Casstrom noževi i lovačke testere

 

Casstrom Woodsman i Bubinga No10

Casstrom Woodsman i Bubinga No10

Casstrom je švedska kompanija koja posluje u Švedskoj i Engleskoj. Počeli su kao distributeri, a nedavno ih je GunMart magazin proglasio za firmu koja se najbrže razvija u svetu nožarstva.

Iz proizvodnje Casstroma posebno izdvajamo praktičan alat za lovce, planinare, ljubitelje boravka u prirodi, koji ima izvanredan odnos cena/kvalitet.

  • Woodsman sa ručkom od fosilnog hrasta (Bog Oak)
  • Bushcraft nož Bubinga No.10 izuzetno kompaktan i ergonomski savršen
  • Testere namenski pravljene za lovce

WOODSMAN Bog Oak

Woodsman Bog Oak  je ručno radjen nož i kombinacija je više stilova u nožarstvu: skandinavske škole, ruske masivne izrade, engleskih pogleda na funkcionalnost i zahteve za boravak u prirodi… Bog Oak / fosilni hrast i karbonski čelik predstavljaju želju da se dizajn poveže sa tradicijom.

Nož se isporučuje u zaštitnoj kesi i novoj Casstrom ambalaži od debelog kartona. Kada se otvori kutija i nož osmotri, već na prvi pogled utisci su: perfektna završa obrada, mnogo uložene pažnje u preciznost i solidnost izrade, kvalitetni materijali, kao i da se baš ni na čemu nije štedelo. Nema jeftinih bofl materijala, farbanja, jeftinog šminkanja i dorade karakteristične za odvraćanje pažnje od lošeg proizvoda. Fureola je izradjena iz jednog komada masivne kože debljine 3,2mm boje konjaka.

Zbog svojih kompaktnih dimenzija nož staje pod jaknu o opasaču ali i u džepove, takođe zbog širine gajke lako se pomera levo desno o pojasu kada se nosi ranac sa širokim rasteretnim pojasom.

Detaljan test noža pročitajte ovde.

Casstrom Bog Oak (fosilni hrast)

Casstrom Bog Oak (fosilni hrast)

Casstrom Woodsman osnovni podaci
UKUPNA DUŽINA  205 mm
DUŽINA SEČIVA  90 mm
DEBLJINA SEČIVA U LEĐIMA 4 mm
ČELIK Bohler K720/O2 tvrdoće 59-60 Hrc
OŠTRICA Skandi
TANG Full tang
RUKOHVAT Bog Oak (fosilni hrast)
FUTROLA Koža

BUSHCRAFT NOŽ No.10

Bushcraft nož No.10 je kompaktan alat za sečenje. Kopljasti spear-point oblik sečiva nije novost među ljubiteljima boravka u šumi, međutim ono po čemu se ovaj nož ističe je ergonomija rukohvata, čime daleko nadmašuje izvikani Woodlor model.

Svi kvaliteti ergonomske obrade ručke brzo dolaze do izražaja na terenu pri radu sa tvrđim drvetom, zatim pri bušenju rupa i radu u mesu između zglobova i rebara. Zakrivljen zadnji deo ručke se stapa sa bridom dlana i prati ga, a kada je sečivo okrenuto na gore nož lako odreaguje na komande šake i prenosi ih precizno u tačku rezanja. Bokovi rukohvata u prednjoj polovini ručke su zaobljeni, profilisani bez i jedne oštre ivice koja bi mogla da stvara bolne plikove pri radu.

Materijal za rukohvate je pažljivo odabran, zelena mikarta i drvo bubinga i hrast.

Mikarta je materijal proizveden od smole i armiran pamučnim ili sintetičkim vlaknima izuzetne jačine. Praktično je neuništiv pri normalnim radnim uslovima u vodi i vazduhu, sve do temperature od oko 120°C.

Ručke od prirodnih materjala su impregnirane. One se tradicionalno maste toplim lanenim uljem u više nanosa i moraju se periodično održavati.

Sve ručke bez razlike imaju lajnere od vulkan-fibera između čelika i materjala od koga je izrađen rukohvat.

Na rukohvatu uz sečivo postoji plitko udubljenje koje ima dvojaku funkciju: povećava površinu o koju se taru prsti na ručki čime se poboljšava kontrola upravljivosti pri radu i služi kao odličan prstobran koji sprečava nekontrolisano klizanje kažiprsta na oštricu i povrede šake.

Materijal rukohvata se lepi za čelik epoksidnom smolom, lajneri povećavaju penetraciju smole za oba materjala, a služe i kao ukras. Čelik i strane rukohvata su dodatno ojačane sa tri mesingane nitne i metalnim otvorom za traku. Osim što vizuelno upotpunjuju lep dizajn noža, one dodatno sprečavaju mogući “rad” prirodnih materjala ručke.

Casstrom Bubinga No 10

Casstrom Bubinga No 10

 

Nastojeći da ponudi visok kvalitet čelika po pristupačnoj ceni, Casstrom se opredelio za evropsku marku čelika Sandvik – nerđajući azotni (N) čelik 14C28N i Bohler K720 (O2).

Čelik 14C28N

Prisutnost azota u čeliku poboljšava sposobnost kaljenja, otpornost na koroziju i žilavost u leguri. Ovaj čelik odlično drži oštricu tvrdoće 57/59 Hrc.

C Si Mn P S Cr N
0,62 % 0,20 % 0,60% 0,025% 0,01 % 14,00 % 0,11 %

Čelik K720 (O2)

Ovaj čelik je svima odlično poznat. Tvrdoća mu je 58/60 Hrc. Puno se koristi u nožarskoj industriji, jer se lako oštri i podnosi velika opterećenja. Potrebno ga je redovno održavati sa malo čiste sintetičke masti koja ima atest za prehrambenu industriju.

C Si Mn Cr V
0,90 % 0,25 % 2,00 % 0,35 % 0,10 %

Gornja strana sečiva ima izrazito precizno obrađene bočne strane, pa je dovoljan  minimalan pritisak na FireSteel da baci kišu varnica na podlogu.

Oštrenje je skandi, oštrica zahvata približno 1/3 donjeg dela sečiva. Naoštreni deo sečiva je dovoljno odmaknut od ručke, pa nema bojazni da se ona može oštetiti pri oštrenju.

Na svakom sečivu je jasno vidljiva oznaka čelika. To je garancija da nema ni govora o izradi noževa od otpadnih, recikliranih ili čelika “sumnjivog” porekla, što je danas čest slučaj.

Futrola je od 3 mm debele kože. Izuzetno je kvalitetno izrađena: štepana, sa lepljenim umetkom, nitovana i sa otvorom pri dnu za oticanje vode. Svaka futrola ima nosač za masivni Fire Steel (kremen), kao i dovoljno širok otvor za nošenje o pojasu. Futrola je napravljena da služi svojoj svrsi, a ne da prikriva mane noža.

Casstrom Bushcraft nož No. 10  osnovni podaci
UKUPNA DUŽINA  220 mm
DUŽINA SEČIVA  100 mm
DEBLJINA SEČIVA U LEĐIMA 3,8 mm
ČELIK 14C28N/57 – 59 Hrc ili K720 (02)/58 – 60 Hrc
OŠTRICA Skandi
TANG Full tang
RUKOHVAT Mikarta, drvo (bubinga ili hrast)
FUTROLA Koža

 

 

 

 CASSTROM LOVAČKE TESTERE

To je koristan i moćan alat za sečenje kostiju, rogovlja, pripremu drveta za vatru i druge poslove na terenu. Isporučuje u robusnoj futroli od kordure.

Njen profil omogućava dugotrajno i precizno sečenje tvrdog drveta i kostiju, a da se u zubima zadržava samo minimum otpada. Kljun na vrhu testere je namenski napravljen tako da sprečava probijanje želuca, dijafragme – jednom rečju čuva meso od zagađenja pri obradi.

Testera je duga 110 mm, a debljina lista je 1,25 mm. Na listu su dva posmaknuta reda zuba, čime se postiže da je rezna površina duplo veća. Rezervno sečivo testere se lako menja i posebno se naručuje. Ima ga u prodaji.

Rukohvat je precizno izrađen glodanjem od izrazito jakog G10 materjala – epoksidne smole armirane staklenim vlaknima. On ne upija vodu, ne prima mirise i otporan je na ulja, organske masnoće i kiseline.

Čelični deo testere je napravljen od nerđajućeg Sandvik čelika tvrdoće oko 57Hrc, čiji je sastav:

C Mn Cr Ni V Mo
0,80 % 0,40 % 13,00 % 0,20 % 0,10 % 0,15 %
Lovačka testera

Lovačka testera