompas ili signalnu pločicu – ogledalo.

2. U kompletu se dobija šestougaoni standardni magnetni nosač bitseva i dva šrafcigera – krstasti PH2 i ravni 5,5mm S2. Raspon njihove upotrebe je od sitnih popravki do korišćenja kao burgije, malog dleta i sl.

3. Originalni švedski Fire Steel štapić za paljenje vatre debljine 7mm  i dužine 80 mm, sa izbušenom rupom za konopac.

4. Prodorna pištaljka narandžaste boje sa lančićem na koji je moguće kačiti Fire Steel.

5. Padobransko uže jarkih boja dužine 3 metra. Područje primene je veliko od izrade tetive za luk, podvezivanja rana, vezivanja opreme, šatora, pravljena opasača, za pertle…

Sagledavajući sve što nudi ovaj nož i survival komplet, to je odlična prilika da se nabavi važan i kvalitetan deo opreme za boravak u prirodi, koji ima  veliku upotrebnu vrednost za lov, ribolov, planinarenje, boravak u prirodi, kao alat u kolima ili na motoru, a sve to se praktično dobija samo po ceni noža.

 

 


← povratak na prethodnu stranuPogledajte noževe iz naše ponude: