Zašto je važna oznaka čelika na sečivu

Najavili smo da pripremamo malu seriju ručno radjenih noževa sa izvanrednim sečivima od 440C i RWL-34 čelika, nikl-silver bolsterima i rukohvatima od roga, ukrašenih motivima iz lova izradjenim u skrimšo tehnici.

Svaki nož iz ove serije ima jasno vidljivu oznaku čelika. Zbog čega je to važno, a opet veoma često na sečivima nema oznake čelika ili je ona nepotpuna? Razjasnimo to na primeru čelika 440C.
Čelik 440C
                                                             

ČELIK 440C

Opšte je prihvaćeno mišljenje da je 440C prvi čelik iz grupe tzv.“super čelika”. Doživeo je pravi bum u upotrebi tokom perioda 80-90tih godina.
Proizvođač će čelik 440C uvek jasno da obeleži zato što je on skuplji od 440A čelika, bolje drži oštricu, vrlo verovatno je pažljivo termički tretiran i proces kriogenizacije je u ogromnom broju slučajeva sproveden, pa se ovakav čelik  zato teže oštri.
Jednom rečju cena proizvodnje čelika 440C je značajno viša nego 440A.
Oznaka 440 je sigurno jedna od najviše korišćenih u nožarstvu i ona vrlo uspešno vrši svoj posao manipulacije. Kad god je na sečivu oznaka čelika samo 440, zabuna se pravi namerno da bi se potencijalnim kupcima prodao nož od 440A čelika, pod maskom 440C čelika.
Kad vidite da na sečivu piše samo 440 i nema slovne oznake, to je uvek čelik 440A. Ili drugim rečima, kad piše 440 to nikad nije čelik 440C.
Da se razumemo, čelik 440A je dobar čelik. Dobar je i za izradu sečiva, posebno ako se traži otpornost na koroziju, slanu vodu …
Ali 440A je jeftiniji čelik, termička obrada je nešto jeftinija, sečivo je mekše, pa je iz svih tih razloga i nož jeftiniji nego kad bi se radio od 440C.
Čelik 440C duže drži oštricu, ima značajnu tvrdoću 59Hrc, zbog čega je funkcionalno bolji i na terenu ima veću upotrebljivost.
Još jedna važna karakteristika čelika 440C je mogućnost da se on fantastično ispolira i sija kao ogledalo. Ova osobina ne utiče samo na estetiku noža, već polirana sečiva manje zadržavaju nečistoće, imaju bolje rezne karakteristike jer duže drže oštrinu usled manjeg otpora po stranicama sečiva, jednostavnije i brže se čiste, pa se generalno lakše održavaju.
Hemijski sastav čelika 440C  
(Napomena: svaki proizvođač ima svoju recepturu i one variraju)
C                                1,1-1,2%
Cr                              16,5-18%
Mn                             1,0-1,25%
Mo                                   0,7%
Si                                     1,0%
Iako danas postoje mnogo napredniji čelici za izradu sečiva, to ne ugrožava popularnost 440C čelika, jer se od njega rade veoma dobra sečiva, a po vrlo prihvatljivoj ceni.
                           
ČELIK RWL-34 Powder stel (RSP-Rapidly Solidified Steel)
Čelik RWL-34
Ovo je nerđajući martenzitni čelik proizveden zaštićenom tehnologijom praha (RSP). ASP se naziva proizvodni proces u Švedskoj čeličani Soderfors.
Neke termine je veoma teško prevesti. Pojednostavljeno rečeno ovo je proces ekstremno naglog hlađenja istopljene legure u azotu, pri čemu se legura pretvara u mikro čestice-prah. Tada je legura je stabilizovana. 
Ceo proces se odvija u vakumu, čestice se zatim sinteruju, pa onda hladno valjaju da bi se dobio željeni profil tj. oblik poluproizvoda.
Ovako dobijeni čelici su:
  • izrazite čistoće
  • imaju sitnozrnastu mikrostrukturu
  • razvijeni su namenski za radne uslove u kojima su performanse oštrica presudne.
Soderfors je ovaj proces usvojio pre više od 20 godina. 
Druga bitna karakteristika ovako dobijenih čelika je neophodnost striktnog pridržavanja tačno propisanog procesa termičke obrade. Da bi proces bio kompletan proizvođač jasno ističe neophodnost kriogenizacije kao neizostavnog nastavka termičke obrade.  Kompletno zaokružen proces ima 6 etapa.
Samo na taj način dobijaju se oštrice visokih performansi sa zadržanom žilavošću i antikorozivnošću.
Ovako tretirane oštrice imaju zavidnu tvrdoću 59-61 Hrc, sa zadržanom elastičnošću i odličnim držanjem oštrice i antikorozivnošću. I ovaj čelik se divno polira.
Hemijski sastav:
C                   1.05%
Si                   0,5%
Mn                 0,5%
Cr                   14%
Mo                    4%
V                    0.2%
Celokupna serija noževa koju pripremamo radi se od čelika 440C i RWL34, plus od nerđajućeg powder Damaskog čelika fabrike Soderfors.
Čelik Damasteel
Damaski nerđajući čelik je sastavljen od dve vrste čelika RWL34 (svetle linije) i tamne linije od takođe nerđajućeg powder čelika PMC27.
Hemijski sastav PMC27 čelika:
C                     0.6%
Si                    0.5%
Mn                  0.5%
Cr                  18%


← povratak na prethodnu stranu



Pogledajte noževe iz naše ponude: