U2 ili kako seći dlaku po dužini



Teško biste poverovali da vam neko kaže kako je moguće dlaku seći uzduž nožem. Youtube je tu da posvedoči.




U2 je tehno nož “upakovan” u formu tradicionalnog noža. Ručka je napravljena od novih izdržljivih kompozitnih materijala, koji čine nož lakim za nošenje i daju mu izrazita ergonomska svojstva.

Fallkniven U2 je prvi preklopivi nož na svetu napravljen od Super Gold Powder Steel čelika tzv. SGPS 3G.




Da li znate šta je SGPS 3G?


To je Powder Steel – čelik dobijen tehnologijom praha. Vrlo je skup i izuzetno zahtevan za mašinsku obradu. Iziskuje naprednu tehnologiju izrade i ogromno znanje u kombinaciji sa iskustvom proizvodjača. Laminirani SGPS 3G čelik se proizvodi u Japanu. 

Osnovna prednost ovog čelika je izuzetno držanje oštrice, koje je do te mere izraženo da nema sa čim da se poredi.

Sečivo U2 noža je konveksno oštreno, sa takodje konveksnom sekundarnom oštricom. Osovina noža je snažni termički tretirani torx šraf, koji omogućava laku montažu i demontažu za potrebe održavanja higijene noža.

Na rukohvatu, u prvoj polovini prema sečivu, dominira lock-back kočnica koja proizvodi karakterističan “klik” zvuk prilikom blokiranja. Zarezi za nokat su sa obe strane sečiva, pa je otvaranje i zatvaranje noža podjednako lako i za levoruke. 

Na sečivu je jasno vidljiva linija laminacije, što je prvi pokazatelj razlike izmedju originalnog Fallkniven noža i mogućeg falsifikata, a to važi i za druge Fallkniven noževe.

Male dimenzije U2 noža u kombinaciji sa sečivom od vrhunskog čelika daju mu upotrebljivost neslućenih razmera, od elegantnog i praktičnog alata u džepu sakoa, preko noža za boravak u prirodi koji možete nositi oko vrata (neck knife), pa do noža koji vas neće razočarati čak i kod zahtevnijih poslova pripreme drva za potpalu vatre. 

U2 je tipičan EDC nož (every day carry).



Fallkniven U2

Dužina sečiva 64 mm
Debljina sečiva 2,5 mm
Tvrdoća sečiva 62 HRC


U2 se isporučuje u karakterističnom Fallkniven pakovanju – beloj kutiji. Unutar nje nož je smešten u maloj kesi.

Tragovi ulja na sečivu ne treba da brinu kupce. Ovo je potpuno nerdjajuće sečivo, a ulje je tu samo zbog honovanja noža. Svi delovi na nožu su izradjeni od materijala koji nisu podložni koroziji, tako da je održavanje neuporedivo lakše, samo par kapi deterdženta i malo tople vode.

Preklopiv nož je uvek relativno osetljiv alat u poredjenju sa fiksnim sečivima i zato je potrebno prostor u rukohvatu i male lavirinte izmedju sečiva, šrafa i ručke obrisati krpom koja iza sebe ne ostavlja dlačice.



Kako se oštri sečivo od SGPS 3G čelika?

Idealno je koristiti kombinovani DC4 oštrač, koji je Fallkniven razvio za tu namenu. On sa jedne strane ima veštački dijamant, a sa druge keramiku. 

Uz to, lepa kožna futrola ovog oštrača savršeno pasuje kao navlaka za U2 nož.


DC4 dijamantski oštrač

—————————————————-
Informacije o nožu i ceni na 063/264-191
—————————————————-




← povratak na prethodnu stranu



Pogledajte noževe iz naše ponude: