Kratka lovačka sečiva finskih majstora kovača

Puukko 77 i Roselli  UHC

    U Laponiji, severnim ledenim delovima Finske su Samii, narod koji živi i radi u prirodi uz ledena mora, jezera i reke. Prema nekoj uslovnoj a opšte prihvaćenoj podeli većina severnjaka pa i oni rade tri tipa sečiva, o kojima će ovde biti reči.

Puukko – kraće lovačko sečivo

    Puukko model zadovoljava potrebe rada na terenu, kao što je dranje divljači, sečenje mesa, čišćenja ribe, manje grub rad u drvetu i drugi slični poslovi… Ovakav nešto kraći model nose svi – od iskusnih lovaca, do žena i dece, mesara i stočara koji gone stada irvasa. Nož se ne smatra za neko strašno Rambo oružje od koga protivnici padaju mrtvi kada ga samo pogledaju, već je pre svega neophodan alat kojim se olakšava preživljavanje u zahtevnoj divljini. Finska vojska je uz određene modifikacije prihvatila nešto duži i robusniji koncept (modeli M95 i M07).

Leuku Puukko nož

    Drugi model je veliki Leuku Puukko, koji može da se koristi i za sečenje granja, cepanje drveta, a može da se nosi i u kompletu sa manjim nožem, u istim dvostrukim koricama.

Nož za filetiranje

    Treća vrsta sečiva je izrazito tanak, elastičan nož za obradu ribe – filetiranje.

    Noževi su se ranije radili isključivo od ugljeničnih čelika, a danas se masovno koriste nerđajući čelici i naravno za skupe noževe damaska sečiva,  kao i fenomenalni wootz  čelik i damaskus. Veoma često se mogu naći i diferencijalno okaljena sečiva.

Derač sa ručkom od brezove kore u fazi izrade

    Ručke noža izradjuju se od slagane lepljene i mašćene brezove kore i kože, drveta breze, roga severnog jelena i irvasa, kosti ili kombinacije ovih materjala. Danas je tu i sve prisutna plastika, kao i stabilizovano drvo.

    Futrole su od impregnirane kože sa umecima roga, kosti ili kombinacija kože i krivih delova roga – čekića. Neke futrole se nose zakačene direktno na kaiš kroz dva prosečena proreza, a neke vise na upletenoj traci što olakšava čučanj. Futrola je duboka i čvrsto obuhvata  ručku noža. Posebno su lepo ukrašene tradicionalne futrole koje se nose na vašarima i velikim narodnim okupljanjima.

    Puukko nož je deo narodne nošnje u Laponiji kod Samia. To je veliki poklon koji se  sa čašću i daje i prima. Devojčica i dečak koji su dobili nož od roditelja smatraju se već razumnim i odgovornim osobama, koje mogu polako da počnu da se brinu o sebi.

Tipična finska sečiva

    Derač izrađen od visoko ugljeničnog čelika, C-0,85 Mn-0,55 Si 0,35 V-0,16 Cr-0,54. Dimenzije: 220 x 90 x 3,2 mm; klasičao skandi oštrenje sa skrivenim tangom. Sečivo je dovoljno robusno za svaki lovački posao, a koristi se i kao dobar terenski nož uz sekiru. Ovo izuzetno sečivo je diferencijalno kaljeno, oštrica na 63 Hrc, a ostali deo sečiva do gornje ivice na 55 Hrc. Sečivo je u tangu nešto mekše, a opremljeno je i prednjim štitnikom od mesinga.

Diferencijalno kaljeni derač

   
    Kratak lovački nož, diferencijalno okaljen 63/53 Hrc, izrađen od Belerovog visoko ugljeničnog čelika . Ovo je kratko veoma upotrebljivo sečivo za sve. Dimenzije: 200 x 77 x 3,3 mm, sa skrivenim tangom, deo tanga je mekši i na samom kraju je moguće narezati navoj M4. Deo tanga bliži sečivu je talasasto obrađen i sprečava svlačenje drvene ručke ili ručke od roga. Klasično skandi oštrenje “na nulu”, a uz sečivo ide i mesingani rukobran.

Puukko 77 sečivo diferencijalno kaljeno

    Nešto duži 80 mm skandi nož od visoko ugljeničnog Beler-Udeholm čelika (Nemački ogranak korporacije). Sečivo veoma blago pada ka vrhu i daje precizan dug rez. To čini da je sečenje i dubljenje  drveta veoma lako. Ovo je malo više tzv. buš-kraft sečivo, iako je zadržalo karakteristike pristojnog lovačkog sečiva.  Iako nordijskog porekla i kovanja, sečivo je vidno konveksne oštrice. Štitnik je elipsasti, mesingani, debljina sečiva u leđima je 3 mm, a ukupna dužina  195 mm.

Puukko 80 sečivo

    Sečivo dugo 95 mm od švedskog nerđajućeg čelika 12C27, fabrički je perfektno naoštreno. Po svim karakteristikama se uklapa u tipične Puukko dimenzije noža (95-110mm), iako naravno ništa nije zakonom određeno. Debljina  sečiva je 3,2 mm a ukupna dužina sa skrivenim tangom je 215 mm. Završetak tanga je mekši, tako da se može narezati navoj ili je moguće nakucavanje u čauru. Tang je za jednu desetu mašinski stanjen, tako da se štit od nerđajućeg čelika perfektno navlači na sečivo. Deo skandi oštrice nije poliran, a deo sečiva iznad je lepo poliran.

Sečivo 95/12C27

    Skandi sečivo izrađeno od D-2 čelika, 95 mm, nešto šire od klasičnih 24 mm i ukupne dužine 220 mm x 3,5 mm. Sečivo je sa skrivenim tangom, na prvoj trećini tanga je rupa za nitnu, a na samom kraju je narezan navoj M4 i uz sečivo ide mesingana matica-fiksator za ručku i rukobran od nerđajućeg čelika. D-2 čelik je kaljen na  60Hrc. Ovo je i lovački i šumski buš-kraft nož. Tang je pri obradi stanjen za 1 desetu.

Sečivo D2

    Izbor materijala za rukohvate je ograničen samo maštom – od plastike preko slagane kože, roga, do kosti, egzotičnog ili domaćeg drveta, ili stabilizovanih delova drveta i roga.

Rukohvat od presovane kože, mikarte i tisovine

    Finska sečiva su izuzetno upotrebljivi alati.  Vlasnik izradom rukohvata i futrole daje svoj lični pečat kaljenom čeliku,  što je svakako posebno zadovoljstvo. O zadovoljstvu koje finska sečiva pružaju u radu da i ne govorimo. A sve to po vrlo pristupačnoj ceni.


← povratak na prethodnu stranuPogledajte noževe iz naše ponude: