Intervju – Majk Stjuart

Majk Stjuart

Majk Stjuart

Ekskluzivni intervju, koji je Mike Stewart vlasnik Bark Rivera dao svom dileru u Srbiji.

 MI SE PONOSIMO ONIM ŠTO STVARAMO

Bark River u Srbiji ima brojne poštovaoce medju lovcima i ljubiteljima boravka u prirodi, koje interesuje da saznaju kada i kako ste zaplovili u svet nožarstva?

- Godinama smo kupovali i prodavali “custom” noževe, pre nego što smo započeli i sami da ih proizvodimo početkom 1978. godine. Najpre smo radili za jednu nožarsku firmu, a onda smo krenuli sa sopstvenom kompanijom.

- Od početka mi je bilo jasno da je nož mnogo više od uglačanog, sjajnog komada metala, za koji je pričvršćena drška. Postoje neki profili noževa koji su identični u svim kulturama širom sveta, još od vremena pre nastanka pisane istorije. S obzirom da su takvi profili korišćeni kao alat u svakodnevnom poslu, u lovu, kao i u uslovima borbe za preživljavanje, jasno je da upravo ti noževi na najbolji način obavljaju posao.

- Moj cilj nije bio da oponašam tip dizajna koji se dokazao u praksi. Želeo sam da proniknem u ergonomsku suštinu tih noževa, uz potpuno  uvažavanje funkcija koje vrše služeći svojoj svrsi, dok demonstriraju moć alata u okolnostima kada  nesputani oblikujemo svoj svet.

- Dobar osećaj za estetiku, koji smo ukomponovali sa navedenim ciljevima, rezultirao je izvanredno lepim i upotrebljivim noževima.

Prava mera nove tehnologije

Novi materijali i tehnologije imaju veliki uticaj na izradu noževa. Šta je to što razlikuje Bark River noževe od noževa evropskih proizvodjača?

- Novi materijali i tehnologije svakako utiču na nož kao finalni proizvod. Kompjuterizovana laserska i water-jet tehnologija (sečenje vodenim mlazom) čine proizvodnju daleko lakšom i bržom u odnosu na tradicionalni postupak kovanja, koji iziskuje skupu alatnu obradu.

- Brojni materijali za izradu ručki noževa su takodje plod novih tehnologija. Primera radi, mikarta se koristi i u kompjuterskoj industriji za izradu matičnih ploča. Stabilizovano drvo je takodje rezultat novih tehnoloških postupaka koji utiču na vodootpornost, tvrdoću, ali i isto tako i na izuzetne estetske karakteristike.

- Različita svojstva i namena čelika dominantno su uslovljeni termičkom obradom, više nego sastavom čelika. Pravilo je da testiramo čelike, pre nego što krenemo sa proizvodnjom od konkretnog materijala. Nastojimo da iznadjemo pravi balans tvrdoće, držanja oštrice i lakoće ponovnog oštrenja.

- Uvek se može diskutovati o svojstvima čelika i njihovim različitim namenama. Upotreba alatnih čelika je naročito zgodna tema za diskusiju. Mi koristimo najrazličitije vrste čelika koji su podesni za dobro izvlačenje i držanje oštrice, uz očuvanje čvrstoće i žilavosti sečiva.

Kakav je Vaš stav po pitanju različitih metoda oštrenja, o čemu ljubitelji noževa često polemišu? 

- Naše oštrice su konveksne, što odražava izgled kakav je oštrica imala u prošlosti svuda u svetu, sve do industrijske ere. Sa industrijskom revolucijom, “brušenje sa ulegnućem” (hollow grind), kao i sečiva sa malom sekundarnom oštricom postaju preovladjujući način oštrenja. Prvobitno razvijani kao noževi za bacanje, vremenom su postali industrijski standard. Moj stav je da konveksno oštrenje čini sečivo jačim i omogućava duže držanje oštrice.

U kojoj fazi su pripreme za proizvodnju  Bark River preklopivih noževa i kada planirate promociju?

-      Bark River folderi su još u fazi istraživanja i razvoja. Nadam se da ćemo ih pustiti u prodaju za nekoliko meseci.

Bez tržišne konkurencije

Recite nam nešto o specijalizovanim vojnim i lovačkim noževima Black Jack i kako se realizuje proizvodnja u ovom domenu?

- Black Jack Classic Knives je poseban brend. Naše isporuke su prilagodjene postavljenim zahtevima u pogledu kvaliteta i cene. To da li proizvodimo klasične vojne ili lovačke noževe je isključivo stvar tražnje na tržištu u datom momentu.

Kada razmišljate o konkurenciji, da li najozbiljnijeg konkurenta vidite unutar svoje porodice, pošto se zna da je Vaš sin veoma uspešan u poslu sa noževima? Koliki je Vaš uticaj na njega i da li mislite da mu je bilo potrebno puno snage da izadje iz Vaše senke?

- Jim je nasledio talenat za dizajniranje noževa. To je umetnički dar. Nadam se da će jednoga dana nastaviti ovaj posao idući nekim svojim putem, gradeći na temeljima porodične tradicije svoj autentični stil.

- Što se konkurencije tiče, ja nemam osećaj da mi uopšte imamo bilo kakve tržišne konkurente. Naši noževi su uvek rasprodati mesecima unapred i zapravo nemam saznanja da neka druga kompanija proizvodi noževe na način na koji mi to činimo. Bark River je porodična kompanija. Zaposleni u našoj kompaniji su deo naše porodice. Mi se ponosimo onim što stvaramo.

 

Boris PIŠOT (2009. godina)