Testere

Testera

Testera

Dok su nož i sekira prosti alati za sečenje, ručna testera za drvo je u istoriji sečenja revolucionaran proizvod, skoro kao vatra i točak.

Ručne testere za drvo su se razvijale paralelno sa razvojem kvalitetnih alatnih čelika. Dobra testera se izrađuje od elastičnog alatnog čelika, obično je to L6 koji se odlično pokazao ili neki još napredniji.

Manje “džepne” testere se nose kao obavezan deo opreme za boravak u prirodi, za razliku od dugih testera sa kojima radi jedan ili dva čoveka.

 

Casstrom lovačka testera

Casstrom testera

Casstrom lovačka testera

To je koristan i moćan alat za sečenje kostiju, rogovlja, pripremu drveta za vatru i druge poslove na terenu. Isporučuje u robusnoj futroli od kordure.

Njen profil omogućava dugotrajno i precizno sečenje tvrdog drveta i kostiju, a da se u zubima zadržava samo minimum otpada. Kljun na vrhu testere je namenski napravljen tako da sprečava probijanje želuca, dijafragme – jednom rečju čuva meso od zagađenja pri obradi.

Testera je duga 110 mm, a debljina lista je 1,25 mm. Na listu su dva posmaknuta reda zuba, čime se postiže da je rezna površina duplo veća. Rezervno sečivo testere se lako menja i posebno se naručuje. Ima ga u prodaji.

Rukohvat je precizno izrađen glodanjem od izrazito jakog G10 materjala – epoksidne smole armirane staklenim vlaknima. On ne upija vodu, ne prima mirise i otporan je na ulja, organske masnoće i kiseline.

Čelični deo testere je napravljen od nerđajućeg Sandvik čelika tvrdoće oko 57Hrc, čiji je sastav: 

C Mn Cr Ni V Mo
0,80 % 0,40 % 13,00 % 0,20 % 0,10 % 0,15 %

 

Po načinu na koji se kale testere mogu biti:

- diferencijalno kaljene sa zubima koji se nikada ne oštre, imaju mek i elastičan list, a izrazito tvrde zube (ovo su modeli novijeg datuma)

- mekše kaljene veoma elastične testere sa zubima koji se oštre posebno profilisanom namenskom turpijom i po potrebi razmeću.

Zubi testere

Zubi testere