Дијамантски оштрачи Fallkniven


Представљамо вам производ на који се јако дуго чекало: комбинација дијамантског и керамичког влажног оштрача. Овакав оштрач решава све проблеме оштрења ножева, секира, шрафцигера и разних типова шпицева и оштрица, како у радионици тако и на терену. Мали габарити сва четири типа оштрача олакшавају употребу на терену и не повећавају тежину ношења било у ранцу или џепу. Велика предност модела D 3 и D 4 је што су избушени при врху, тако да се могу носити на танком ужету око врата или привезани за појас.

Модели D 3 и D 4 се једноставно лепе дупло лепљивом траком на све Fallknivenove пластичне (zytel) футроле. Модели DC 3 и DC 4 су комбинација керамике и 25-микронског дијамантског камена. Керамички оштрач је израђен од специјалног синтетичког сафира. Ове две врсте материјала су најтврђи познати материјали за оштрење, тако да се са њима лако оштри SGPS челик, Damascus COWRY X, ZDP 189, VG10, криогено третирани 440 C, 154 CM, 154 CPM, као и D 2 (D 2 – powder metal). При свему томе не смемо заборавити да је део ових челика тврдоће и преко 62 HRC. Модели D 3 и D 4 се испоручују са лепим браон кожним футролама, а модели DC 3 и DC 4 у кожним футролама црне боје. Ове футроле се могу користити и као одлична навлака за U моделе ножева. Такође, футроле од D 3 и D 4 оштрача могу се користити као навлаке за ТK серију ножева. Иако је назив сваког оштрача «whetstones», користе се и за такозвано суво оштрење, а по повратку у базу препоручује се прање оштрача топлом водом и сушење на сунцу.

Употреба оштрача

Жута дијамантска страна оштрача служи за оштрење сечива, када на њему постоје микро оштећења, а сивкаста тамнија страна служи за фино полирање сечива и тзв. извлачење оштрице. Пошто се сва четири типа оштрача испоручују са кожним футролама, а кожа је са унутрашње стране небрушена, евентуалну ситну прашину од трења коже о оштрач треба обавезно раздувати.

Димензије оштрача

Једнострани оштрач D 3
25 x 75 мм

Једнострани оштрач D 4
32 x 100 мм

Двострани оштрач DC 3
(комбинација дијамант – керамика)
25 x 75 мм

Двострани оштрач DC 4
(комбинација дијамант – керамика)
32 x 100 мм

Напомена: пре оштрења сечива неопходно је сечиво што боље очистити, опрати и обрисати од евентуалних наслага органских масноћа, смоле са дрвета и сл. У супротном, доћиће до запуњавања структуре оштрача, а оштрач и кожа могу да поприме непријатни мирис. На терену ово може довести до стомачних инфекција. Оштрач се не потапа нити пере у посудама из којих се једе. Пожељно је користити благи раствор детерџента и топлу воду и никако их не сушити на ватри. Оштрач који се пажљиво користи и одржава траје годинама. Идеално је да се у кожној футроли носе три мала кратка ексера, помоћу којих се оштрач фиксира на меку дрвену подлогу. Ексери се закуцају тако да фиксирају оштрач, па су обе руке слободне за придржавање ручке ножа и сечива. Ексерчићи којима се оштрач фиксира за подлогу, треба да буду од што мекшег материјала, како у случају закачињања не би оштетили оштрицу.


← povratak na prethodnu stranuPogledajte noževe iz naše ponude: