Gransfors Bruks – Секира је добра само онолико колико је добар ковач

Gransfors Bruks је један од неколико произвођача секира и алата који су задржали максимум ручне израде. Секире се производе у Халсингланду, руралном делу Шведске, у ковачници окруженој брвнарама и јабукама. Gabriel Branby, власник Gransfors Bruksa, истиче опредељење компаније за тоталну одговорност:

- Производња секира је скуп и компликован процес који у неким случајевима обухвата и прљаве производне поступке. Ми смо из своје производње елиминисали брушење, пескирање, прикривање бојењем, лепљење епоксидним смолама, чиме штитимо радну средину и природну средину. То је одговорност према окружењу. Одговорност према купцима исказујемо врхунским квалитетом својих производа и двадесетогодишњом гаранцијом коју дајемо за њих. Уз сваку купљену секиру поклањамо Књигу о секирама (Аxе Bоок), чиме желимо да информишемо купца о својствима производа, правилној употреби и одржавању, као и да га едукујемо како да направи најбољи избор при куповини секире за одређену намену. Из истог разлога гостима наше компаније омогућили смо да посете Музеј секира, који је у склопу фабрике.

Поступак израде секира

Легирани алатни челик ( 51..,41..,10.. ) загрејан на 1200 C се откива ковачким чекићима, а када постигне задату прецизно контролисану температуру из профила се прекива у облик и димензију секире. Ковањем у алату формира се глава секире – око, сечиво, кундак, горњи и доњи угао, као и усне. Ако је откивак перфектан ковач укуцава круну Шведске краљевске породице, лого фабрике и своје иницијале као својеврсно признање њему лично за показану ковачку вештину. Глава секире се постепено хлади на ваздуху све до собне температуре. Врши се предформирање сечива и углова, као и прецизно темперирање искључиво сечива на глави секире (820 C), а затим брзо хлађење водом која циркулише. У зависности од спецификације челика обавља се и неопходо жарење откивака, чиме се челик ослобaђа напрезања насталих тешком машинском обрадом. Процес се одвија у пећи на ваздуху при 195 C током 60 минута. Тиме се постиже велика жилавост саме оштрице при завидних 57 HRC, а бокови главе секире, са образима и раменом су довољно тврди односно меки да прихватају и амортизују ударе. Ковач тада великим чекићем удара по угловима оштрице, што је и велико финале дугог прецизно вођеног процеса. Ако се сечиво тада не поломи, глава је добра. Секира се финално оштри, а сама оштрица делимично полира. Уз помоћ хидрауличне пресе на главу се фиксира ручка од веома жилавог хикори ораха. Све ручке се израђују од скупих младих комада дрвета, које је 2-3 пута скупље од старог дрвета. Младо дрво се јасно препознаје по кривим нитима у текстури. Оваква ручка је ергономски обрађена, много еластичнија и жилавија па компензује део енергије изазване сечењем. Ручка је машћена топлим ланеним уљем, али не клизи при раду. Дрвени део утиснут у главу секире се најпре осигурава у правцу оштрице машћеним клином чији годови теку другачије од годова ручке, а затим дијагонално металним као чешаљ профилисаним клином. Неке ручке се спирално – довољно дубоко радлују тако да у додиру са масноћом и крвљу при обради или дрању дивљачи не клизе. На ручки је утиснут јасно видљив црни жиг компаније.

Секире пролазе финалну контролу, мажу се водоодбојним уљима и свака се ставља у кожну навлаку да се заштити оштрица. Свака секира је помало другачија, као и текстура хикори дрвета. Уз секиру се пакује примерак Књиге о секирама, у којој је гарантни лист са двадесетогодишњом гаранцијом. Ова књига није обичан рекламни материјал, већ корисно упутство о секирама, алатима, раду са секиром, припреми и сечењу дрвета, монтажи ручки, градњи брвнара… Због покушаја фалсификовања Gransfors Bruks алата и продаје копија (и код нас) у књизи су наведена имена, слике и иницијали свих ковача.

Најпопуларнији модели секира

Ловачка секира (тешка 0,9 кг, дуга 480 мм), слика 1. Намењена је ловцима због свог специјално полираног кундака, који је конвексно профилисан па омогућава лако продирање између мишића, сала и коже. Има све особине моћне секире. Грло рукохвата је радловано око 200 мм тако да не клизи. Крај ручке је крушкасто проширен што спречава исклизнуће чак и када су руке масне, влажне или промрзле. Уз секиру се испоручује дебела нитована кожна футрола. Секира без проблема стаје и у мање ранчеве, или на спољне носаче. Овај модел је 1995. године награђен за врхунски дизајн, ергономију и квалитет од стране Шведског дизајн центра.

Wild Life секира (тешка 600 гр, дуга 350 мм), слика 2. Лака и компактна алатка која се без проблема носи о појасу на каишу или у ранцу. Мења велики камп нож, при чему је довољно мала да не смета ни дужином ни тежином. Користе је ловци, планинари, љубитељи боравка у природи… Намењена је за цепање дрвета, примену у месарској индуструји, али и за сасвим обичне послове као да се ољушти јабука. Испоручује се са нитованом кожном навлаком.

Мини секира (тешка 300 гр, дуга 270 мм), слика 3. Најлакши модел, стаје у ранац, о појас, па чак и у џеп. Уз ношење лаког преклопивог ножа, довољна за ефикасно обављање било ког теренског или ловачког посла – сече дрво, месо, скоро да се може назвати ЕDC аxе – секира за свакодневну употребу. Производња овако малих алатки је најзахтевнија, па их раде само одабрани. Ова секира носи иницијале “L.P.” – кује је Lennart Pettersson, жива легенда ковачког заната.

Hand секира – кубен-крушкаста (тешка 730 гр, дуга само 240 мм), слика 4. Ово је потпуно нова концепција секире: додатно олакшана, скраћена ловачка секира, али са ергономски проширеном “крушком” испод главе секире, због прецизног управљања оштрицом при најзахтевнијим ловачким пословима. Мала дужина олакшава продор у дивљач при дрању, а широко сечиво и снажна дршка су довољна полуга приликом одвајања костију или зглобова. Секира мења сваки нож дерач, чак и на кожи одраслих дивљих свиња. Дрвени рукохват је комплетно спирално радлован тако да не клизи, а сама површина коју притискамо је увећана. У односу на друге кратке моделе, рукохват је пропорционало дебљи, па иако је секира релативо тешка са кратком ручком баланс није поремећен. Кратка секира се на терену много лакше одржава (пере), пакује се у било какву малу торбу или ранац, а може се носити и о појасу. При сечењу грања и шибља препоручује се ношење рукавица са прстима.

Small Forest – мања шумска секира (тешка 1 кг, дуга 500 мм), слика 5. Иста је као и ловачка секира, али са стандардним равним кундаком. Сечиво је танко, лако продире и у тврдо дрво. Раме ручке испод главе секире је елипсасто обрађено и добро лежи у руци чак и тако високо. Ручка је дужа, али ипак стаје у ранац или на спољне траке, гепек најмањих кола, чамац или санке. Секира је фабрички изванредно наоштрена и сече као бријач.

Све Gransfors Bruks секире се морају одржавати. За то се користе масти компатибилне са прехрамбеним производима, које спречавају корозију, мешање мириса нафтних деривата са храном и нису токсичне (здравствено прихватљива мазива не загађују храну и воду, не садрже ЕП адитиве на бази сумпорних једињења). Век секире се овим продужава, а испод евентуалног оксида се не задржавају бактерије.


← povratak na prethodnu stranuPogledajte noževe iz naše ponude: