Šta sekiru čini dobrom

Šta sekiru čini kvalitetnom

Karakteristike dobre sekire

Dobra ručno kovana sekira je alat koji traje doživotno. Sekire se kuju od kvalitetnog opružnog čelika sa srednjom količinom ugljenika, manganom i silicijumom. Ukoliko ugljenika ima previše, sekira je sklona pucanju.

Kvalitetna sekira mora da bude diferencijalno kaljena – sečivo je veće tvrdoće, dok je oko i rame sekire mekše i elastičnije. Sekira nikada ne sme da bude varena. Po čeličnoj glavi sekire se nikako ne udara drugim čeličnim alatom.

Rukohvat mora da bude izrađen od mladog elastičnog drveta sa dugim vlaknima. Jasenovo drvo dugih vlakana je idealno evropsko drvo za dršku sekire. Potrebno ga je povremeno impregnirati toplim lanenim uljem.

Rukohvat se “na tesno” nasađuje u glavu sekire i utvrđuje klinom čiji godovi idu u kontra smeru, a zatim dodatno ojačava čeličnim prstenastim klinovima. Sekira na dršci ima rupu za kačenje o klin. Idealno je čuvati je okačenu na zid na tamnom i suvom mestu.

Ukoliko su zimski uslovi, pre upotrebe sekira se zagreje blizu vatre, nikako ne na direktnom plamenu. Povremeno je neophodmo i glavu sekire namazati uljem, što sprečava koroziju i doprinosi dugotrajnosti sekire. Sekira se uvek oštri ručno, odgovarajućim brusom, prateći konveksan profil.

kvalitetna sekira

Kvalitetno izrađena sekira

Karakteristike kvalitetno izrađene sekire

 Nema bilo kakvih varova

 Kovana je iz kvalitetnog opružnog čelika prema jedinstvenoj recepturi proizvođača

 Kovani delovi sekire nisu farbani, pa se jasno vidi trag ručnog kovanja

 Diferencijalno je kaljena, što osigurava mogućnost višekratnog oštrenja

 Glava sekire je nasađena na rukohvat sa drvenim i čeličnim klinovima

 Rukohvat je anatomski oblikovan, na evropskim prostorima se izrađuje od jasenovog drveta impregniranog lanenim uljem

 Sila čupanja rukohvata iz čelične glave sekire odgovara propisanom standardu

 


← povratak na prethodnu stranuPogledajte noževe iz naše ponude: