Fallkniven noževi

Fallkniven lovački nozevi

Fallkniven noževi se baziraju  na filozofiji jednostavne forme bez nepotrebnih detalja – samo izvanredna oštrica, siguran i udoban rukohvat. To ćete najbolje razumeti kada se nadjete negde u šumi, držeći u ruci Fallkniven lovački nož.

Peter Hjortberger, osnivač Fallknivena
(pročitajte intervju sa Peterom Hjortbergerom)

Fallkniven je švedska porodična firma, koja postoji od 1984. godine. Oslanja se na nordijsku tradiciju nožarstva, po kojoj je dobar Fallkniven nož jednostavan i pouzdan alat za sečenje. Godine rada su uložene u poboljšanje sigurnosti upotrebe noža i podizanje ovih radnih alata na najviši tehnički nivo.

Fallkniven noževi se izrađuju od vrhunskih japanskih čelika. Primenjuju se proverene procedure termičke obrade. Nijedan proizvodjač noževa nikada ranije nije koristio vrhunski čelik za izradu oštrice u serijskoj proizvodnji noževa. Fallknivenova serija noževa za preživljavanje (survival noževi A1, S1, F1 i WM1) je najnaprednija serija noževa današnjice. Materijal za sečiva je laminirani čelik VG10. Po svojoj ukupnoj snazi i izvanrednom držanju oštrice, ovo su noževi budućnosti. Dizajn je minimalistički, u skladu sa švedskom tradicijom.

Materijal za rukohvate je provereni thermorun elastomer jer odoleva vremenu i otporan je na hemikalije, uključujući i tečnosti za pranje. Ovako uradjene ručke imaju naglašenu sigurnost, udobnost, ergonomičnost i atraktivan dizajn.

Za one koji žele otmeniju ručku, izbor materijala je od egzotičnog drveta, kosti, kože, mikarte pa do prirodnih bisera kao prestižnog modnog detalja.

Osim izvanrednih fabrički rađenenih lovačkih, survival i bushcraft noževa (A1, A2, S1, F1, PHK, PXL…) Fallkniven je razvio i modele u kojima ručni rad učestvuje u visokom procentu, a najpoznatiji su vrhunski noževi NL i TK serije, SK6, V1, GP i ekskluzivni profesionalni kuhinjski noževi.

Svi Fallkniven noževi se temeljno ispituju, neki modeli i po više godina. Tako u Fallknivenu kažu da F1 koji se smatra najispitivanijim nožem u istoriji, još uvek nije doveden do savršenstva.