Ekskluzivne informacije…

Kobaltni čelik za izradu sečiva
Kobaltni čelik je najnapredniji čelik nove generacije. Fallkniven ga je prvi put koristio početkom 2010. godine za izradu ekstra ekskluzivne numerisane serije od svega 25 komada preklopivih noževa PXL CoS, sa ručkom od stabilizovane kamilje kosti u više boja, o čemu smo pisali.
PXL CoS sa ručkom od kamilje kosti
 
Do danas je obelodanjeno jako malo podataka o kobaltnom čeliku (CoS) i ovo je najpotpunija raspoloživa informacija.
Sastav CoS legure:
C-1,1%. Cr-16%. W-0.3%. Mo-1.5%. V-0.3%. Co-2.5%
Kobaltni čelik se koristi za središnji deo sečiva, tvrdoća je oko 61 HRC, a laminira se poznatim 420J2 čelikom velike žilavosti.
KK nož (Kolt Knife)je na testiranju u CATRA laboratorijama u Engleskoj  pokazao zadivljujuće rezultate, posebno kada je oštrina i držanje oštrice u pitanju.
«Nikada do sada nisam imao u rukama nož čije je sečivo tako oštro kao sečivo KK noža izradjeno od kobaltnog čelika”, rekao nam je Eric Hjotberger vlasnik Fallknivena.
“Testovi na terenu u uslovima polarne hladnoće su pokazali odlično držanje oštrice i izostanak bilo kakvog oštećenja na oštrici.”
“Nažalost čelik ima samo jednu manu, a to je da je 50-60% skuplji od drugih čelika za oštrice.”
“Mnogi novi Fallkniven modeli će se raditi baš od CoS čelika, iako se Fallkniven ni ubuduće ne odriče postojećih čelika Vg-10 i 3G koji su se veoma dobro pokazali.”

← povratak na prethodnu stranuPogledajte noževe iz naše ponude: