Kako se oštre noževi od čelika novije generacije?

Fallkniven oštrači

Fallkniven oštrači

Proizvođačima sečiva su dostupne skupe mašine za oštrenje, koje omogućavaju kontinualno hlađenje sečiva. U kućnoj varijanti to je retkost. Ipak, najgora varijanta oštrenja je davanje sečiva na milost i nemilost priučenim oštračima, koji obično nikada nisu imali dodira sa iole vrednijim sečivima i čelicima.

Mašinsko oštrenje nije naivan posao i nije za laike, jer nekontrolisano povećanje temperature uništava sečivo. Nepovratno se narušava proces termičke obrade čelika, a takva oštrica postaje po pravilu neupotrebljiva. Ova manifestacija se lako uočava promenom boje čelika. Oštrači mogu poliranjem da sakriju promenu boje čelika ali nikako nisu sposobni da prikriju unutrašnje deformacije koje su izazvali svojim neznanjem. Sečiva postaju krta, lome se u kontaktu sa žilavijim i tvđim materjalima.

Adekvatno mašinsko oštrenje zahteva mašine sa kontinualnim procesom hlađenja (makar vodom), ulja za honovanje su teže isparljiva i imaju daleko bolje hlađenje na kontaktu, tu su i pumpe za cirkulaciju medija koji ga hlade preko izmenjivača toplote. Ovo su idealni uslovi koji postoje kod jako ozbiljnih proizvođača i koji nisu dostupni svakome. Ručno oštrenje je dostupno većini korisnika. Mora se vršiti materjalima koji su tvrđi od čelika koji oštrimo. Nikada ne treba dozvoliti da sečivo noža izrađeno od visokolegiranih čelika postane “tupo kao oklagija”. Sečiva koja su izrađena od visoko legiranih čelika se duže opiru “tupljenju”, ali logično je da će se duže opirati i oštrenju.

Postupak ručnog oštrenja može da se obavlja na terenu ili u kućnim uslovima. Potrebno je prvo izveštiti ruku i pokrete za kućnim stolom, gde je sve komotnije, pa posle na terenu ide nešto lakše. Za kućnu upotrebu koriste se nešto veći, udobniji oštrači koji su teži, većih gabarita, udobniji i lakši za rad – preporuka DC521. Terenski oštrači su manji, lakši za nošenje i za nijansu manje udobni za rad. Za tvrđe visoko legirane čelike su razvijeni izrazito tvrdi kombinovani oštrači keramika-veštački dijamant kao DC4, za manje popravke se mogu koristiti dijamantski oštrači D3t i DF24, a za najfinije izvlačenje oštrice koristi se CC4. Oni uz neophodnu vežbu omogućavaju relativno brzo oštrenje i na terenu i u kućnim uslovima. Detaljnije pročitajte ovde.

Potez prevlačenja sečiva preko oštrača je za ruku skoro potpuno prirodan pokret i mi ga “imamo negde u potsvesti”. Druge vrste oštrenja su nešto manje prirodne i nastale su iz preovladjujuće uloge mašine u proizvodnji sečiva.

 

 


← povratak na prethodnu stranuPogledajte noževe iz naše ponude: