Intervju – Peter Hjortberger

Peter Hjortberger, osnivač Fallknivena

Peter Hjortberger, osnivač Fallknivena

Čovek koji je tradiciju prekovao u novu tehnologiju

 SIN VIKINGA – KOVAČ NOŽEVA

Povodom jubileja dvadeset pet godina postojanja firme Fallkniven, osnivač Peter Hjortberger je 2009. godine dao intervju svom dileru u Srbiji, napominjući da je reč o ekskluzivi u pravom smislu te reči, budući da nikada ranije nije dao intervju ni jednom nacionalnom niti internacionalnom magazinu.

Fallkniven slavi četvrt veka i to je izvanredan povod da nam kažete o Vašim prvim koracima u nožarstvu, problemima sa kojima ste se u početku susretali i viziji koja Vam je dala snagu da se izborite za mesto na vrhu.

- Kompanija je započela sa radom uvozeći i prodajući poznate marke noževa, uglavnom iz Amerike, Evrope i Japana. Prodajući te noževe, a istovremeno analizirajući iskustva kupaca, ubrzo sam stekao jasnu sliku o prednostima i nedostacima tih noževa. Ova saznanja su mi bila izuzetno dragocena kada je moja kompanija dobila zahtev od Švedskog ministarstva odbrane da razvije novi tip noža za preživljavanje namenjen pilotima. Širom otvorenih očiju tragao sam za najboljim mogućim rešenjem, neosvrćući se pri tom na troškove, što je rezultiralo pojavom F1 noža. Najteže je bilo ubediti generale zašto bi trebalo insistirati na naprednim rešenjima i kada je reč o noževima, ništa manje nego kada je reč o vazduhoplovstvu.

Tradicija minimalizma

Skandinavska tradicija lova, ribolova i boravka u prirodi, kao i iskustvo divljeg netaknutog prirodnog okruženja su verovatno bili velika prednost za nekog ko je odlučio da se posveti proizvodnji vrhunskih noževa. Kakav je Vaš stav prema tradiciji i kako Vam je pošlo za rukom da povežete  tradiciju  sa “high – tech” materijalima i održite u ravnoteži taj neobični spoj?

- Švedska tradicija nožarstva bazira se pre svega na shvatanju da je nož alat za sečenje i iz tog razloga se švedska proizvodnja noževa tokom stotinu godina zasnivala uglavnom na proizvodnji radnih noževa. Nije se posebno polagala pažnja na izgled noževa, već pre svega da oni budu jednostavni, izrazito jeftini ali pouzdani alati. Ono što sam uzeo od minimalističke tradicije svog podneblja je napraviti dobar radni alat bez nepotrebnih detalja. Ono što sam tradiciji dodao jeste naglasak na poboljšanju sigurnosti upotrebe noža, kao i podizanje ovih alata na najviši mogući tehnički nivo dostupan u datom trenutku. Nijedan proizvodjač noževa nikada ranije nije koristio vrhunski čelik za oštricu u serijskoj proizvodnji noževa. Dakle, moja ideja vodilja je sve ovo vreme imala čvrsto uporište u severnjačkoj tradiciji i može se sažeti u sledećem: “čista” i jednostavna forma noža bez nepotrebnih detalja – samo izvanredna oštrica i siguran udoban rukohvat.

Novi materijali i tehnologije imaju nesumnjivo značajan uticaj na proizvodnju noževa. Koji su Vaši omiljeni materijali i po čemu se razlikuje Vaša filozofija sečiva u odnosu na druge vodeće proizvodjače? Zbog čega odlučno izbegavate visoko karbonske čelike koji nisu izrazito stainless steel?

- Veliki proizvodjači noževa su najčešće počinjali tako što je pojedinac imao odličnu ideju i bio vodjen ambicijom da napravi tako dobar nož kakav do tada nije vidjen na tržištu. Kada ideja treba da se materijalizuje i preraste u fabričku proizvodnju, po pravilu biva da sjajna ideja lagano gubi na svojoj vrednosti i fokus vlasnika proizvodnje se na kraju pomera ka isplativosti proizvodnje. To je glavni razlog zbog čega nailazimo isključivo na standardne čelike kod velikih, razradjenih proizvodjača noževa. Kada sam započinjao razvoj pilotskog noža za preživljavanje F1, sproveo sam mnoga istraživanja u nameri da iznadjem kakvim je sve iskušenjima obično izložen vojnik. Tako na primer, istraživanja su pokazala da je upotreba noža u direktnom borbenom kontaktu tek na sedmom mestu kad je o korišćenju noža reč, što me je dovelo do zaključka da dvosekla oštrica ne treba da bude razmatrana kao mudro rešenje niti savremeni dizajn. Umesto toga, svedena čista forma lovačkog noža sa jednom oštricom, na robusnom sečivu od nerdjajućeg čelika koji dugo drži oštricu i bezbednim rukohvatom, jeste ono čime sam se rukovodio  pri izradi noža za preživljavanje i ostale namene.

- Do sada, visoko karbonski čelici su uvek dobijali bitku u konkurenciji sa nerdjajućim čelicima, budući da su bili bolji u mnogim tehničkim aspektima. Danas su nerdjajući čelici jači, bolje drže oštricu, bolje ispunjavaju visoke higijenske zahteve, a površina sečiva teško oksidiše. Ovi viši kvaliteti su shvaćeni kao prednost i kupac to zna da ceni. I vojska se time rukovodila, opredeljujući se za nerdjajuće   čelike najnovije generacije (Powder Steel).

Outdoor ili Urban

Fallkniven znači preklopivi nož. Kakva je perspektiva preklopivih noževa u poredjenju sa noževima fiksnog sečiva?

- Ako se osvrnemo na prošlost, primetićemo da je proizvodnja preklopivih noževa bila izuzetno velika pre sto godina. Pa ipak, ovde gore na severu Evrope, nož sa fiksnim sečivom je opstao kao najpoželjniji alat za sečenje, ponajviše zbog svoje izrazite snage i lakoće upotrebe kada su ruke vlažne i hladne. Pre više od dvadeset godina sproveli smo detaljna ispitivanja na terenu u letnjim i zimskim uslovima, paralelno za noževe sa fiksnim sečivom i preklopive noževe, sa ciljem da jasno formulišemo prednosti i nedostatke jednih i drugih. Rezultati su pokazali da su noževi sa fiksnom oštricom sigurniji, jači i jeftiniji, pa se tako preklopivi noževi nikada ne mogu razmatrati kao noževi za preživljavanje. Opet, imajući u vidu da svetska populacija postaje sve više urbana, nošenje foldera je prihvatljivija varijanta od nošenja noža sa fiksnim sečivom za pojasom. Prema tome, preklopni noževi su primereniji za urbane potrebe, a noževi sa fiksnim sečivom za boravak i aktivnosti u prirodi – eto, to je moje vidjenje.

Jubilej svoje firme ste proslavili lansiranjem novih modela noževa PHK i HK9cx. Da li to znači da ste naklonjeniji lovačkim noževima nego ostalim?  Da li se PHK i HK9cx mogu smatrati Vašim remek delom? 

- Od detinjstva uživam u lovu i ribolovu. Naravno, stekao sam ogromno iskustvo u pogledu toga kakve moraju biti performanse nekog noža, da bi se on dobro pokazao na delu. Rekao bih da su PHK i HK9 modeli moja najskorije rodjena deca i možda na najočigledniji način pokazuju koliko daleko sam stigao u pogledu tehničkih dostignuća i dizajna. Pa ipak, stalno jedni modeli prestižu druge, ali za kupca se uglavnom sve svodi na odabir veličine noža i dizajna, budući da može biti potpuno siguran da su svi kriterijumi od značaja za vrhunski nož besprekorno ispunjeni. Budućnost donosi nove modele, a švedska tradicija pored “čiste” forme, jednostavnog i bezbednog dizajna opstaće još i kao sinonim za vrhunsku tehničku izradu po cenama koje prate taj vrhunski kvalitet.

Novi materijali u praksi

Poznato je da Fallkniven proizvodi noževe za švedsku vojsku. Takodje je poznato da je veliki uspeh A1 i F1 noževa učinio da Fallkniven postane poznat u svetskim razmerama. Kako gledate na ulogu koju danas imaju vojni noževi, ne bajoneti?

- Kao god što je masovnost vojnih snaga izgubila na značaju, istu sudbinu imaju i serijski proizvedeni jeftini vojni noževi. Elitni vojnici, vrhunski obrazovani i obučeni za korišćenje hi-tech opreme, nerado prihvataju da nose viteški nož od dva dolara. U tom smislu, serija Švedskih noževa za preživljavanje, koja se sastoji od modela WM1, F1, S1 i A1 je najnaprednija serija noževa današnjice. Proizvedeni od laminiranih čelika (VG10), ovi modeli imaju osiguranu budućnost i kad je reč o držanju oštrice, a i po svojoj ukupnoj snazi. Zato bi se kupovina Fallkniven noža za obične dnevne poslove mogla smatrati preterivanjem. Medjutim, nikad se ne zna u kakvoj neočekivanoj situaciji čovek može da se zatekne, a onda ćete se svakako bolje osećati ako je nož koji imate u ruci Fallkniven.

Na brojnim forumima o noževima mogu se pročitati krajnje različita mišljenja o načinima oštrenja, materijalima za rukohvate, vrstama futrola za nož… Kako Vi razmišljate  o ovim pitanjima?

- Za oštrenje bilo kog noža, moj savet je da se koristi dijamantski oštrač najfinije granulacije. On je podesan za svaki tip čelika, nije potrebno ulje za honovanje niti kvašenje vodom i vrlo brzo će se postići dovoljno oštra ivica. Postupajući kao da sečete tanak sloj oštrača, držite tačno odgovarajući ugao i pravilan potez. Eto, kako dijamantski oštrač omogućava da oštrenje bude i prvoklasno i jednostavno.

- Što se tiče materijala za rukohvate, mi smo se opredelili za dobro provereni Thermorun Elastomer, s obzirom da je to materijal koji odoleva vremenu i otporan je na hemikalije, uključujući i tečnosti za pranje. Svojstva ovog materijala omogućavaju postizanje atraktivnog dizajna ručke noža, uz naglašenu sigurnost, udobnost i ergonomičnost. Pravljenje kalupa za brizganje je izuzetno skupo, ali sve nakon toga je sasvim prihvatljivi trošak. Za one koji više vole da njihovi omiljeni noževi imaju modni “šmek”, nudimo prilično veliki izbor materijala od egzotičnog drveta, kosti, kože, mikarte, čak i ukrasne detalje od prirodnog bisera koji čine da izuzetan alat bude i prestižni modni detalj.

- Futrole su ono na šta mnogi eminentni proizvodjači noževa polažu puno pažnje, dok se mi u Fallknivenu ponosimo time što nudimo bezbednu i praktičnu navlaku za nož koja omogućava lak pristup kad koristimo nož. Ja svakako preporučujem nove Zytel futrole jer su jednostavno a dobro osmišljene, dvostruko obezbedjene (elastičnim zubom koji pritiska rukobran i trakom oko rukohvata), jeftine, izdržljive i higijenske – pa šta više da očekujete od futrole za nož?

Šta biste, na kraju, poručili čitaocima ovog intervjua?

- Moju filozofiju pravljenja noževa najbolje ćete razumeti kada se budete našli negde u šumi, držeći u ruci Fallkniven nož.

 Boris PIŠOT (2009. godina)